Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

2 godziny temu koleżanka znalazła szczeniaczka podrzuconego na klatkę schodową w bloku. Siedział i piszczał. Wyłącznik światła był zablokowany patykiem, żeby światło mu nie zgasło... Sąsiedzi już mieli plan podrzucić go na inną klatkę :(, więc koleżanka go wzięła. Ona ma 2 psy, jeden nie zaakceptował małego i tak trafił on do mnie. Ja mam starszego, głuchego i prawie ślepego psa zaadoptowanego 1,5 roku temu właśnie poprzez dogomanię, który jeszcze nie protestuje. Szczeniaczek w tej chwili jest u weterynarza - ma bardzo gruby brzuszek... Nie wiem co z nim zrobić, zawieźć go do schroniska bym nie chciała, podobno by go uśpiono...Jaka jest szansa, że znajdzie dom tutaj? Co należy zrobić? Nie bardzo umiem się tu poruszać, jestem od jakiegoś czasu zarejestrowana, ale moja aktywność ograniczała się do wspierania finansowo piesków i kupowania na bazarkach, nie wiem nawet czy ten wątek uda się założyć. Bardzo proszę o jakieś rady...

Chyba założyć się udało, ale czy ktoś ten wpis w ogóle zauważy??

Posted

Dziękuję za wpis i chęć pomocy! Szczeniaczek jest milutki. U weterynarza dostał coś na pchły, zmierzyli mu temperaturę. Potwierdzili, że brzuch wzdęty, jest kilka opcji - wg lekarza albo ktoś solidnie go nakarmił przed porzuceniem albo to niedrożność jelit. Jeśli jutro nadal będzie taki wzdęty będziemy kombinować dalej. Ja mam tylko nadzieję, że nie ma parwowirozy

Posted (edited)

Witajcie,

Szczeniak wg weta wygląda bardzo dobrze, sierść ma bardzo zadbaną. Brzuszek już wiemy, że od pasożytów :)Dzisiaj idzie na odrobaczenie. Jest bardzo słodka :) Podaję numer do siebie jakby ktoś mógł nam pomó

db36bf6b92f288fcm.jpg9ca6e7b272593b21m.jpg b8a9f9f350753ce1m.jpg051d4fe2f4d939c9m.jpg 6372d96bc2b0838cm.jpgb86c7f8ea0465d4fm.jpg fd986bb591f90d71m.jpg 2c33e1b718d15f62m.jpg

Edited by TEDI
Posted (edited)

Przydałoby się wydarzenie na FB i ogłoszenia... Jeżeli tylko macie możliwość, dobrze by było go zaszczepić.
Schronisko dla takiego malucha to niemal pewna śmierć w cierpieniach- nosówka, parwo :(...
Takie małe pieski znajdują domki, tylko trochę to może potrwać. Psinka jest śliczna, dajcie mu szanse.

Edited by iwonamaj
Posted (edited)

Właśnie wróciliśmy od weterynarza. Sunia dostała książeczkę, została też odrobaczona. W przyszłym tygodniu idziemy na szczepienia. Z pewnością nie oddamy go do schroniska, myślę że do znalezienia Domu Stałego mógłby u nas zostać. Chyba, że nasz stary Leonik zacznie być bardziej zaniepokojony, bo dzisiaj ze stresu posikał się w domu.

Edited by TEDI
Posted (edited)

Suczka nie ma jeszcze imienia :) zastanawiamy się nad nim '' Słodka 10 tygodniowa suczka, podrzucona do klatki w bloku. Aktualnie po badaniach. Piesek zdrowy, odrobaczony, wkrótce zostanie zaszczepiony, posiada książeczkę zdrowia. Nie będzie duży, wg weterynarza maksymalnie średni. Bardzo lubi się bawić i szybko przywiązuje się do ludzi.

Edited by TEDI
Posted (edited)

Znalazła się osoba, która byłaby w stanie zaadoptować pieska. Co musi ta osoba spełnić żebym mógł wydać tego psiaka? Nie znam tej osoby, zadzwoniła z ogłoszenia, które wystawiłem godzinę temu na TABLICA.PL . Może ktoś z Bydgoszczy mógłby ze mną podjechać na sprawdzenie warunków? Czy jakąś umowę adopcyjną trzeba spisać?

Edited by TEDI
Posted (edited)

Koniecznie wizyta PA. Z tego co wiem na Dogomanii jest trochę osób z Bydgoszczy, dobrze, żeby ktoś doświadczony poszedł... I umowa.

Może zmienisz tytuł, ze szukasz kogoś do przeprowadzenia wizyty PA?
Poszukaj też osób z Bydgoszczy (społeczność, lista osób, wyszukiwanie zaawansowane, lokalizacja) i napisz na pv pytanie o pomoc przy wizycie PA. Może tu spróbuj http://www.dogomania.pl/forum/members/95786-DarkWater

Tutaj jest wszystko o wizytach, wzór umowy itp... http://www.dogomania.pl/forum/threads/25135-ABC-ADOPCJI-PRZEZ-DOGO-w-zarysie!VADEMECUM-ADOPCYJNE-jak-ustrzec-sie-przed-bledami

Edited by iwonamaj
Posted

Zgłosiły się już 3 osoby, które chciały wziąć ją chyba pod wpływem impulsu. Początkowo się ucieszyliśmy, ale... jedna proponowała podwiezienie psa już wczoraj w umówione miejsce i zabranie go, gdyby się spodobał. Wydało się nam to dziwne. Zgodnie z waszymi sugestiami mówiliśmy o sprawdzeniu domu i umowach i kontakty się urwały...

Posted

Niestety, ale niektórych ludzi przeraża fakt, że ktoś obcy przyjdzie do ich domu i zrobi z Nimi "wywiad". W końcu równie dobrze mogą zajrzeć do schronu i stamtąd zabrać psiaka. Myślę jednak, że sunia nie będzie długo czekała na nowy dom. ;)

Posted

Sweety traktuje naszego Leonka jak swoją mamusię :) Ciągle za nim chodzi i kładzie się razem z nim w łóżeczku :)Strasznie kochana jest ta malutka.