Monikax0x Posted December 3, 2012 Posted December 3, 2012 Z góry przepraszam jeśli taki temat był, ale nie mogę znaleźć. Obecnie moje psiaki są karmione boschem (różne smaki). Jedzą bez problemu (co jakiś czas dostają mokrą karmę). Inne karmy które mnie zainteresowały to brit i purina. Która z tych karm jest najlepsza: bosch, brit czy purina? I czy warto zmieniać suchą karmę, czy wybrać jedną i przy niej zostać? Quote
filodendron Posted December 4, 2012 Posted December 4, 2012 Moim zdaniem warto zmieniać karmy. Ich pełnoporcjowość i zbilansowanie to trochę takie pobożne życzenie, szczególnie że każdy pies jest inny, różnice w przyswajaniu też są. Zawsze jest ryzyko, że pojawią się jakieś niedobory i jednocześnie szansa, że zostaną uzupełnione po zmianie diety. Co do wymienionych karm, to jeśli masz na myśli purinę dog chow, to zdecydowanie lepiej wybrać Brit. Jeśli purinę pro plan to można próbować. Quote
Monikax0x Posted December 4, 2012 Author Posted December 4, 2012 Dziękuje za odpowiedź. To ja myślę że będę sięgała po boscha i brita. :) Quote
gayka Posted December 7, 2012 Posted December 7, 2012 Też uważam, że zmiany są wskazane, ale niezbyt często. Ja zmieniam dwa, maks trzy razy w roku. Dobrze jest trzymac się sprawdzonych karm, o których wiemy, że psu dobrze służy. Bosch nie ma raczej dobrych notowań, ale to sprawa mocno indywidualna i jeśli psu słuzy to super. Dobre opinie ma Purina Pro Plan . Quote
Obama Posted December 7, 2012 Posted December 7, 2012 Mojemu po jakimś czasie się karma nudzi więc zmieniam dla smaku. Quote
WEIMAR Posted December 8, 2012 Posted December 8, 2012 warto tez zmieniac karme ze wzgledu na pore roku teraz kiedy sa siarczyste mrozy to karma powinna miec duzo bialka i tluszczu zeby pies nie marzl (np wersja energy) a latem mozna karmic wersja z mniejsza zawartoscia tych skladnikow z tych trzech firm ktore wymienilas to chyba bosch i brit to porownywalna polka a purina troche nizej notowana Quote
A&L Posted December 8, 2012 Posted December 8, 2012 Warto zmieniać karmy. Po pierwsze pomaga to zaspokoić ewentualne niedobory. Chodzi tu o to, że każda karma ma inną zawartość różnych składników. Zmieniając karmy jest większe prawdopodobieństwo, że zaspokoisz zapotrzebowanie organizmu na dane składniki. Po drugie dając cały czas taką samą karmę organizm bardzo się do niej przyzwyczaja. Może stać się tak, że będzie tolerował tylko ją, co nie jest dobre. Karma może kiedyś zniknąć z rynku, a Ty wtedy masz problem. No a po trzecie - chciałabyś całe życie jeść to samo? ;) Ja zmieniam karmę co duży worek, czyli w naszym przypadku co jakieś 3 miesiące. Quote
Elisabeta Posted April 30, 2013 Posted April 30, 2013 Karmię moją sunię od kilku miesięcy karmą Brit Premium Adult Medium. Jesteśmy obie bardzo zadowolone. Wymarzyłam sobie, żeby raz w tygodniu stosowac karmę Purina Pro Plan Duo Delice, bo jest z wołowiną. Dla urozmaicenia. Tylko jak wtedy ze stopniowym wprowadzaniem nowej karmy? Może ktoś karmi swojego psa dwoma różnymi karmami w ciągu tygodnia? Jak to się sprawdza? Quote
Kyu Posted April 30, 2013 Posted April 30, 2013 Elisabeta napisał(a):Karmię moją sunię od kilku miesięcy karmą Brit Premium Adult Medium. Jesteśmy obie bardzo zadowolone. Wymarzyłam sobie, żeby raz w tygodniu stosowac karmę Purina Pro Plan Duo Delice, bo jest z wołowiną. Dla urozmaicenia. Tylko jak wtedy ze stopniowym wprowadzaniem nowej karmy? Może ktoś karmi swojego psa dwoma różnymi karmami w ciągu tygodnia? Jak to się sprawdza? A nie możesz poprostu rozdzielić Puriny na małe porcyjki na każdy dzień i dodawać poprostu troche do Brita na codzień? Jeśli suka ma "twardy żołądek" to takie raz w tygodniu jej nie zaszkodzi, sama mam takiego psa, co nie nasypie pod warunkiem, że dobrej jakości, to nic się nie dzieje. Ale jesli jest wrażliwa to lepiej nie próbować ;) Quote
Elisabeta Posted May 1, 2013 Posted May 1, 2013 Kyu, bardzo dziękuję za odpowiedź i wskazówki.:kiss_2: Zaryzykuję ten raz w tygodniu, bo moja sunia ma chyba "twardy żołądek". Jest psem ze schroniska z tendencją do zbieractwa (pracujemy nad tym) i nigdy nie miała sensacji żołądkowych. Mam jeszcze jedno pytanie o wprowadzanie nowej karmy. Jeśli stosuję dwie karmy, zmieniając je np. co pół roku. Czy za każdym razem muszę stopniowo zmieniac, czy żołądek już "pamięta" karmę i mogę robic to od pierwszego posiłku? Quote
aussie&husky Posted May 30, 2013 Posted May 30, 2013 To zależy od psa.Jedne muszą być za każdym razem stopniowo przestawiane,inne nie.Myślę,że to Ty sama będziesz najlepiej wiedziała,bo w końcu znasz swoją suczkę i jej żołądek jak nikt inny. Quote
WEIMAR Posted May 31, 2013 Posted May 31, 2013 w składzie duo delice jest [FONT=Arial] glikol propylenowy [/FONT]pierwszo slysze ze to substancja potrzebna do zycia [quote name='Elisabeta']Karmię moją sunię od kilku miesięcy karmą Brit Premium Adult Medium. Jesteśmy obie bardzo zadowolone. Wymarzyłam sobie, żeby raz w tygodniu stosowac karmę Purina Pro Plan Duo Delice, bo jest z wołowiną. Dla urozmaicenia. Tylko jak wtedy ze stopniowym wprowadzaniem nowej karmy? Może ktoś karmi swojego psa dwoma różnymi karmami w ciągu tygodnia? Jak to się sprawdza? Quote
Recommended Posts