Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej ! :)
Planuję mojego przyszłego psa (Bearded) prowadzić na BARFie , ogólnie jestem na 90% za tą dietą ale mam kilka pytań:
1. Czy już 7tyg. szczeniaka mogę "przesadzić" na BARF? I co w takim wieku powinien jeść? (mielonkę z papkami i mielonymi kośćmi itd?) I ile razy dziennie - rano i po południu?
2.Czym zastąpić smaczki? Ciasteczkami domowej roboty, suszonymi plasterkami z piersi kurczaka itp?
3.Jak pies będzie dorosły będzie ćwiczył różnego rodzaju sporty ( agility, flyball/frisbee , canicross itd.) to czy jak zje rano a potem jeszcze po południu i będzie ćwiczył i biegał z pełnym żołądkiem to czy nic mu się nie stanie ?
4. W okresie rozwoju fizycznego jak będę musiała jadłospisy ustalać ( więcej białka itp.?)

Posted

Ja mojego szczeniaka boksera mam od początku na BARFie :). W wieku 8 tygodni jak do mnie przyszedł od razu przestawiony został na BARFa i tak je do tej pory :) (aktualnie 7 miesięcy).

Na początku jadł 5 posiłków, każdy po około 200 - 300g, z czego jednym posiłkiem był biały ser, do tego jajko codziennie. Ja tasakiem dzieliłam na kilka kawałków, ale starałam się tak, żeby i tak gryzł, aby później nie łykał, ale dość szybko zaczęłam dawać w całości szyje np. kacze czy skrzydełka aby miał zajęcie ( czasem jedno skrzydełko zajęło - 30 min) ale żeby się uczył. Dawałam też chrząstki wołowe i cielęce, które i tak na szczeniaka z mleczaki były twarde ale zawziętość wygrywała ;)

W tej chwili je 3 posiłki dziennie, rano i wieczorem ok. 500-600 g jeden posiłek, w środku dnia biały ser ok. 400-500g. (biały ser do momentu aż zakończy rozwój)

Jako smaczki daje to co pod ręką, mój akurat lubi suchą karmę więc też taką dostaje. I jeśli spacer/ trening to z pustym żołądkiem :)

Posted

Cimi - czyli Twój 7 mieś. bokser dostaje 1kg mięsa i 0,5kg twarogu codziennie? A warzywka i owocki, zioła też je?

Pytam bo też mam szczenię w tym wieku też dostaje mięso ok 700g z warzywami i dodatkami + śniadanie z suchej karmy. Twaróg jak daję to 2x tyg. jajka też 2x w tyg. I chętnie się poradzę ;)

Posted

Beardedo, nie powiem dokładnie bo nie pamiętam, ale np. rano dawałam coś szybkiego bo mało czasu np. podroby (jeden posiłek w ciągu dnia to zawsze były podroby), później kolejne 3 posiłki były kostne: skrzydła, szyje i też jakieś inne no i ten ser.

Pastela, daje warzywa i owoce, ale z mniejszą systematycznością ;), jak mi się przypomni ;). Do papki jedynie daję algi morskie. Ser dostaje ze względu na etap wzrostu, ale nie tylko jeśli chodzi o wysokość, ale do momentu, aż całkowicie zakończy ten etap - do 3 lat. Jajko codziennie.

• 2 weeks later...
Guest Melinda
Posted

moim zdaniem spokojnie od razu można podać psiaczkowi tego rodzaju karmę,bez obaw że coś będzie nie tak.

• 2 years later...
Posted

Witam, w jakiej formie podajecie jajko? ja mam malutkiego psiaka ale nie wiem czy szczenięciu lepiej podawać np gotowane żółtko z jajka, czy całę gotowane czy jakoś naprzemiennie jak jest szczeniakiem ?