Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Masz racje arko mysliwi sa ci zli ale znam paru dobrych, ktorzy robia tak jak ci mowilam ale nie mowmy o tym bo mozemy tak przez cale lata dyskutowac , dobrze poszukam tych przypadkow o ktorych wspomnialas, dobermanke juz znalazlam i dotre do ich wlascicieli z pytaniem czy sie zgodza aby dołączyc ich przypadki.

Swietnie punkt 6 rzeczywiscie bedzie sie lepiej porezentował w taki sposob jak mowisz

dzieki za pomoc, a reszta moze byc? Jeszcze Rotti może doda coś od siebie i to oceni to tez ci damy znac :) :fadein: :wink:

• Replies 174
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

A Pika zaraz zobacze czy dziala to wrzuce ta petycje jeszcze tam no i odrazu przepisy moga sie komus przydac :wink:

Posted
Masza to tu mozesz pomyszkowac www.lowiecki.pl maja tam forum, acha czy bedziesz chciala np opisac dokladnie tamten przypadek z mysliwym, a także dodać do listu ten przypadek ?

dziekuje za linke, jesli chodzi o opisywanie: jak dokladnie musze to opisac (chodzi mi o dane osobowe - nie wiem jak sie nazywa ten czlowiek, ktory wyskoczyl do mnie ze strzelba :-? )

natomiast przpadek sprzed 12 lat chyba nie jest na temat? czy jednak tak? bo wtedy przeciez tej ustawy jeszcze nie bylo...

Posted
Może PZŁ powinien wyznaczyć dni parzyste na polowania a nieparzyste dla osób spacerujacych z psami? :evilbat:

Cala Polska to nie sa okregi lowieckie! Dlatego tez nalezy oznakowac te tereny, jesli juz. I jeski nie ma terenow dla wybiegania sie psiakow to panstwo powinno to psom zapewnic.

Co drugi dzien powiesz aby sarna poszla na pole obok, powiesz to jej?

My robimy juz miejsce na stronie,bedzie w dziale pod tytulem, mysliwi-apel do prezydenta- co ma byc w nim:

- opis sytuacji-podsumowanie 1,5 rocznego 'funkcjonowania' tego zapsiu-z przykladami. prosba o wysylanie przykladowej petycji.

-zdjecia mam- Doxy i Iny-moze gdzies znajdziecie jakies inne jeszcze

-linki do notatek prasowych- o ile znajda sie gdzies w necie.

-petycja-musi to byc niedluga petycja, w punktach, jasno ujete co chcemy.

-adresy gdzie slac.

Jakies uwagi, prosze piszcie.

Posted
Zwierzę, które zamierza odstrzelić musi okazywać swoje zdziczenie, a więc np. uciekać przed człowiekiem

ana-wyzlica, absolutnie nie zgadzam sie z takim okresleniem-ze to wskazuje na zdziczenie psa. Pies porzucony, na obcym terenie, ze strachu moze uciekac przed kazdym czlowiekiem. Moze tez miec taka nature-np. chart! Chart w zyciu nie podejdzie do obcego czlowieka, bedzie uciekala.

No chyba,ze juz bedzie mial dosc glodu, to sam wejdzie do jakies zabudowania.

Tak naprawde aby poznac czy pies jest zdziczaly trzeba by odszukac jego gniazdo-gdzies jakos nore,kryjowke musi miec.

Dlatego chyba tez ustawodawca nie okreslil dokladnie co to jest zdziczaly pies- bo aby to stwierdzic poprostu trzeba robic obserwacje psa, przez jakis czas a nie zobaczyc, ze ucieka i juz strzelac.

tak samo jest z kotami-kazdy kot bedzie uciekal!

Posted

No dobra no to jeśli podamy to czego chcemy, to wyjdzie na to ze jest to juz w prawie ustanowione ale wiekszosc sie do tego nie odnosi to czy przy tym podawac jak brzmi to prawo?

sluchaj to nie ja okreslilam jak wyglada zdziczaly pies jest to opis z wyzlowych stron, byl to opis przy regulaminie pisalam gdzie indziej ze jest to niejakie nieporozumienie i podpisalam ze jest to ze strony wyzel.pl wiec nie mozesz sie ze mna nie zgadzac bo ja uwazam tak jak ty.... i wspominalam ze prawo jest niekonsekwentne i chodzilo mi dokladnie o to bo jak mozna okreslic ze pies jest zdziczaly po jednym spojrzeniu i musi zrobic to specjalista ktoremu np zajmuje to pare dni, ale tego nie okreslono w danym prawie i wynika z tego ze mozna to interpretowac na 1000 sposobow.

Więc nie do mnie wąty pisalam o tym juz, ale wciaz nie ktorzy nawet obwiniaja mnie ze takie jest prawo albo ze zajmuje sie tym zamiast np swinkami ktore zjadaja ludzie zamiast soji :( ludzie naprawde nie jestem cudotworca :(

Posted
No dobra no to jeśli podamy to czego chcemy, to wyjdzie na to ze jest to juz w prawie ustanowione ale wiekszosc sie do tego nie odnosi to czy przy tym podawac jak brzmi to prawo?

