Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Tzn tak:
Assan nie dostaje żadnej specjalnej karmy wprost ze sklepu zoologicznego.
Jego głownym pożywieniem są surowe kości, jak na powyższym zdjęciu wprost z rzeźni (wówczas można je brać za darmo skrzynkami, workami) lub ze sklepu (cena u nas to od 33 do 99 groszy za kilo)
Poza tym Assan konsumuje kaszę grubą (jakieś 4 złote) na porcjach rosołowych (drobnicy) i warzywach.
Do tego dochodzi sucha karma (zwykła ze supermarketów)
Popijajać to czystą wodą jest chyba zadowolony, a po kieszeni szczególnie nie widać, heh

Posted

a różnie, to już zależy w jakim nastroju, ale zajmie się kością jakąś znalezioną, drewnem czy darciem jakichś ubrań/butów.
Jak się mu znudzi to szuka kontaktu z człowiekiem.

• 2 weeks later...
Posted

dzisiaj z Assanem byliśmy na takim dalszym spacerze tj, w centrum mojej wioski, gdzie stoi głowny sklep, kościół, szkoła, boiska.
Centrum jednym słowem, po drodze spotkaliśmy równe kundelki w tym trzy w centrum zbiegły się szczekając i podchodząc coraz to bliżej mnie i mojego psa, O dziwo Assan był bardzo spokojny i opanowany, był pobudzony ale nie szczekał i nie "targał się na smyczy"
siła spokoju, ale w sumie może wiedział że on dałby rade takim małym pieskom. Czuł się księciem heh
tylko faceci z przysklepowej ławeczki napominali "trzymaj go, trzymaj" heh

Posted

no nie wiem czy z ta podusia masz racje bo to raczej taki zywiolowy pies, choc na zdjeciach zawsze spokojny to swoje robi, ciezko zeby chwile w miejscu ustał, no chyba ze nie trzeba to tak :)

Posted

A mnie się zawsze wydawało,że molosy w większości to rasy spokojne (nie piszę o bokserach,BA czy DA).
A już o molosach pisząc,podkurzył mnie dziś jeden mops,spuszczony ze smyczy w nosie mając pańcia nawołującego do powrotu.Co się cofałam z moim to napierał bardziej ...ludzie to idioci,nie panujesz nad psem?To go nie puszczaj.

Posted

Ja tak miałem raz z wiosny tej wcześniejszej gdy będąc na spacerrze z Assanem na takim dość sporym odludziu, gdzie wokół zarośla, trawy, drzewa spuściłem go ze smyczy ale miał na sobie i tak kaganiec zobaczył sarnę i poszedł w siną dal. Troche sie go owołałem ale wrócił (pewnie sarna zwiała)

a co do żywiołowości to on końcem maja skończy dopiero rok, wiec to jeszcze młody pies:) bo psy ras dużych dojrzewają w pełni bodajże do 18 miesięcy, wiec jeszcze 6 miesięcy będzie podrostkiem :P

Posted

Mojemu się w głowie poukładało po 2 latach,ale do dnia dzisiejszego nie wszystkie zwoje pracują właściwie.:lol:
Mnie denerwują podbiegające i zaczepiające psy,pewnie dlatego,że mój się często z nimi ścina i nawet jeśli opanuję swojego to i tak się trzeba szamotać z tym drugim.Zawsze nawołuję,aby psa zabrać ale bezmyślni właściciele nie kwapią się do ruszenia 4 liter po psa..no tak,to ja mam swojego na smyczy i w razie dymu to ja jestem w centrum walki.

Posted

Kangalowiec, z tym dojrzewaniem u molosów, to 18 miesięcy jest mocno przesadzone, pieskowi się w główce poukłada tak plus minus 2-3 lata. Mówię tu o takiej pełnej dojrzałości zarówno fizycznej jak psychicznej, wcześniej to test taki nastolatek, mniej lub bardziej trzepnięty :diabloti:coś w stylu-Dzieciaka spłodzi, ale zeby się nim zająć to juz średnio na jeża.

Posted

Kangalowiec napisał(a):
dzisiaj zakupiłem sabunol krople przeciwko pchłom i kleszczom. Podawać bezpośrednio na skórę w okolicy łopatek, tak?

dokładnie tak.
chociaż ja osobiście polecam preventic. Dużo lepsze, bardziej trwałe. Sabunol działa plus minus 3-4 tyg. I niestety nie zawsze daje rade.