zlota_wilga Posted November 19, 2012 Posted November 19, 2012 Mam suczkę (schroniskową) od półtora roku. Staram się zapewniać jej maksimum ruchu, ponieważ pies (ma teraz ok. 3 lat), jest bardzo energiczny i żywiołowy, więc kiedy tylko mogę, zabieram ją na długie spacery. Minimum wychodzi 3 razy dziennie. Niestety, wkrótce będę musiała dłużej zostawać w pracy a osoba, która wyprowadzała Alfę po południu, dłużej nie może tego robić. I teraz mam problem - potrzebuję znaleźć "opiekunkę" - a nie wiem, od czego zacząć? Najbardziej boję się, że trafię na osobę nieodpowiedzialną albo która zwyczajnie zgubi mi psa. Są jakieś sposoby na zabezpieczenie się przed takimi zdarzeniami? Z drugiej strony moja psica jest raczej z tych bojaźliwych i potrzebuje czasu, żeby się oswoić i przyzwyczaić. Nie ma szans, żeby od razu wyszła z obcą osobą. Pomyślałam, ze jak już trafię na tę właściwą osobę, to przez pierwszych kilka dni, będzie przyjeżdżała i razem ze mną wychodziła z Alfą, żeby ta ją poznała. Stopniowo będę się wycofywać. Ale nie wiem, czy to dobry sposób. Nie chciałabym zafundować psu niepotrzebnego stresu. Podsumowując: - jak/gdzie znaleźć osobę godną zaufania, żeby bez strachu powierzyć pod jej opiekę moje zwierze oraz czy można się jakoś zabezpieczyć przed nieprzyjemnymi sytuacjami - jak przygotować psa do takich wizyt i wyprowadzek? Quote
batic Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 Spróbuj porozmawiać z sąsiadami może ktoś się zgodzi pomóc Ci w wyprowadzaniu suni. Przede wszystkim musisz przyzwyczaić ją do obecności nowej osoby która będzie się nią zajmować. powodzenia!!!:lol: Quote
Beatrx Posted November 20, 2012 Posted November 20, 2012 najlepiej poszukaj wśród sąsiadów, albo nastoletnich dzieci koleżanek czy kolegów. po prostu najlepiej, zeby to była osoba w jakiś sposób znajoma, a nie ktoś "z ulicy". jednak jeśli takiej osoby nie znajdziesz to wejdź na gumtree, tam jest cała masa ogłoszeń psich opiekunek i tam kogoś znajdziesz. żeby pies nie uciekł to najlepiej ustalić zasadę, że ta osoba bezwzględnie ma zakaz spuszczania psa. do tego wyposaż pieska w identyfikator z Twoim numerem telefonu przyczepiony do obroży. Quote
adrasta_z_miasta Posted November 21, 2012 Posted November 21, 2012 Można również skorzystać z serwisu petsitter.pl , ogłasza się tam sporo osób, które już mają doświadczenie w opiece nad zwierzętami. Quote
Recommended Posts