(

Mozna napisac tak:

Ustawodawca nie wprowadza okreslenia co to jest 'zdziczaly' pies pozwala wiec na dowolna interpretacje zapisu, pozwalajac na oddanie strzalu do kazdego napotkanego biegajacego luzem psa.

Posted

Ana, poprosiłam Patiszon,moda z działu "wszystko o psach" aby przekleiła mój topik na Ogłoszenia, mam nadzieję, że to zrobi, bo to dziewczyna jest raczej chętna do pomocy zwierzakom :D

Posted

Dzieki dobre :D Arka jaka ty dla mnie dobra nie wim co bym bez ciebie zrobila :D

Posted

Dzieki dobre :D Arka jaka ty dla mnie dobra nie wim co bym bez ciebie zrobila :D

Pika tobie tez dziekuje suuuper jestescie i jakie wyrozumiale

Posted

petycja juz gotowa tylko z Rotti sprawdzimy błedy i wrzuce ja tutaj :D abys mogla ja przepadac Arko

Posted

Drogie Kolezanki i Koledzy-wszystko zaczyna sie dobrze ukladac.

mamy tydzien czasu na 'dopieszczenie' naszych dzialan. Pewna dziennikarka jedzie na urlop ale jak wroci, za tydzien, zabiera sie za NASZ TEMAT! Bedzie to dziennik coprawda tylko warszawski ale taki, ze dociera prawie do kazdego w W-wie, do SEJMU TEZ! :lol: :lol:

Posted

Przepraszam, że mnie nie było. Juz jestem do Waszej dyspozycji i do pomocy :)

Przeczytałam.

Faktycznie jeżeli chodzi o interpretację zdziczałego psa, to nie jest to takie proste. Do tego potrzebna jest obserwacja, a nie to, co robią mysliwi. O ! Pies! No to strzelamy, bo dali nam odstrzał na 5 psów w roku na osobę :evil:

Jeżeli chodzi o charty, to moje pochodzą do ludzi i to bardzo chętnie. Oczywiście nie wiem jak by się zachowały w lesie czy na polu, bo może miałyby tam ważniejsze rzeczy do załatwienia. Ale mój poprzedni afgan nawet luzem (jeszcze wtedy poszczany w umownym lesie) też chetnie do ludzi podchodził, w prawdzie wybiórczo, ale podchodził.

Wspomina sie również o tym ,że zwierzę chore np. na wściekliznę zachowuje się inaczej. Czyli np. lis czy sarna wrecz garną sie do ludzi. I tu powstaje problem. BO jeżeli pies chetnie podchodzi do ludzi, to zarażony pies będzie robił odwrotnie, a jeżeli pies nie podchodzi.... to analogicznie.

Oznakowanie okręgów łowieckich jest bardzo dobrym pomysłem, ale:

- na pewno nie będzie na to funduszy, bo po co ? :cry:

- a jak pies nam myknie ze zwykłego lasu do oznakowanego okręgu, bo akurat był obok ???

ana

Oczywiście, że mam gg, ale korzystam z niego tylko w domu, czyli wieczorem. Podaję numer 1891886

Posted
Aka, ale jak juz ten dziennik będzie gotowy to podaj czas transmisji, chetnie obejrzę :angel:

To bedzie w dziennku pisanym czyli w gazecie codzinnej-lepsze slowo pisane niz jakas migawka. :lol: :lol: Gazete kazdy przeczyta wczesniej niz pozniej a w tv przeleci i tyle bedzie widac :o

Posted
Jeżeli chodzi o charty, to moje pochodzą do ludzi i to bardzo chętnie. Oczywiście nie wiem jak by się zachowały w lesie czy na polu, bo może miałyby tam ważniejsze rzeczy do załatwienia.

No nie wiesz tez jakby sie zachowaly jakby sie zgubily,tfu,tfu.

Sa charty i charty- np. polskie nie sa ufne do obcych czy tez saluki :lol:

Ja tez nie podchodze do obcych ludzi, od tak :lol: :wink:

Posted

mam juz gotowa ta prtycje ale kurde nie moge ci tego wyslac nie wiem czemu :(

Posted

acha jeszce jedno czy bylaby mozliwosc aby do petycji dodac przyklad ten z gazety kiedy ojcice katuje psa przy dzieciach a one mu pomagaja to by bylo a propo poblazliwosci w karaniu co dprowadza do traktowania istot zywych jak przedmiotpow

nic nnie dociera tak jak dobry przyklad mam juz gotowa pete ale ty i rotti musicie ja przepadac acha a podpisy?

Posted

ana

Korektę Ci posłałam.

Przykłady można by dać ale jako załącznik, a chyba nie w głównym piśmie. Tak mi sie wydaje. No i ten odnośnik do skatowanych psów.