Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Kangalowiec']to raczej kwestia zdjęcia, niestety nie mam lepszego.
Miot miał dwa szczeniaki, psa i suczkę.
Teraz mój Assan ma 8 miesięcy
a co do hodowli to rzeczywiście jest ona niezarejestrowana spod Gorlic.
To ja się nie dziwię, że ja informacji o hodowli nie potrafię znaleźć :evil_lol:

Posted

Popołudniowy, niedzielny spacer z Assanem z pięknymi "górskimi" widokami :)

[IMG]http://s11.postimage.org/la9y8cqtv/SNB15638.jpg[/IMG]

[IMG]http://s11.postimage.org/j9jeniuoj/SNB15640.jpg[/IMG]

[IMG]http://s11.postimage.org/4jtz5a30z/SNB15626.jpg[/IMG]

[IMG]http://s11.postimage.org/3vl4mc4b7/SNB15633.jpg[/IMG]

pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

Posted

Łądny pies. Widziałam Was na forum molosów.Nie ma sensu drążyć tu kwestii podziału na kangala/anatoliana więc tutaj pewnie ze spokojem będziesz mogła swobodnie dzielić się z nami radością z posiadania tego przyjaciela.
Pisz,wrzucaj zdjęcia bo to piękny pies.;)

Posted

Więc właśnie jak wspomniałam "rasowych i językowych purystów" tu nie uświadczysz więc możesz po prostu pisać o swoim niebywałej urody psie bez skrępowania.

Czy on jest bardzo nieufny wobec obcych?Czy obcy może wejść na Wasz teren? Jak się zachowuje spacerując po mieście/ulicach z ludźmi? :)Fascynują mnie psy typu kangal/anatolian/cao/OK...

Posted

Obama, wiesz Assan w stosunku do osób mu znanych jest raczej miły, tj owszem bardzo chce dominować, tj wyskakuje na człowieka, niektórych komend nie wykonuje, ale podobno te psy tak mają, że nie robią tego co uważają za niesłuszne i niegodne wykonywania:)
W stosunku do ludzi obcych, przechodniów, osób które nie były mu wcześniej "przedstawiane" jest bardzo ostry. Szczeka, biegnie w ich kierunku zdawać by się mogło z "zębami na wierzchu", że zaraz będzie gryzł, ale staje na pewnej odległości i szczekają alarmuje by bliżej nie podchodzić.
Jeśli któś wg niego tak myśla przynajnmniej nie słucha jego alarmu i zbliża się w kierunku drzwi to Assan również cofa się jak najbliżej domu.
Jeśli chodzi o inne zwierzęta to w stosunku do dwóch kotów które zna od szczeniaka toleruje je, z zaciekawieniem odnosi się do innych psów które gdzieś tam szczekają.
W sąsiedztwie mamy bernardyna już sędziwego aczkolwiek oba pieski się nie lubią.

Pytałeś o to jak reaguje na ulicy, ciężko powiedzieć, bo my mieszkamy na wsi i w najbliższym sąsiedztwie tj. mam na myśli promień pół kilometra od mojego domu jest 2 inne domy a głownie nieużytki, pola i lasy, to ciężko to stwierdzić.
Lecz jeśli ktoś idzie drogą koło domu to zawsze jest oszczekany przez Assana.

Pozdrawiam

Posted

Fajne psisko :razz:

Fascynująca i ogólnie ciekawa historia rasy, lubię takie niezepsute przez FCI psy.
Chociaż nie moj "typ" to z przyjemnością będę was podglądać :cool3:

I zdecydowanie proszę nie oszczedzac na fotach, bo myśle, że Assan może miec tu spore grono fanów ;)

Posted

[quote name='Kangalowiec']asiak_kasia, tak mówisz że spore grono, przepraszam że zapytam, ale po czym tak sądzisz? i dziekuje ze bedziesz podglądać :) heh[/QUOTE]

bo rzadka rasa, mało okazji, zeby oko nacieszyc taki psiakiem, a ja osobiscie jestem ich ciekawa od strony charakteru. Mam sukę w typie kaukaza, także gdzies tam "klimaty" mi znane. Ogolnie rasa wzbudza zainteresowanie bo jest "egzotyczna" ;)
Nie miałam nic złego na mysli- ot po prostu kazda taka nowinka intryguje. :)

Posted

OK, bardzo fajnie:)
i proszę kolejna fotka, bo trzeba stopniować napięcie, heh

[IMG]http://s7.postimage.org/ox28ya6gr/SNB15645.jpg[/IMG]

U nas śniegu ciągle sporo, ale taki to już urok terenów podgórskich.
I proszę o dalsze pytania odnośnie charakteru jeśli takowe są.

