Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 118
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted
Kurza twarz zawalilem zgloszenie na warszawska.Sprobuje jeszcze w poniedzialek rano,moze da rade kogos tam uprosic/nie ma to jak zglaszanie na ostatnia chwile/

ja tez :oops: I tez zaraz bede probowac :lol: .I wszystko przez to ze nie kupilam sobie tego kalendarza wystaw :motz:

Posted

WITAM! Ja jeszcze apropos wczesniejszych tematow ( bo zaginelam w akcji...) Najpierw o uszkach. jestem absolutnie za cieciem uszu u AST, ale niestety w domu przewazyly wystawki. mamy w planie duzo wystaw zagranicznych,dlatego tez moja najmlodsza dziewczynka ma dlugie uszy:( niepodoba mi sie wcale z nimi ale te cholerne przepisy...

Co do jazdy pociagami... Ja zazwyczaj poruszam sie pociagami, robimy trasy typu koszalin-wroclaw,sopot,krakow itd i nie ma absolutnie zadnych problemow. biore kocyk i pieski ida spac. jezdza tak od najmlodszego wieku, pewnie sa juz przyzwyczajone. Nigdy nie bylo niespodzianek (siuski,kupa,wymioty). fajnie miec psy bez choroby lokomocyjnej:)))).

a terminy wystaw... ja tez ostatnio wysylam zgloszenia na ostatnia chwile(mimo tego ,ze kalendarz wystaw w domku na scianie wisi...),ale zawsze faxem i zawsze przymuja. dzis moja znajoma bedzie wysylac na w-we( mamy nadzieje ze sie uda)-bo u nas zwiazek tylko we wtorki i piatki... pozdrowionka i do zobaczenia na ringach

Posted
Kurza twarz zawalilem zgloszenie na warszawska.Sprobuje jeszcze w poniedzialek rano,moze da rade kogos tam uprosic/nie ma to jak zglaszanie na ostatnia chwile/

Rafalski i jak Ci poszlo ? Bo mysmy sie zglosili :angel: .

Posted

13 czerwca 2004 r. w Zaniemyślu BULLIADA 2004 –

przesyłam wszystkie dane by nikogo nie zabrakło :lol:

1. terminy i opłaty:

13 czerwca 2004 r. - Zaniemyśl

"Bulliada" - krajowa wystawa terierów typu "bull"

( organizator Klub Terierów Typu Bull )

Zgłoszenia i opłaty należy przesyłać na adres Oddziału w Koszalinie

do 15 maja 2004 r.:

Związek Kynologiczny w Polsce

Klub Terierów Typu Bull

75-204 Koszalin, ul. Jana z Kolna 26/5

tel./fax /0048 94 / 348-06-86

Konto bankowe:

PKO S.A II O/Koszlin nr 11001207-7487-2101-111-0

INFORMACJA DODATKOWA:

Bank PKO S.A. wyjaśnił: tym numerem można się posługiwać do połowy roku

i żaden bank nie ma prawa odmówić przyjęcia wpłaty.

Opłaty:

- opłata za psa - 60 zł

- dla członków klubu - 50 zł

- za szczeniaki - 20 zł

- opłaty po terminie - 80 zł

2. obsada sędziowska:

American Staffordshire Terrier - Viva Maria Soleckyj Szpunar

Bullterrier - Małgorzata Zakrzewska

Staffordshire Bull Terrier - Magdalena Kozłowska

3. komunikat Zarządu KTTB:

Zarząd Klubu Terrierów Typu Bull podjął decyzję o niewystawianiu

przez członków Zarządu swoich psów na BULLIADZIE,

żeby uciąć spekulacje na temat układu

z sędziami oceniającymi na BULLIADZIE.

rezerwacje:

Rezerwacje domków kempingowych można dokonać telefonicznie:

Ośrodek "Niezamyśl" - tel. 061-2857083

OWR "NIEZAMYŚL"

ul.Raczyńskiego 70

63-020 ZANIEMYŚL

Ośrodek "Tramp" - tel. 061-285-75-15

W przypadku dokonywania rezerwacji Ośrodki proszą o przedplatę w wysokości ok. 50 % wartości rezerwacji (przekaz pocztowy

Koszt domku (jedna doba) - to ok. 150,00 zł.

Do zobaczenia na BULLIADZIE :hand: :hand::hand:

Posted

My z Kazem też na w-wa wystawie się stawimy :lol: na baczność

LUDZISKA JAK JA WAS WSZYSTKICH POZNAM :-? może ustalimy jakiś tajny znak dogomanniaków :wink:

Posted

Oooo ta 'Bulliada' to niezły pomysł... choć nie wiem czy się przed magisterką nie będę akurat pocić :roll: ale jeśli będę mogła to przyjadę i koleżankę wezmę bo jej maleńka się już wtedy w szczeniakach będzie mogła wystawić :)

Posted

azja - Ty mi sie nie wymiguj - moi wykladowcy juz wiedza, kiedy sie moge bronic, a kiedy nie :D Bulliada to bardzo dobry pomysl :) i powod :)

Na Cytadele przywiazujemy dogomaniackim psom blekitne wstazeczki do obrozek :) Moze to samo dla nas?

A ja bede sama siebie wystawiac 8) Bo moje nowe malenstwo bedzie mialo ok. 1, max 2 tygodni :D Nieeee, zle chyba policzylam - bedzie jeszcze w brzuszku :D

Posted

Tufi obiecuje że będę się starać jak mogę aby dotrzeć na 'bulliadę'.. nazwa mi się podoba hehe.... Ale Ty mów co to za nowe maleństwo planujesz???

Posted

Ja juz myslalam, ze o moim przyszlym syneczku juz wszyscy wiedza...

Bedzie to chlopiec z polaczenia Fakt Fajnej Frani Timar i Ch. USA z linii Aricon :) Oczywiscie, jesli wszystkie "jezeli" sie zrealizuja - jezeli sztuczne zaplodnienie sie uda, jezeli urodzi sie kolorowy, ale nie pregowany chlopiec itp itd :D

Posted

Huh.. i będziesz miała psa z probówki?? czego to już nie wymyślą :lol: ..... nawet nie wiedziałam że takie zabiegi się na psach przeprowadza.... :roll: Ale życzę żeby się urodził piękny i zdrowy :)

Posted

Mnie najbardziej zastanawia, jak bedzie wygladal transport nasienia z USA :o :lol:

Pozniej sa dwie metody sztucznego zapladniania - jedna to inseminacja, ale czesto nieskuteczna, a druga jest operacyjna - otwiraja brzuszek i bezposrednio do macicy sie dostaje nasienie - i z tej drugiej bedzie psiak :) I znowu: o ile... :D

Posted

Wiem, ale to juz sprawa hodowcy - pewnie skoro placi spora kase za nasienie i transport, to chce miec pewnosc, ze cos z tego bedzie. A co do tego brzuszka - wystarczy 1cm naciecie, zeby wpuscic nasienie do macicy - oczywiscie w jakims znieczuleniu czy uspieniu. Nie jestem wetem i sie na tym za dobrze nie znam.

Posted

jasne tufi, nie wnie Ciebie ale tak sie zastanawiam czy to napewno jest ok. wiesz, ludzie czasami posuwaja sie za daleko i ingeruja w rzeczy w ktore nie powinni...

Posted

Mnie to zakrawa o lekkiego świra jakiego mają niektórzy hodowcy.... posuną się prawie do wszystkiego żeby zaspokoić swoje ambicje... w tym wypadku stosując jakieś eksperymenty po to żeby uzyskać jak najlepszy miot.... jak dla mnie to przesada.. delikatnie rzecz biorąc....

Posted

Ten zabiego to nic strasznego, a "naturalne" krycia to też często nie sielanka. A każda inna opcja żeby pokryć suke psem z USA też nie jest taka kolorowa. Mnie najbardziej boli jak ludzie wysyłają swoje dorosłe psy gdzieć do innych hodowli więc o wiele bardziej wolę takie krycia. Często jest to jedyny sposób, że wnieść nową krew do danego kraju. :D

Posted

Azja - popatrz w rodowody wielu bulli - i nie tylko :) Krycie psem angielskim najczesciej to tez sztuczne zaplodnienie, bo tam kwarantanna trwa pol roku... I z wieloma innymi krajami jest podobnie - a rase trzeba ulepszac i dodawac swiezej krwi, bo inaczej to sie zaczna cyrki dziac, jak zapewne wiesz...

