Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Może ktoś ma doświadczenie w temacie nowego psa w rodzinie. Jest żona, ja, suczka Kukunia 12 lat, kot Ignacy 11 lat i mała spanielka, Arwa, 8 tygodni. Ignacy jak to kot, z boku obserwuje, ma swoje miejsca, ogółem spoko. Kukuni świat się trochę zmienił, ( nie mniej jednak nie było opcji, by nie przygarnąć Arwy ), nic nie traci z naszej miłości, ale widzę jak nią telepie, gdy Arwa jest głaskana etc. Generalnie jest o mnie bardzo zazdrosna. Ale - co bardzo ciekawe - gdy pewnego dnia Ignacy zaczął podchodzić do Arwy, Kukunia skoczyła do niego i mu kłapła paszczą. Spokojnie, Arwie też wiele razy kłapła, aż uciekała z kwikiem. Karmię Kukunie w oddzielnym pomieszczeniu, bo Arwa by się jej dorywała do jedzenia, a wtedy konflikt murowany. Na codzień Kukunia Arwę ignoruje, no chyba że się jej czepia zbyt natarczywie, wtedy kłapnie paszczą. Każda Wasza uwaga będzie dla mnie cenna i z góry dziękuję za rady. Leszek.

Posted

mam ten sam problem. mamy z mezem nowego pieska, ma 3 miesiace (a mamy w domu juz jednego buldozka francuskiego 1,5 roku ). i ciagle sa o siebie zazdrosni , warcza , gryza sie.. i nawzajem zabieraja jedzenie... a na co dzien sie wrecz ignoruja . ja glaszcze dwa pieski na raz i karmie je w odzielnych pomieszczeniach ale na razie to nie daje efektow..:(
moze musza sie do siebie przyzwyczaic. Moze dobrym sposobem byloby miec dwie miski i zamieniac je pieskom. Jeden je z jednej a potem zamieniamy ja drugiemu i na odwrot..?dodaje ze w tym samym pomieszczeniu i czasie maja jesc i w jednej rece jedna miska a w drugiej druga.

Posted

trochę niefortunne jest dorzucenie staremu psu szczeniaka do stada. starszy pies zmysły już ma nie te, potrzebuje ciszy i spokoju a nie małego szaleństwa u boku;)
ale skoro pies już jest to pilnuj, żeby nie przeszkadzał seniorowi, jak głaszczecie czy zajmujecie się szczylem to niech starszy pies też ma jakieś zajęcie i waszą uwagę.

Posted

Mam w domu samca ttb ze schronu. Opiekuję się labradorką i alano (psem niekastrowanym). Nie ma konfliktów, psy jedzą razem, razem chodzą na spacery. Nie wiem od czego to zależy, ale ja ustalam warunki i ma być spokój. Kiedyś mieliśmy starego dalmatyńczyka i doszedł do nas szczeniak dobermana. Dogadały się bez problemu.