Becia Lublin Posted January 24, 2013 Author Posted January 24, 2013 wczoraj dzwoniłam do kliniki w Lublinie w której Bartuś miał robione TK i lekarz zaprzeczył, że ta biała pręga w mózgu, którą mi pokazywał, to tasiemiec, nie chciał jeszcze postawić ostatecznej diagnozy co to było, ponieważ chciał skonsultować to z innym lekarzem. Quote
bela51 Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Mysle, ze sekcja dałaby tylko odpowiedz.:-( Quote
anica Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 [quote name='bela51']Mysle, ze sekcja dałaby tylko odpowiedz.:-([/QUOTE]... ja pytam, nie z ciekawości... raczej jestem osobą, która.... jest za Odejściem w spokoju:-(... raczej... martwię się od teraz?... czy dobrze robię?... że przestałam od roku odrobaczać Jasię(sunia staruszka po przejściech w moim banerku) ... opinie są tu dwie(odrobaczać staruszki i nie odrobaczać ze względu na schorzenia) .... a teraz?... ten tasiemiec?..... Quote
mala_czarna Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 [quote name='anica']... ja pytam, nie z ciekawości... raczej jestem osobą, która.... jest za Odejściem w spokoju:-(... raczej... martwię się od teraz?... czy dobrze robię?... że przestałam od roku odrobaczać Jasię(sunia staruszka po przejściech w moim banerku) ... opinie są tu dwie(odrobaczać staruszki i nie odrobaczać ze względu na schorzenia) .... a teraz?... ten tasiemiec?..... Znalazłam w sieci coś takiego: http://www.dobra-rada.pl/tasiemiec-psi-jak-rozpoznac-i-leczyc_2350 Quote
joaska8 Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Popłakałam się czytając :( Biedny Bartuś [*] Quote
funia Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 [quote name='anica']... ja pytam, nie z ciekawości... raczej jestem osobą, która.... jest za Odejściem w spokoju:-(... raczej... martwię się od teraz?... czy dobrze robię?... że przestałam od roku odrobaczać Jasię(sunia staruszka po przejściech w moim banerku) ... opinie są tu dwie(odrobaczać staruszki i nie odrobaczać ze względu na schorzenia) .... a teraz?... ten tasiemiec?.....[/QUOTE] Moje zdanie jeśli mogę ....odrobaczac .Doradz się weta aby zacząc od jednoskładnikowego środka stopniowo w razie potrzeby podawać dwu lub trzy składnikowy preparat . Gdy sa w srodku i robia swoją robotę to ma katastrofalne skutki jak widzimy ..... Quote
funia Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Ja nie byłam ,ale jak dziewczyny powiedziały mi o tym dłuugim robalu to ja go widzę cały czas przed oczami .....:shake:Jak bardzo był potwór czynny ,ze natychmiast czując ,ze lek dostał się do krwioobiegu uciekał....Nie wiem tylko czy był to robal już nie żywy ? Bartuniu tak bardzo żałuje ....Nie tak to miało wyglądać :-( Quote
ala123 Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Wklejam część opisu z Wikipedii dotyczącego tasiemca: Oprócz przewodu pokarmowego tasiemiec uzbrojony może się osadzić w mięśniach i narządach wewnętrznych człowieka jako larwa wągier. Szczególnie niebezpieczne są przypadki osadzenia larwy w mózgu i gałce ocznej. Ucisk mózgu może ona wywoływać objawy podobne do padaczki oraz bóle głowy, nudności i zaburzenia zachowania. Z kolei osadzenie w oku może doprowadzić do ślepoty[SUP][4][/SUP]. Choroby wywoływane przez tasiemca uzbrojonego to tenioza (zarażenie wągrami) oraz cysticerkoza (jaja inwazyjne). Quote
Energy Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 (edited) Jak mi wczoraj Becia o tym powiedziała to też zaczęłam "studiować" tasiemca:shake: Jest coś takiego jak tasiemiec kręćkowy który daje włąśnie takie objawy jakie miał Bartuś... :( To musiało być niewyobrażalne cierpienie:( jak ten psiak mimo to był do końca spokojny, łagodny, bez cienia agresji, która by była w pełni uzasadniona:( Przywitał jeszcze Becię, próbował merdać ogonkiem, to takie niesprawiedliwe:( Edited January 24, 2013 by Energy Quote
Ingrid44 Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Nie byli mnie wczoraj na Dogo , weszlam zobaczyc co iu Bartusia a on juz za TM :( :( :( Nie tego sie spodziewalam , chyba nikt z nas sie tego nie spodziewal. Rycze I pisac juz nie moge. Biedny Bartus :( Biegaj sobie wesolo za TM sliczny piesku. Quote