U bulli "naturalne" krycie udaje sie tylko w 50% :( Psom trzeba bardzo pomagac, a i tak czesto nic z tego nie wychodzi...

Popatrz jeszcze na rasowe konie - tam sztuczne zaplodnienie jest prawie na porzadku dziennym.

Wiem tez, ze istnieja "psie banki nasienia" - jesli pies jest wybitnym przedstawicielem rasy, to nawet po smierci moze miec potomstwo ;)

Dla mnie to nie swir hodowcow, ale prawdziwe hodowanie - nie kryjemy tym, co najblizej, tylko tym, ktory moze ulepszyc rase. Jedyny (chyba? albo przynajmniej jeden z najlepszych podobno - rzecz gustu ;) ) "anglik" z osiagnieciami w Polsce to Nosrettap, ktory jest w Dziedzictwie Tudora - ale juz bardzo duzo bulli ma go gdzies w rodowodzie...

Posted
U bulli "naturalne" krycie udaje sie tylko w 50% Psom trzeba bardzo pomagac, a i tak czesto nic z tego nie wychodzi...

kurde a gdzie jest natura???

Posted
Azja - popatrz w rodowody wielu bulli - i nie tylko :) Krycie psem angielskim najczesciej to tez sztuczne zaplodnienie, bo tam kwarantanna trwa pol roku... I z wieloma innymi krajami jest podobnie - a rase trzeba ulepszac i dodawac swiezej krwi, bo inaczej to sie zaczna cyrki dziac, jak zapewne wiesz...

Akurat w Anglii kryje się przede wszystkim na linie i inbreeding to bardzo częsta praktyka. Dlatego studiując rodowody angielskie widać jak często pojawiają się w nich te same psy. ( To jest zresztą najlepsza droga do osiągnięcia celu)

U bulli "naturalne" krycie udaje sie tylko w 50%

?????? Skąd ta statystyka ???????

Jedyny (chyba? albo przynajmniej jeden z najlepszych podobno - rzecz gustu ;) ) "anglik" z osiagnieciami w Polsce to Nosrettap, ktory jest w Dziedzictwie Tudora - ale juz bardzo duzo bulli ma go gdzies w rodowodzie

Sa jeszcze: Kilacabar Thunderball, Wilbary Sky Eye of Kilacabar oraz przede wszystkim najwybitniejszy egzemplarz tej rasy jaki kiedykolwiek zamieszkiwał nasz kraj - Bullpowa I'm Some Trouble, czyli pies roku 1997 w Anglii (wg. angilskiego klubu bulteriera) i vice zwycięzca świata z 1998 z Helsinek. Pies o wybitnej anatomii.

Posted

Statystyka - niestety juz nie pamietam.

tom666 - mam do Ciebie taka prosbe: ostatnio raczek krytykujesz, a nie doradzasz w jakichs konstruktywnych dyskusjach. Skoro masz tak duza wiedze, to moze podzielilbys sie nia z nami?

My sie ciagle doksztalcamy i kazda sprawdzona informacja bardzo nam sie przyda.

Posted

Gdzie krytykuje? Staram się tylko prostować informacje, które są podawane m.in. przez Ciebie Tufi jako fakty, a w rzeczywistości z faktami mające niewiele wspólnego. Tę liste odwiedza wiele początkująctch osób w poszukiwaniu informacji i często zamiast takowej dowiadują się dziwnych rzeczy. Co do dzielenia się "wiedzą":), to przecież dzięki mojej "krytyce" wiele osób mogło dowiedzieć się (w przeciągu ostatnich 2 dni), że to nieprawda, że biały bulterier z kropką jest niewystawowy, że w Polsce mieszka jeszcze kilka psów z Anglii i wreszcie, że nie prawdą jest, że 50% kryć naturalnych się nie udaje. Zanim się coś przedstawi jako pewnik lepiej się nad tym zastanowić dwa razy, bo potem takie informacje idą w świat i ludzie dziwią się, że np. bulteriery można kryć naturalnie (co sam jako właściciel reproduktora poświadczam), bo oni słyszeli od forumowych ekspertów, że szanse są tylko 50% i skoro nie załatwi się im zabiegu to nie przyjadą, bo szkoda im na benzynę.