Posted

Witamy się sobotnio ;)

i przy takiej pogodzie, aż zal nie wyjść, a ja tymczasem jestem uziemiona. Mam nadzieje, że to już wiosna na stałe :roll:

A powiedz, jak się psina dogaduje z innymi? Szczególnie na swoim terenie?

Posted

[quote name='Kangalowiec']asiak_kasia a kogo masz na myśli pod słowem "z innymi"?
a pogoda rzeczywiście fajna bardzo :)[/QUOTE]

Mam na myśli inne psy, inne stwory. Nie ukrywam, że w dalekiej przyszłości myślę, o takim psie typowo podwórkowym. A mam i miec bede na pewno kilka swoich psów, konie, gołebie, koty. I pytanie, czy kangal "swojego" toleruje, czy jednak nie bardzo. A najlepiej zbierac info zz pierwszej ręki ;)

Posted

jak ktoś to już tutaj wczesniej wspomniał i ja też to mówie Assan nie jest typowym kangalem, nie jest czystej krwi kangalem a owczarkiem z Anatolii.
Kangale to specjalnie wyizolowana grupa psów które wywadzą się od szlacheckiego rodu i były zawsze rygorystycznie dobierane w pary.
Anatoliany zaś to psy które wywodzą się z Turcji pierwotnie kangale, ale podczas wojen krzyżowały się z innymi podobnymi sobie rasami na Wyspach Brytyjskich.

Assan toleruje "swoje" zwierzęta na podwórku tj dwa koty. Innych zwierząt nie mamy, tak że gdy słyszy indyka czy kurę gdzieś u dalszych sąsiadów, zawsze jest zaciekawiony.

Posted

o widzisz, wiedziałam, ze jakas róznica miedzy nimi jest, ale to zawsze było tłumaczone tak pokretnie. A teraz juz wiem. Dzięki ;)

czyli z kotami się dogaduje, wiec pewnie z cała resztą menażerii tez było by podobnie. Fajnie, bo tej pory każdy mi mowił, ze to nie jest pies do takich warunków. Ogólnie odnosze takie wrazenie, ze ludzie, szczególnie z molosów, uwazają się za lepszych, i tylko oni są godni takich psów, cała reszta nie ma do nich prawa. A jak już ktoś zada jakies laickie pytanie, to z góry skazany jest na ironizowanie i wysmiewanie. Przykre, bo myślę, że sporo osób z tego powodu pouciekało z tamtego forum.
I ie dotyczy to tylko kangali czy anatolianów. :roll:

Posted

mozliwe, ja staram się nie wypowiadać na tematy w których nie mam jakiejś choćby elementarnej wiedzy :)
Co do kangali i anatolianów, to taka właśnie jest różnica między nimi.
Ktos z forum molosów wspomniał, ze kangale to psy przyzwyczajne do ciezkich warunków które sa przyzwiazane do swoch opiekunów i zwierzat którymi sie opieują, bo kangale to psy pasterskie, pilnujące owiec więc nie przeskakują ogrodzen i nie uciekają, a anatoliany zaś lubią wysmyknąc się za ogrodzenie.
Sam nie wiem, moze Assan nie jest tutaj dobrym przykładem, ae on nie lubi wysokości, woli stać na ziemi, nie lubi wysoko skakać czy przeskakiwać czegokolwiek.

Posted

Witamy Panów piątkowo ;)

A tereny spacerowe macie nieziemskie. Zawsze chciałam w górach mieszkać. Jednak rozsądek wygrał z uczuciem i zostalismy na nizinach, w okolicy terenów zarobkowych :diabloti: