Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie.
Byłam dziś z psem w klinice. Zrobiono mu badanie rtg, którego wynik jest następujący:
przede wszystkim, co mnie najbardziej smuci i szokuje, pies ma dwustronnie powiększone serce :-((4.5-5 prz.międzyżebr.) Poza tym płuca o charakterze zmian śródmiąższowych (lekki odczyn), liczne drobne mineralizacje, płuca "starsze" niż 2,5 roku. Jeden ze stażystów stwierdził, że dotychczasowe krztuszenie psa może nie mieć w ogóle związku z powiększeniem serca, gdyż niemożliwe, żeby serce się tak rozrosło w ciągu 2tyg. Pies ma 2,5 roku, więc nie wiem co to znaczy, że płuca ma starsze :/ :-(
Czekają mnie jeszcze konsultacje z kardiologiem i mam nadzieję, że on to wszystko wyjaśni.
Czy któryś z Waszych pupili przechodził coś podobnego?

Posted

Spiesze doniesc, ze jestem po wizycie u pani kardiolog, ktory stwierdziła, że stan zdrowia pieska spowodowany jest ta przebyta, bardzo powazna angina. Stad pozostalosci w postaci krztuszenia. Zalecila stosowac przez 3 miesiace(!) syrop dla dzieci.
Mam nadzieje, ze to wystarczy i nic innego nie jest przyczyna jego nienajlepszych wynikow badan... Kamien z serca.

Posted

nadinee napisał(a):
Spiesze doniesc, ze jestem po wizycie u pani kardiolog, ktory stwierdziła, że stan zdrowia pieska spowodowany jest ta przebyta, bardzo powazna angina. Stad pozostalosci w postaci krztuszenia. Zalecila stosowac przez 3 miesiace(!) syrop dla dzieci.
Mam nadzieje, ze to wystarczy i nic innego nie jest przyczyna jego nienajlepszych wynikow badan... Kamien z serca.

Nadinee- ale syrop nie pomoże na powiększone serce.... przyznam szczerze- dziwi mnie takie leczenie przy tej diagnozie...moze skonsultuj ją na wet serwisie...

Posted

Spokojnie - pies był badany.Najgroźniejsze przy przeroście serca jest niedomykalność zastawek, a to łatwo wykryć zwykłym osłuchiwaniem (nawet prawie głuchy wet usłyszy bo szumy są jednoznaczne)- Głosuję że to cecha wrodzona psa i znakomicie wyrównana.
Już to kiedys pisałam i teraz też powtarzam - sam wynik badania (rtg, usg, bad. krwi) to tylko wskazówka a jego interpretację i diagnozę stawia lekarz.