TEDI Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 2 godziny temu koleżanka znalazła szczeniaczka podrzuconego na klatkę schodową w bloku. Siedział i piszczał. Wyłącznik światła był zablokowany patykiem, żeby światło mu nie zgasło... Sąsiedzi już mieli plan podrzucić go na inną klatkę :(, więc koleżanka go wzięła. Ona ma 2 psy, jeden nie zaakceptował małego i tak trafił on do mnie. Ja mam starszego, głuchego i prawie ślepego psa zaadoptowanego 1,5 roku temu właśnie poprzez dogomanię, który jeszcze nie protestuje. Szczeniaczek w tej chwili jest u weterynarza - ma bardzo gruby brzuszek... Nie wiem co z nim zrobić, zawieźć go do schroniska bym nie chciała, podobno by go uśpiono...Jaka jest szansa, że znajdzie dom tutaj? Co należy zrobić? Nie bardzo umiem się tu poruszać, jestem od jakiegoś czasu zarejestrowana, ale moja aktywność ograniczała się do wspierania finansowo piesków i kupowania na bazarkach, nie wiem nawet czy ten wątek uda się założyć. Bardzo proszę o jakieś rady... Chyba założyć się udało, ale czy ktoś ten wpis w ogóle zauważy?? Quote
Aaagulka Posted November 28, 2012 Posted November 28, 2012 Ja zauważyłam.... podeślę linka do koleżanki z bydgoszczy Quote
TEDI Posted November 28, 2012 Author Posted November 28, 2012 Dziękuję za wpis i chęć pomocy! Szczeniaczek jest milutki. U weterynarza dostał coś na pchły, zmierzyli mu temperaturę. Potwierdzili, że brzuch wzdęty, jest kilka opcji - wg lekarza albo ktoś solidnie go nakarmił przed porzuceniem albo to niedrożność jelit. Jeśli jutro nadal będzie taki wzdęty będziemy kombinować dalej. Ja mam tylko nadzieję, że nie ma parwowirozy Quote
agaton85 Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Daj znać co ze szczeniakiem. Zobaczymy co da się zrobić. Quote
Agata69 Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Wstaw fotke, oglosze go w gazecie na Torun, bardzo efektywne. Quote
TEDI Posted November 29, 2012 Author Posted November 29, 2012 (edited) Witajcie, Szczeniak wg weta wygląda bardzo dobrze, sierść ma bardzo zadbaną. Brzuszek już wiemy, że od pasożytów :)Dzisiaj idzie na odrobaczenie. Jest bardzo słodka :) Podaję numer do siebie jakby ktoś mógł nam pomó Edited March 6, 2015 by TEDI Quote
iwonamaj Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 (edited) Przydałoby się wydarzenie na FB i ogłoszenia... Jeżeli tylko macie możliwość, dobrze by było go zaszczepić. Schronisko dla takiego malucha to niemal pewna śmierć w cierpieniach- nosówka, parwo :(... Takie małe pieski znajdują domki, tylko trochę to może potrwać. Psinka jest śliczna, dajcie mu szanse. Edited November 29, 2012 by iwonamaj Quote
agaton85 Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 TEDI czy szczeniaczek może u Was zostać do czasu znalezienia domu? Quote
TEDI Posted November 29, 2012 Author Posted November 29, 2012 (edited) Właśnie wróciliśmy od weterynarza. Sunia dostała książeczkę, została też odrobaczona. W przyszłym tygodniu idziemy na szczepienia. Z pewnością nie oddamy go do schroniska, myślę że do znalezienia Domu Stałego mógłby u nas zostać. Chyba, że nasz stary Leonik zacznie być bardziej zaniepokojony, bo dzisiaj ze stresu posikał się w domu. Edited November 29, 2012 by TEDI Quote
iwonamaj Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Ogłaszajcie go, znajdzie domek na pewno... Quote
TEDI Posted November 29, 2012 Author Posted November 29, 2012 Jeśli to możliwe, to bardzo prosimy również o pomoc w ogłaszaniu pieska. Quote
iwonamaj Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 Możesz zredagować treść ogłoszenia z podanym kontaktem telefonicznym i mailowym? Ja nie potrafię ogłaszać, ale mogę zrobić wydarzenie na FB. Czy maluszek ma imię? Quote
