Beardedo Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 Hej ! :) Planuję mojego przyszłego psa (Bearded) prowadzić na BARFie , ogólnie jestem na 90% za tą dietą ale mam kilka pytań: 1. Czy już 7tyg. szczeniaka mogę "przesadzić" na BARF? I co w takim wieku powinien jeść? (mielonkę z papkami i mielonymi kośćmi itd?) I ile razy dziennie - rano i po południu? 2.Czym zastąpić smaczki? Ciasteczkami domowej roboty, suszonymi plasterkami z piersi kurczaka itp? 3.Jak pies będzie dorosły będzie ćwiczył różnego rodzaju sporty ( agility, flyball/frisbee , canicross itd.) to czy jak zje rano a potem jeszcze po południu i będzie ćwiczył i biegał z pełnym żołądkiem to czy nic mu się nie stanie ? 4. W okresie rozwoju fizycznego jak będę musiała jadłospisy ustalać ( więcej białka itp.?) Quote
Cimi Posted January 5, 2013 Posted January 5, 2013 Ja mojego szczeniaka boksera mam od początku na BARFie :). W wieku 8 tygodni jak do mnie przyszedł od razu przestawiony został na BARFa i tak je do tej pory :) (aktualnie 7 miesięcy). Na początku jadł 5 posiłków, każdy po około 200 - 300g, z czego jednym posiłkiem był biały ser, do tego jajko codziennie. Ja tasakiem dzieliłam na kilka kawałków, ale starałam się tak, żeby i tak gryzł, aby później nie łykał, ale dość szybko zaczęłam dawać w całości szyje np. kacze czy skrzydełka aby miał zajęcie ( czasem jedno skrzydełko zajęło - 30 min) ale żeby się uczył. Dawałam też chrząstki wołowe i cielęce, które i tak na szczeniaka z mleczaki były twarde ale zawziętość wygrywała ;) W tej chwili je 3 posiłki dziennie, rano i wieczorem ok. 500-600 g jeden posiłek, w środku dnia biały ser ok. 400-500g. (biały ser do momentu aż zakończy rozwój) Jako smaczki daje to co pod ręką, mój akurat lubi suchą karmę więc też taką dostaje. I jeśli spacer/ trening to z pustym żołądkiem :) Quote
Beardedo Posted January 6, 2013 Author Posted January 6, 2013 A mogłabyś podać przykład właśnie dla 7-10tyg szczeniaka , ten jadłospis co rano,po południu itd ? :p Quote
Metka_w Posted January 7, 2013 Posted January 7, 2013 zamaist barfa dobre jest ziwi peak to podobna karma w formie suchej Quote
Pastela Posted January 8, 2013 Posted January 8, 2013 Cimi - czyli Twój 7 mieś. bokser dostaje 1kg mięsa i 0,5kg twarogu codziennie? A warzywka i owocki, zioła też je? Pytam bo też mam szczenię w tym wieku też dostaje mięso ok 700g z warzywami i dodatkami + śniadanie z suchej karmy. Twaróg jak daję to 2x tyg. jajka też 2x w tyg. I chętnie się poradzę ;) Quote
Cimi Posted January 9, 2013 Posted January 9, 2013 Beardedo, nie powiem dokładnie bo nie pamiętam, ale np. rano dawałam coś szybkiego bo mało czasu np. podroby (jeden posiłek w ciągu dnia to zawsze były podroby), później kolejne 3 posiłki były kostne: skrzydła, szyje i też jakieś inne no i ten ser. Pastela, daje warzywa i owoce, ale z mniejszą systematycznością ;), jak mi się przypomni ;). Do papki jedynie daję algi morskie. Ser dostaje ze względu na etap wzrostu, ale nie tylko jeśli chodzi o wysokość, ale do momentu, aż całkowicie zakończy ten etap - do 3 lat. Jajko codziennie. Quote
Guest Melinda Posted January 18, 2013 Posted January 18, 2013 moim zdaniem spokojnie od razu można podać psiaczkowi tego rodzaju karmę,bez obaw że coś będzie nie tak. Quote
Melancholia Posted June 14, 2015 Posted June 14, 2015 Witam, w jakiej formie podajecie jajko? ja mam malutkiego psiaka ale nie wiem czy szczenięciu lepiej podawać np gotowane żółtko z jajka, czy całę gotowane czy jakoś naprzemiennie jak jest szczeniakiem ? Quote
Recommended Posts