Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Myślę,że warto spróbować-może dziad się oduczy szaleństw? Bo to naprawdę nic przyjemnego szarpać się z cielakiem co kilka metrów...
A teściowa-skądś powzięła przekonanie,że ma dobrą rękę do psów...i że psy (wszystkie) ja uwielbiają...no moje lubią z nią wychodzić-to jedyna szansa na zgłębienie tajemnic największych krzaków i pokrzyw:eviltong:

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ciotka, już Ci tyle mówiłam o kantarku, a Ty ciągle nie chcesz sie dać przekonać... ;) Jak dla nie wynalazek-cud! W przeciwieństwie do kolczatek, które zamiast pomagać - jeszcze szkodzą. Podrzucę Wam mój, ale nie wiem, czy nie będzie za mały dla Rinalda :)

No i na pewno odstaw smycze automatyczne - one uczą psa, że jak pociagnie to idzie do przodu i utrwalają przez to złe zachowanie. Także zwykła smycz + kantarek to podstawa :)

Posted

hmmm... już widzę zryw Rinalda w kantarku i to jak leci kilka metrów wisząc za pysk...
Kantarki są ok, tyle że nie wiem czy przy psie który robi nagłe zrywy nie można mu kantarkiem zrobić krzywdy.
Szczerze to już nie wiem czy nie wybrałabym w takim ujęciu kolczatki czy łańcuszka zaciskowego żeby go wtedy szarpnąć i przywołać do rozsądku. Pies w ekscytacji wcale do opanowania taki łątwy nie jest.
Jedno jest pewne - to co się psu założy nie będzie grało aż takiej roli jak stanowczość której tu trzeba włożyc dużo. I ćwiczenie, tak jak napisałam, niestety dla dobra sprawy trzeba się poświęcić i poćwiczyć trochę przy psach.
Piszę to w oparciu o zachowanie Rina, bo widziałam go w akcji.
Na smyczy na spacerze to bardzo dobry pies, kochany i grzeczny. Jak zobaczy pieska to znika (skąd ja to znam).

A apropos piesków . Nie mieliście nigdy żadnego problemu z tym wyżłem w elektryku? Ostatnio jak leciał na mnie taki sztywny to szczerze współczułam takiego morderczgo sąsiedztwa.
Na szczęście zostaliśmy z Waldunią ocaleni :loveu:

Posted

Kantarek już zamówiony, także będziemy testować :)

U Nas dziś rano było -3 stopnie, ładnie słonko świeciło... Teraz już chyba przestało :roll:

Od wczoraj maltretujemy komendę 'daj łapę', nawet sobie nie wyobrażacie jaki on jest uparty i flegmatyczny :mdleje:
Na szczęście wypracowaliśmy co nieco i widać efekty :cool3:

Posted

[quote name='Panna Marple']Czekam na info w sprawie kantarka-może to ratunek dla nas?:shake:

Czytając i słysząc jaki to świetny wynalazek jestem dobrej myśli, chodź początki na pewno nie będą łatwe :)
Będę informować na bieżąco jak idzie kiedy tylko kanatarek do Nas dojdzie :)
(w przypływie euforii zamówiłam też dla mojego psiaka, a co tam! :diabloti:)

A tymczasem zapraszam do Emi naszej nowej bardzo smutnej podopiecznej...
http://www.dogomania.pl/forum/threads/247591-Emi-3-letnia-sunia-strach-samotno%C5%9B%C4%87-smutek-pom%C3%B3%C5%BCmy-jej!

Posted

[quote name='Lili8522']Czytając i słysząc jaki to świetny wynalazek jestem dobrej myśli, chodź początki na pewno nie będą łatwe :)
Będę informować na bieżąco jak idzie kiedy tylko kanatarek do Nas dojdzie :)
(w przypływie euforii zamówiłam też dla mojego psiaka, a co tam! :diabloti:)

A tymczasem zapraszam do Emi naszej nowej bardzo smutnej podopiecznej...
http://www.dogomania.pl/forum/threads/247591-Emi-3-letnia-sunia-strach-samotność-smutek-pomóżmy-jej!
Pieski na pewno będą Ci wdzięczne:evil_lol:

Posted

[quote name='Majkowska']Heheh to kantarki na pyski i możesz całym stadem chodzić :D
Waldka ci jeszcze dodam :) Ale jego tak łatwo kantrakiem nie poskromisz :evil_lol:[/QUOTE]

Waldka nie potrzebuje :diabloti: mam dość i full :evil_lol:

[quote name='Panna Marple']Pieski na pewno będą Ci wdzięczne:evil_lol:[/QUOTE]

Na pewno, będą skakać z radości :diabloti:

[quote name='Mattilu']A ten kantarek to tak mniej wiecej jak kantar w uprzezy konskiej? Czy inaczej?[/QUOTE]

Tak dokładnie, to to samo :)

Posted

[quote name='pinczerka_i_Gizmo']Rinuś dziś dzielnie prezentował się na akcji :)

To jest taki cudny przytulak... Nikt nie mógł się oprzeć ;)[/QUOTE]

I udało mu się nie zjeść ani jednego kota :D

Posted

[quote name='Lili8522']
Edit.

Zapomniałam wspomnieć że Rino jedzie dziś prezentować swe wdzięki do sklepu z psimi bajerami :cool3:[/QUOTE]

No ladnie, mi tu mówi że ja coś pominęłam w czytaniu, a sama zapomina wspomnieć :evil_lol:
Nie zjadł nikogo? :D

Posted

Doszły kantary! Oczywiście jeden dla Rinalda a drugi dla Bliźniaka czyli mojego Basterka :)

Dziś testowaliśmy... No i.... Na pewno ułatwia to życie właścicielowi :lol:
Rinaldo nie miał żadnych problemów z zaakceptowaniem tego na pysku, nie ściągał łapą,
jedyne co robił to ocierał się o mnie żeby ściągnać ale to dosłownie była chwila :lol:
Kiedy nie mijaliśmy żadnego zagrożenia za płotem szedł pięknie na luźnej smyczy, przy psach
za płotem znów pojawił się problem bo zaczął szczekać jak nienormlany ale nie wyrywał mi rąk,
chwyciłam smycz przy końcu kantara i przykleiłam Rina do nogi mówiąc, że nie wolno jak zbierał się do zrywu i szczeku,
udało Nam się przejść obok jedego psa bez wielkich ceregieli a to już zaliczam do postępów :)
Wierze, że ćwiczenia pozwolą mu w końcu przechodzić obojętnie obok napotkanych psów jak to się mówi
praktyka czyni mistrza :)

Na spacerku ćwiczyliśmy zwracanie uwagę na pańcię i komende 'siad', całkiem nieźle mu to wychodziło :)

W każym razie polecam, na prawdę jest to bardzoooooo duże ułatwienie przy silnych psach :)

(to w dużej mierze też zależy od psa bo jak założyłam mojemu Basterowi kantar w domu żeby się oswoił
wpadł w straszną panikę a jak jeszcze mu się zacisneło na pysku to makabra, ściągał łapami, stawał na dwóch i
ani rusz z miejsca.... mam nadzieję że małymi kroczkami uda i jemu się z tym wynalazkiem oswoić :) )