TEDI Posted November 29, 2012 Author Posted November 29, 2012 (edited) Suczka nie ma jeszcze imienia :) zastanawiamy się nad nim '' Słodka 10 tygodniowa suczka, podrzucona do klatki w bloku. Aktualnie po badaniach. Piesek zdrowy, odrobaczony, wkrótce zostanie zaszczepiony, posiada książeczkę zdrowia. Nie będzie duży, wg weterynarza maksymalnie średni. Bardzo lubi się bawić i szybko przywiązuje się do ludzi. Edited March 6, 2015 by TEDI Quote
mimiś Posted November 29, 2012 Posted November 29, 2012 imię w sam raz dla takiego słodkiego szkraba;) Quote
TEDI Posted November 29, 2012 Author Posted November 29, 2012 (edited) Znalazła się osoba, która byłaby w stanie zaadoptować pieska. Co musi ta osoba spełnić żebym mógł wydać tego psiaka? Nie znam tej osoby, zadzwoniła z ogłoszenia, które wystawiłem godzinę temu na TABLICA.PL . Może ktoś z Bydgoszczy mógłby ze mną podjechać na sprawdzenie warunków? Czy jakąś umowę adopcyjną trzeba spisać? Edited November 29, 2012 by TEDI Quote
iwonamaj Posted November 30, 2012 Posted November 30, 2012 (edited) Koniecznie wizyta PA. Z tego co wiem na Dogomanii jest trochę osób z Bydgoszczy, dobrze, żeby ktoś doświadczony poszedł... I umowa. Może zmienisz tytuł, ze szukasz kogoś do przeprowadzenia wizyty PA? Poszukaj też osób z Bydgoszczy (społeczność, lista osób, wyszukiwanie zaawansowane, lokalizacja) i napisz na pv pytanie o pomoc przy wizycie PA. Może tu spróbuj http://www.dogomania.pl/forum/members/95786-DarkWater Tutaj jest wszystko o wizytach, wzór umowy itp... http://www.dogomania.pl/forum/threads/25135-ABC-ADOPCJI-PRZEZ-DOGO-w-zarysie!VADEMECUM-ADOPCYJNE-jak-ustrzec-sie-przed-bledami Edited November 30, 2012 by iwonamaj Quote
TEDI Posted November 30, 2012 Author Posted November 30, 2012 Zgłosiły się już 3 osoby, które chciały wziąć ją chyba pod wpływem impulsu. Początkowo się ucieszyliśmy, ale... jedna proponowała podwiezienie psa już wczoraj w umówione miejsce i zabranie go, gdyby się spodobał. Wydało się nam to dziwne. Zgodnie z waszymi sugestiami mówiliśmy o sprawdzeniu domu i umowach i kontakty się urwały... Quote
iwonamaj Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 Co nagle to po diable... Maluch musi mieć najlepszy domek. Zaleźliście kogoś z Dogomanii do przeprowadzenie ewentualnej wizyty? Gdzie malutka jest ogłaszana? Quote
TEDI Posted December 1, 2012 Author Posted December 1, 2012 Jeszcze nikt się nie odezwał, napisałem do 3 osób i liczę na szybki odezw. Ogłosiliśmy ją na Tablica.pl póki co. Quote
iwonamaj Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 Nie chcę Was namawiać, ale na Dogomanii na bazarku można wykupić za kilka złotych gotowy pakiet ogłoszeń dla psiaczka, np tutaj http://www.dogomania.pl/forum/threads/236482-Bazarek-og%C5%82oszeniowy-EDYCJA-VII-do-15-12 Quote
agaton85 Posted December 1, 2012 Posted December 1, 2012 Ok, mogę zająć się wizytą przedadopcyjną jeśli psiak znajdzie nowy dom w Bdg. :p Quote
TEDI Posted December 2, 2012 Author Posted December 2, 2012 Oj to super :) przyda nam się pomoc. Osoby, które były zainteresowane pieskiem niestety nie odezwały się ponownie. Quote
agaton85 Posted December 2, 2012 Posted December 2, 2012 Niestety, ale niektórych ludzi przeraża fakt, że ktoś obcy przyjdzie do ich domu i zrobi z Nimi "wywiad". W końcu równie dobrze mogą zajrzeć do schronu i stamtąd zabrać psiaka. Myślę jednak, że sunia nie będzie długo czekała na nowy dom. ;) Quote
TEDI Posted December 2, 2012 Author Posted December 2, 2012 Sweety traktuje naszego Leonka jak swoją mamusię :) Ciągle za nim chodzi i kładzie się razem z nim w łóżeczku :)Strasznie kochana jest ta malutka. Quote
Recommended Posts