Jump to content
Dogomania

Prosze o cenne wskazowki dla nowego posiadacza SHEH TZU

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie.
Zakupilam szczeniaka - czarno biala suczka. Dotychczas mialam duze rasy psow jak owczarki niemieckie itp. Pierwszy raz mam Shih Tzu. jeszcze jej nie odebralam z hodowli (12 stycznia 2013 do odbioru ) w zwiazku z tym prosze o cenne rady co powinnam zakupic oraz wszystko co musze wiedziec odnosnie pielegnacji wlosa od szczeniaczka rodzaje szmponow ,odstepy w kapielach itp. Jesli mozna to taki poradnik dla nowego nabywcy.
Dziekuje z gory wszystkim chetnym za odpowiedzi.
pozdrawiam
Anetta

Posted

Wszystko zależy od tego jak chcesz prowadzić psa - czy będzie miał długi włos czy będziesz go obcinać.
Jeżeli chcesz długi włos to musisz mieć dobry grzebień (metalowy z dwoma rozstawami igieł, nie obrotowy), szczotkę i mały grzebyczek do pyszczka - tu idealnie sprawdzają się grzebyki dla małych zwierząt np. świnek morskich.
Uważaj na pachy i miejsca za uszami - tam najszybciej robią się kołtuny.

Co jeszcze chcesz wiedzieć?

Posted

[quote name='kasikz']Wszystko zależy od tego jak chcesz prowadzić psa - czy będzie miał długi włos czy będziesz go obcinać.
Jeżeli chcesz długi włos to musisz mieć dobry grzebień (metalowy z dwoma rozstawami igieł, nie obrotowy), szczotkę i mały grzebyczek do pyszczka - tu idealnie sprawdzają się grzebyki dla małych zwierząt np. świnek morskich.
Uważaj na pachy i miejsca za uszami - tam najszybciej robią się kołtuny.

Co jeszcze chcesz wiedzieć?[/QUOTE]

Dziekuje za odpowiedz. Juz myslalam , ze niekt nie zechcce mi napisac.
Mysle w przyszlosci o wystawach dla niej, ale jeszcze nie rozeznalam sie jak to zrobic. Mieszkam w Anglii i mala jest pochodzenia angielskiego z papierami.
Tak wiec sadze ze bede sklaniala sie do dlugiego wlosa, ale zeby go osiagnac trzeba juz zaczynac go hodowac.
Co sadzisz o karmach najlepszych dla tej rasy?
napisz mi prosze wszystko co musze i chce wiedziec aby nie popelniac bledow.
Np. Typ obrozy nie uszkadzajacej wlosa ubranka i caly ten obrzadek z sheh tzu.
Moze jak bys miala czas to i na skypie moze latwiej by bylo.
Dziekuje i pozdrawiam.
Anetta

Posted

Jeśli chodzi o karmy to może ktoś inny Ci odpisze, bo moje shih nie chcą w ogóle jeść suchej karmy - kupujemy im puszki i gotujemy jedzenie.

Mam dla nich szelki - różne, bo szukałam bezuciskowych, choć Totora wszystkie uciskają na krtań - dlatego nie polecam obróżek, bo są jeszcze gorsze.

Długi włos trzeba czesać wg mnie co drugi dzień, tak jak napisałam wcześniej - uważaj pod pachami i za uszami, bo tam kołtuny robią się błyskawicznie. Do czesania najlepszy jest metalowy nieobrotowy grzebień, mniejszy grzebień do morduli. Wąsy też wyczesuj i myj, bo możesz wyhodować grzybka. Kucyki... u mnie muszą być poprawiane właściwie kilka razy dziennie :)

Oczy - trzeba na nie szczególnie uważać, bo u shihtzaków włosy wchodzą do środka, rano zawsze trzeba wyciągać śpiochy a w ciągu dnia to co do oczu weszło, na wieczór dobrze jest zakropić oczy kroplami ze świetlikiem lub optexem.

Ubranka mam różne i nie zauważyłam różnicy żeby któreś bardziej plątały włos a inne mniej. Moje chłopaki są do ubranek przyzwyczajone i w zimie wychodzą tylko w kombinezonach.