marta153 Posted November 26, 2012 Posted November 26, 2012 Witam . Jestem tu nowa na forum i licze ze moze ktos mi pomoze z moim problemem. Mam buldozka francuskiego , ma on juz 1,5 roku. od malego byl w domu sam... nigdy nie przejawial objawow agresji , mozna go bylo zostawic z malymi dziecmi i bawil sie z innymi psami. Ale w domu pojawil sie nowy pies . Ma 3 miesiace. z Poczatku buldozek byl zadowolony ze ma kolege... ale problem zaczal sie pozniej.. jest bardzo zazdrosny o nowego kolege.. i probuje nad nim dominowac.. Nowywcale nie jest gorszy i tez probuje dominowac.. w rezultacie kiedy glaszcze jednego wpycha sie drugi i na sile na mnie skacza i sie podgryzaja.. tak samo jest jak wolam jednego... buldozek nie pozwala tamtemu ruszyc sie z miejsca i ciagle za nim chodzi.. kiedy sa sami jest w porzadku i nawet leza obok siebie .. jest cisza i spokoj. Jednak gdy ja i moj maz jestesmy z nimi w pokoju zaczyna sie rywalizacja. Ostatnio tez nowy rzucil sie na tamtego przy misce z jedzeniem i rzucili sie na siebie doslownie jak dwa wilki.. i tak czesto sie kloca. juz nie mam sily na to patrzec.. Kazdy piesek jest cudowny , do rany przyloz jak jest osobno. Ale razem z nami sa nie do zniesienia.. Co zrobic zeby je pogodzic? Myslalam moze o spryskiwaniu woda w czasie klotni? Dodaje ze maly jest u nas 3 dzien.. moze to dojdzie do normy? Prosze o rade. Quote
2karma_pl Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Psy zawsze będą walczyć o jedzenie i o względy swojego Pana. Z tym chyba nie da się nic zrobić. Sama mam dwie suczki w domu. I zazwyczaj jedzenie podaje im w dwóch różnych pomieszczeniach. W ciągu dnia bawią się razem, wylizują sobie uczy, no po prostu wielka miłość, ale jeśli chodzi o jedzenie to tu miłość się kończy. Podobnie jest gdy jedna suczka przyjdzie się poprzytulać do mnie druga jest też już zaraz obok i praktycznie wchodzi mi na głowę żeby być tylko bliżej. Quote
LadyS Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 [quote name='2karma_pl']Psy zawsze będą walczyć o jedzenie i o względy swojego Pana. Z tym chyba nie da się nic zrobić. Sama mam dwie suczki w domu. I zazwyczaj jedzenie podaje im w dwóch różnych pomieszczeniach. W ciągu dnia bawią się razem, wylizują sobie uczy, no po prostu wielka miłość, ale jeśli chodzi o jedzenie to tu miłość się kończy. Podobnie jest gdy jedna suczka przyjdzie się poprzytulać do mnie druga jest też już zaraz obok i praktycznie wchodzi mi na głowę żeby być tylko bliżej.[/QUOTE] Co za bzdura - czyżby reklama i nabijanie postów? Psy mogą chcieć walczyć o jedzenie czy uwagę człowieka, ale od tego mają właściciela i przewodnika, aby im pokazał, że sobie takich zachowań nie życzy. Jeśli psy mimo tego dokazują - to czas się zastanowić, gdzie robi się błąd. Co do autorki - czy oba psy mają wprowadzoną jakąś dyscyplinę? Ja bym wyraźnie pokazała, ze takie zachowanie mi się nie podoba ani w przypadku starszego, ani młodszego. Poświęcaj im obu podobną ilość czasu, ale wymagaj wówczas od drugiego, aby nie przeszkadzał - na przykład zajmuj go gryzakiem. Skarmiaj je z ręki - raz jednego, raz drugiego - jeśli któryś będzie próbował zjeść, co nie jego, to wypada z pokoju (tu by się przydała komenda "na miejsce" albo coś w tym stylu). Niech w reszcie sytuacji, póki nie dochodzi do rozlewu krwi, psy same się "ustawią", ale też nad tym czuwaj. Jak reagujecie, gdy psy zaczynają "walkę" o uwagę? Quote
asiak_kasia Posted January 17, 2013 Posted January 17, 2013 Ludzie i ich uwaga to dla psa zasób- tak samo jak jedzenie. I tu wprowadźcie zasadę "nie ma nic za darmo". Na waszą uwagę i na jedzenie, zabawki, muszą sobie zapracować. Właśnie poprzez wykonywanie komend. Zabierzcie im wszystkie przywileje-typu włażenie na łóżko, siedzenie na kolanach, schowajcie zabawki, i wy wydzielacie wszystko, od żarełka, po zabawę, aż w końcu pieszczoty z waszej strony. Zmęczcie psy fizycznie i psychicznie, bawcie się w szukanie smakołyków. I każdy z psów musi czekać na swoją kolej. Wymagajcie po równo, od jednego i drugiego. Nie sugerujcie się tym, że któryś jest mniejszy, młodszy. Obydwa psiaki dostają od was tyle samo czasu i uwagi. Wyprowadzajcie je na spacery razem. I tez tam pracujcie z nimi. Przede wszystkim nad posłuszeństwem. Dodatkowo, musicie umieć przerwać taka "kłótnię" stanowcze i głośne "nie!" ( nas działało rewelacyjnie "dość k***wa!" :diabloti:) I natychmiast psom wydać komendy typu "siad" i mają się uspokoić. Dajcie im wspólne zajęcie, np każdy dostaje swojego gryzaka i nie może podbierać drugiemu. Ogólnie psiak jest u was od niedawna, wiec ich relacje tez się unormują, z czasem. Natomiast to wy MUSICIE decydować o tym jak to będzie wyglądało. Quote
Recommended Posts