sylwia.k.123 Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 Mam maly problem z moim psem.Gdy chodze z nim na smyczy nawet na krotkiej,chodzi albo daleko albo plata sie pod nogami,a zarazem dochodzi do przepychania sie.I juz nie wiem co robic...Jesli ktos wie jak*nauczyc psa chodzenia przy nodze,to prosilabym o jakies odpowiedzi...:roll: P.S.Z powodu okolicznosci moj pies musizyc u mojej babci,wiec nie moge go widziec codziennie:oops: Quote
Kirinna Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 chcesz żeby normalnie szła przy nodze, bez wąchania i sikania itd? wg mnie oczywiście, możesz spróbować albo na smaki albo smyczą treningową https://www.youtube.com/watch?v=hxahb3Nqm5M https://www.youtube.com/watch?v=ziB_fQ5mgtg mój na smaki nie chciał, na zabawkę tym bardziej, bo dla niego nudny jest spokojny marsz więć zrobiłam linkę trenigową i na początku wymęczyłam psa a później ćwiczyłam z nim w spokojnym miejscu tak jak jest na 2 filmiku na lince, po kilku sesjach wychodzę na spacer na zwykłej obroży lub na smyczy dochodzę spokojnie do miejsca gdzie moze się załątwić i mogę sie z nim pobawić piłką i go puszczam, później znowu daję mu czas dla siebie gdzie możę obwąchiwać, sikać itd i wraca przy nodze spokojnie bez plątania się na klikier nie chciał pracować nie wiem z czego to wynikało bo normalnie każdą sztuczkę ucze własnie metodą klikierową Quote
xxxx52 Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 sylwia.k.123 napisał(a):Mam maly problem z moim psem.Gdy chodze z nim na smyczy nawet na krotkiej,chodzi albo daleko albo plata sie pod nogami,a zarazem dochodzi do przepychania sie.I juz nie wiem co robic...Jesli ktos wie jak*nauczyc psa chodzenia przy nodze,to prosilabym o jakies odpowiedzi...:roll: P.S.Z powodu okolicznosci moj pies musizyc u mojej babci,wiec nie moge go widziec codziennie:oops: jak mozesz nauczyc psa chodzenia prawidlowo na lince jak nie chodzisz na spacery z psem codziennie min 2x dziennie. Ile on ma lat?A babcia chodzi z nim na spacer? Quote
Kirinna Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 xxxx52 napisał(a):jak mozesz nauczyc psa chodzenia prawidlowo na lince jak nie chodzisz na spacery z psem codziennie min 2x dziennie. Ile on ma lat?A babcia chodzi z nim na spacer? dziewczyna prosiła o konkretną radę więc zamiast może pisać coś nie na temat odpowiesz na pytanie Quote
sylwia.k.123 Posted December 30, 2012 Author Posted December 30, 2012 (edited) @xxxx52 Coz nie mysle zeby mu bylo lepiej w mieszkaniu z kotem i jaszczurka niz w domu przy lesie u babci gdzie jest wypuszczany wiecej niz 2x w dzien razem z drugim psem i swobodnie po polu lub po lesie.A pies ma 1 rok i 8 miesiecy*coz nie mysle zeby mu bylo lepiej w mieszkaniu z kotem i jaszczurka niz w domu przy lesie u babci gdzie jest wypuszczany wiecej niz 2x w dzien razem z drugim psem i swobodnie po polu lub po lesie.A pies ma 1 rok i 8 miesiecy Edited December 30, 2012 by sylwia.k.123 Quote
Czaki Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 (edited) xxxx52 napisał(a):jak mozesz nauczyc psa chodzenia prawidlowo na lince jak nie chodzisz na spacery z psem codziennie min 2x dziennie. Ile on ma lat?A babcia chodzi z nim na spacer? Np. U mojej babci psy chociaż nie są wyprowadzane na codzienny spacer to jest im tam dobrze. Dostają naprawdę dobrze jeść (jak to babcia :siara:), mogą codziennie biegać (a przy okazji stróżować :p) i są na prawdę dobrze ułożone i posłuszne (choć wychowane w tradycyjny sposób). I nikt mi nie wmówi, że bez codziennych (min.2x)spacerów się nie obędzie itp. itd... :watpliwy:! (ja chodzę ze swoim raz dziennie i jest normalny - jakby nie było ;)) Choć faktycznie spacer to najlepsza okazja do zaciśnięcia więzi pies-opiekun ;) A dla autorki to może jak pies idzie przy nodze to jakaś nagroda. I może naucz go komendy równaj(?) lub noga(?). Co najważniejsze nie poddawaj się i idź na przód :kciuki: Tak wg to jak wyglądają wasze spacery i to plątanie się pod nogami , kiedy to robi ? Edited December 30, 2012 by Czaki Quote
sylwia.k.123 Posted December 30, 2012 Author Posted December 30, 2012 No coz,zawsze chodzimy po lesie albo z innym psem biegaja razem swobodnie.A na smyczy okolo 2m to ciagnie za smycz czyli wyprzedza mnie i ciagnie,a jak chodzimy na krotkiej smyczy i tak chodzi przede mna(raz ledwo sie nie przewrocilam).Ale tak w sumie to jest normalny psiak. Quote
Czaki Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 sylwia.k.123 napisał(a):No coz,zawsze chodzimy po lesie albo z innym psem biegaja razem swobodnie.A na smyczy okolo 2m to ciagnie za smycz czyli wyprzedza mnie i ciagnie,a jak chodzimy na krotkiej smyczy i tak chodzi przede mna(raz ledwo sie nie przewrocilam).Ale tak w sumie to jest normalny psiak. Możesz wypróbować ,że jak pies ciągnie to ty stajesz (lub zawracasz) czekasz aż się uspokoi ( u mnie komenda siad , jak wykona ruszamy dalej ). Uwierz naprawdę działa - u mnie efekty są bardzo duże - kiedyś nie przeszedł nawet 1m bez ciągnięcia teraz idzie ładnie [ fakt na początku spaceru jeszcze trochę ciągnie :oops:] ( choć trzeeeba cierpliwości ;)) no i oczywiście nagradzasz iście bez naciągania smyczy , potem podnieś poprzeczkę i nagradzaj za iście przy nodze ( i jak wcześniej może komenda "równaj" ?) Choć to długi proces (zależy od psa ;)) to naprawdę się opłaca :p Quote
Recommended Posts