Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ostatnio maglowałam ten temat z doktorem Niziołkiem (psi kardiolog) i sprawa wygląda tak:
Tętno to kwestia osobnicza, powinno wynosić od 70 do 150, przy czym zależy od wieku, wielkości psa, stanu fizycznego (czy pies jest w spoczynku czy może po wysiłku albo w stresie) i danego osobnika.
U retrieverów podobno często zdarza się wolne tętno (60-70 uderzeń na minitę) w spoczynku i jest to całkowicie normalne.
Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości i podejrzenia co do stanu serca Twojej suni (szybko się męczy, dyszy, ma blade dziąsła, a po naciśnięciu na dziąsło biała plama znika dłużej niż 2 sekundy) to zgłoś się do doktora na badanie, które wszystko wyjaśni i rozwieje wątpliwości.

• 1 month later...
Posted

Witam serdecznie.Jesteśmy po badaniach kardiologicznych.Wszystko u mojej suni jest ok- ma 2 lata.Ma 92 uderzenia.Ale otrzymałam w czasie badań cenną dla mnie uwagę.Jak bedę ją dopuszczać,to lepiej znaleźć dla niej kandydata o szybszym tętnie.Ponoć większość goldenów w Polsce ma dość niskie tętno i właśnie przy rozrodzie dobrzeby było zwracać też na to uwagę.Nie wiedząc o tym tworzymy osobniki o powolnych tętnach i to może w przyszłości niepokoić.