Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Od października jestem właścicielką małego kundelka który ma 5 miesięcy. Do tej pory nie mieliśmy z nim żadnych problemów, ale od wczoraj piesek zaczął piszczeć i szczekać gdy zostaje sam w domu. Myślałam że już się przyzwyczaił. Zachowywał się tak przez pierwsze dwa tygodnie u nas a później było już dobrze aż tutaj nagle wczoraj zamykam drzwi a piesek zaczyna lamentować. Chciała bym się dowiedzieć czym takie coś może być spowodowane i czy to normalne?Jak temu zapobiec?Mieszkamy w bloku i na pewno dla innych to jest dość uciążliwe. Zastanawiam się też czy powodem takiego zachowania może być suczka która ma cieczkę?

Posted

Cześć. Nie wiem czy nie jest za mały jeszcze, żeby lamentować do suczki. Najlepszym wyjściem na początek jest kastracja. To oszczędzi cierpienia i pieskowi i Wam. Na pewno wtedy piesek stanie się spokojniejszy i odpadnie problem z suczkami. Natomiast jeśli jego zachowanie ma inne podłoże, to kastracja nie gwarantuje 100% rozwiązania problemu. Ale na pewno warto, żeby piesek się nie męczył no i żeby kiedyś przypadkiem nie spłodził bezdomnych piesków, które skończą pewnie w schronisku.

Co się zmieniło wczoraj, 2 dni temu? Może jest nowa osoba w domu, zmiana jedzenia, hałas, nowi sąsiedzi?

Posted

Jedyne co się zmieniło to to że znowu odprowadzam córkę do szkoły po przerwie świątecznej z tym że przez święta nie siedzieliśmy z nim całymi dniami tylko tak samo zostawał sam. Tak pomyślałam o suczce bo jak ją tylko usłyszy to głupieje. Pomyślimy o kastracji na pewno.

Posted

Moze mu sie nie podoba ,ze wychodzisz z córka /a nie możesz go zabrac ? =spacerek/.
Żeby go wyciszyć może zastosuj uspakajacz na Adaptil /spraj kilka psinkięc na legowisko-delikatny ziolowy ale u mnie sie sprawdził w Sylestra.Jest polecany w sytuacjach stresowych.
Poza tym dobrze przeanalizuj co mogło sie wydarzyć ,ze nie chce zostawac-nie jest to bez przyczyny.Moze np jak był sam coś przewrócił narobił hałasu ..

Posted

Sylwestra przeżył dobrze. Nie boi się petard. Nie mogę go zabrać bo musiała bym go uwiązać przed szkołą :( Być może coś się wydarzyło podczas jego pobytu w domu ale tego nie mogę być pewna :(

Posted

Proponuję poczytać o tym jak przyzwyczaić pieska do zostawania samemu w domu. Jest tu sporo tematów o tej problematyce. Może mu się po prostu odwidziało zostawanie samemu, albo faktycznie się czegoś przestraszył pod Twoją nieobecność, piesek jest młodziutki, dlatego proponuję już teraz zacząć pracę nad nim.
Pozdrawiam :)