Ever Black Rose Posted December 29, 2012 Posted December 29, 2012 Mój pies chodzi ze mną na zajęcia agillity już dwa lata :multi:, lecz jak zauważyłam męczy się zdecydowanie szybciej od innych psów, po jednym przebiegnięciu od razu pies się kładzie i dosłownie ciągle sapie :placz: Ma 24 kilo, jest o kilogram za ciężka od wzorca psa rasy bearded collie ,ale chyba to nie jest przyczyną. Odżywia się podsmażonym tatarkiem z jajkiem ,a na zajęciach dostaje kabanosy :roll: Dostarczam jej dużo ruchu i wysiłku (2 razy w tygodniu agillity, raz słuuugi spacer) ,ale pies odmawia często współpracy wysiłkowej i zaczyna sie źle czuć. Bardzo się martwię, proszę o pomoc! :-( Quote
gryf80 Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 idż do weta niech posłucha serducha,zrób badanie krwi.dajesz psu jakies suplementy witaminowo-mineralne?bo przyvtakim jedzonku mozna spodziewac sie niedoborów niektórych pierwiastków.w jakim wieku jest psinka. Quote
Ever Black Rose Posted December 31, 2012 Author Posted December 31, 2012 Z badań krwi nic nie wyszło. Nie daje psu suplementów, mam pytanie: Jakie są (sprawdzone) dobre suplementy? (czy lepsza byłaby dieta z gotowanym mięsem oraz ryżem?). Beza (pies) ma 3,5 ;) Quote
Beatrx Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 lepszy byłby BARF albo dobra sucha karma;) do gotowanego też by wypadało suplementy dodawać typu caniviton. a z sercem wszystko w porządku? a jak inne aktywności? psisko odpada tylko po przebiegnięciu toru czy też po długim spacerze, pływaniu, bieganiu? Quote
gryf80 Posted December 31, 2012 Posted December 31, 2012 jeśli gotowane to konieczne suplementy-ja podaje can-vit niebieski(bo jest z glukozaminą a twojemu chondroprotektory przydalyby sie bo pies pracujący),jest tani i wydajny.z pigułek polecam multivit canis moze byc megavit(1tabl/20 kg), dieta barf jest dobra ale ja nie barfowałam więc nie wiem jak i co musiałabys poczytac Quote
Ever Black Rose Posted January 1, 2013 Author Posted January 1, 2013 beax- próbowałam dawać barf'a ,ale nie chciała (wybredna :roll:). Serce w porządku, lecz nie robiłam echa serca, weterynarz uważa ,ze nie trzeba w jej przypadku. I aktywności: Beza męczy się praktycznie od razu przy zaczęciu robienia czegoś, zawsze próbuje to robić ,ale jej już tak nie wychodzi i zaczyna się źle czuć :( gryf80- zakupię can-vit'a i wypróbuję ;) Quote
gryf80 Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 może to faktycznie niedobory np.potasu.zobacz za jakiś czas po suplementacji Quote
Beatrx Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 a może to być tak, ze sucz się aż tak strasznie nakręca na zrobienie danej rzeczy, ze po prostu nie wytrzymuje? Quote
beta ata Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 A cukier byl badany? Takie objawy miala kiedys jedna z moich dawnych suk przy początkach cukrzycy... Może tez być borelioza (i/lub koinfekcje odkleszczowe), ale tu trzeba sie mocno uprzec, żeby to zdiagnozować, bo często testy diagnostyczne sa zawodne w przypadku tej choroby, tak samo jak u ludzi. Niby wychodza negatywne, a zakaże jednak jest. Znam temat osobiście, także u psa, nieleczona borelioza & co niszczy cały organizm, więc nie ma na co czekać. Wbrew obiegowej opinii ta choroba wystepuje często! Quote
WEIMAR Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 Ever Black Rose napisał(a): Odżywia się podsmażonym tatarkiem z jajkiem ,a na zajęciach dostaje kabanosy :roll: a warzywa? owoce? Quote
evel Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 A może pies jest zwyczajnie za gruby? Wzorzec wzorcem, ale poszczególne osobniki mogą się troszkę różnić budową ciała po prostu. Próbowałaś odchudzić sukę? Agility jest BARDZO wymagającym sportem, dlatego akurat tam im pies szczuplejszy, tym lepiej - spada ryzyko kontuzji chociażby. Quote
filodendron Posted January 2, 2013 Posted January 2, 2013 A te badania krwi miała pełne - z wątrobą, trzustką, profilem nerkowym? Tarczyca - niedoczynność może dawać taki efekt. Może też stawy warto sprawdzić - bywa przy dysplazji, że nie ma kulawizny tylko właśnie psu nie chce się ruszać. Quote
Recommended Posts