Ingrid44 Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Wyslalm 40 zl przedwczoraj , moze juz doszlo. Bartusiowi juz nie pomoge :( :( :( Quote
Becia Lublin Posted January 24, 2013 Author Posted January 24, 2013 dziś wpłynęło: INGRID 44 - 40 ZŁ BJUTA -10 ZŁ Rudakacha 30 zł Kudelkowa 150 zł Quote
ala123 Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Dziękujemy cioteczki za wpłaty. Bartusiowi już nie pomogą,ale do uregulowania u weta pozostało 25zł (15zł za przedostatnią wizytę i 10 za uśpienie).Właściwie Krystyna zapłaciła wczoraj tę kwotę ze swoich pieniędzy,które miała na energię el. Rozmawiałysmy też dzisiaj z Becią i Kudlataja i doszłysmy do wniosku,że wskazane byłoby kupić lek od tasiemca dla psów Krystyny,one przecież razem mieszkały przez miesiąc,na pewno się zaraziły. Nie wiem,czy koty też mogły zlapać psiego tasiemca? Quote
Energy Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Z tego co wiem to wszystkie zwierzęta mogły złapać. Powinny się też chyba odrobaczyć osoby które miały z Bartusiem dłuższy kontakt. Quote
fona Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Tak, koniecznie odrobaczcie całe stado. Wpłaty jeszcze wpłyną. Quote
Wiola&Miłosz Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 [quote name='ala123']Dziękujemy cioteczki za wpłaty. Bartusiowi już nie pomogą,ale do uregulowania u weta pozostało 25zł (15zł za przedostatnią wizytę i 10 za uśpienie).Właściwie Krystyna zapłaciła wczoraj tę kwotę ze swoich pieniędzy,które miała na energię el. Rozmawiałysmy też dzisiaj z Becią i Kudlataja i doszłysmy do wniosku,że wskazane byłoby kupić lek od tasiemca dla psów Krystyny,one przecież razem mieszkały przez miesiąc,na pewno się zaraziły. Nie wiem,czy koty też mogły zlapać psiego tasiemca?[/QUOTE] Alu oczywiscie ze mogly.. Krystyna niestety tez.. Quote
mala_czarna Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 [quote name='Becia Lublin']dziś wpłynęło: INGRID 44 - 40 ZŁ BJUTA -10 ZŁ Rudakacha 30 zł Kudelkowa 150 zł[/QUOTE] Beciu, czy te 150 zł chcesz przeznaczyć na spanielkę, tak jak Ci wczoraj sugerowałam? Quote
asiuniab Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 czyli Bartuś zostaje bez długu, tylko trzeba odrobaczyć wszystkich u Pani Krystyny? Czy są na to pieniądze z wpłat, czy trzeba jeszcze szukać?? Quote
Ingrid44 Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 (edited) Dobry pomysl z odrobaczaniem. Wszyscy mogli podlapac tego tasiemca. Czy zwykle odrobaczanie dziala na tasiemca czy trzeba jakies specjalne leki ? ( Nie znam sie na tym zupelnie ) Edited January 24, 2013 by Ingrid44 Quote
fona Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 Trzeba specjalne - w formie zastrzyku lub jest jeden chyba dostępny spot-on. Quote
Ingrid44 Posted January 24, 2013 Posted January 24, 2013 [quote name='fona']Trzeba specjalne - w formie zastrzyku lub jest jeden chyba dostępny spot-on.[/QUOTE] Dziekuje za wyjasnienie, dobrze wiedziec takie rzeczy. Quote
gusia0106 Posted January 25, 2013 Posted January 25, 2013 Trzeba by jeszcze powiadomić tych ludzi, którzy adoptowali Bartusia na chwilę. Oni też powinni się odrobaczyć. Quote
anica Posted January 25, 2013 Posted January 25, 2013 [quote name='Ingrid44']Dziekuje za wyjasnienie, dobrze wiedziec takie rzeczy.[/QUOTE] ... I ja również dziękuję za wyjaśnienia:) jasne, że dobrze... zwłaszcza przy tak stałym kontakcie ... z różnymi psiakami:) Quote
mala_czarna Posted January 25, 2013 Posted January 25, 2013 [quote name='gusia0106']Trzeba by jeszcze powiadomić tych ludzi, którzy adoptowali Bartusia na chwilę. Oni też powinni się odrobaczyć.[/QUOTE] A na cholerę? Znudził im się po jednym dniu to niech się teraz męczą. Zresztą złego diabli nie biorą, pewno nic im nie jest. Quote
Aryste Posted January 25, 2013 Posted January 25, 2013 [quote name='mala_czarna']A na cholerę? Znudził im się po jednym dniu to niech się teraz męczą. Zresztą złego diabli nie biorą, pewno nic im nie jest.[/QUOTE] dokladnie. moze jezcze bedziemy robic zbiorke kasy na ich odrobacznie... Quote
Recommended Posts