Anielica180 Posted November 25, 2012 Posted November 25, 2012 Bardzo prosze o pomoc, Posiadam suczke rasu mops Emine w wieku 7 misiecy ok 9,11 dostała pierwsza cieczke. Dom dzieli z nasza druga sunia yorka Pepsi w wieku 5 msc. Mam pytanie od jakis dwóch dni emina cały czas chce lizac pepsi pachwine tylnej łapki. Jest o tyle natarczywa ze przewraca mala i chce jej lizac brzuch i pachwina. Nie potrafie zrozumiec dlaczego. Od dzisiaj rana równiez chce kopulowac ( chyba bo ma dziwne ruchy) Moze to tez bedzie wazne ze nasza pepsi jak miała jakies 3 miesiace to łapała nas za reke i chciała skakac jak samczyk ale mówilismy ze tak nie wolno i teraz to ustało, zdarza sie ale tylko czasami. Wiemy ze to było spowodowane podnieceniem bo zazwyczaj robiła tak podczas zabawy. Ale ja naprawde nie potrafie zrozumiec o co chodzi z emi w internecie tez nic nie znalazłam. Dodam tez za Emina jest chora na SAS i VDA jej zycie jest przesadzone. Ale my chcemy miec ja do konca. Tylko teraz nie wiem czy to ma cos wspólnego z jej choroba, zachowniem pepsi czy cieczka. Bardzo prosze o pomoc. Quote
xxxx52 Posted November 25, 2012 Posted November 25, 2012 co to za choroba SAS VDA?Czy taka chora swiadomie kupilas? Quote
Anielica180 Posted November 25, 2012 Author Posted November 25, 2012 nie Emina jest psem rasowym kupionych od hodowców. Poniewaz poprzednia sunia mopsa odeszła od nas jak miała 8 msc z wzgledu na ciezkie choroby genetyczne kolejna jest z rodowodem. Nic nie wiedzielismy o jej chorobie. Jak miała jakies 3 msc to wet powiedział ze ma glosne szmery. Echo w PL nic nie wykazało dopiero w Nl na uniwersytecie znaleźli ze ma: [FONT=verdana]podzastawkowe zwężenie aorty (SAS) [/FONT][FONT=verdana] ubytki w przegrodzie międzykomorowej (VSD) [/FONT] Quote
badmasi Posted November 25, 2012 Posted November 25, 2012 Podczas cieczki suki potrafią zachowywać się przedziwnie. U mnie suki podczas cieczki ciągle się kopulują a ta kopulowana odstawia ogon jak do samca. Tuż po cieczce przejawiają "matczyne" skłonności w stosunku do szczeniaków na co zdecydowanie nie pozwalam bo już raz skończyło się to urojoną ciążą. Potrafią też na posesji kopać nory na szczeniaki, zazwyczaj kopie ta druga niezacieczkowana i jak gotowe to wprowadza tam damę cieczkującą i obie czekaj na rozwiązanie, które oczywiście nigdy nie nastąpi bo są to suki nie przeznaczone do hodowli i nigdy w ciąży nie będą. Jak cię wkurza zachowanie suczki to postaraj się znaleźć jej inne zajęcie i nie pozwalaj na wylizywanie małej. Generalnie suka w cieczce i tuż po powinna być absorbowana zabawą aby nie doszło do urojonej ciąży. Quote
Recommended Posts