MessseR Posted November 18, 2012 Posted November 18, 2012 Witam Od niedawna jest u nas nowy członek rodziny, york który wabi się fangus. Czy mogli byście napisać mi porady co należy robić aby było dobrze tzn żebym np. nie robił nic głupiego co mogło by się odbić psu na przyszłość np. uderzenie psa ręką zamiast gazeta itp. Jak do tad pies załatwia się na dworzu, zdarzają mu się "wpadki" Jak narazie dla mnie problemem jest spanie. Bo nie wiem czy mam zamknac psa w pokoju z miska wody, gazeta i kojcem czy lepiej aby ze mna spal? Pies strasznie placze i nie wiem co mam robic chce tylko dla jego dobra. Prosze o porady. Z gory dziekuje Quote
xxxx52 Posted November 18, 2012 Posted November 18, 2012 MessseR napisał(a):Witam Od niedawna jest u nas nowy członek rodziny, york który wabi się fangus. Czy mogli byście napisać mi porady co należy robić aby było dobrze tzn żebym np. nie robił nic głupiego co mogło by się odbić psu na przyszłość np. uderzenie psa ręką zamiast gazeta itp. Jak do tad pies załatwia się na dworzu, zdarzają mu się "wpadki" Jak narazie dla mnie problemem jest spanie. Bo nie wiem czy mam zamknac psa w pokoju z miska wody, gazeta i kojcem czy lepiej aby ze mna spal? Pies strasznie placze i nie wiem co mam robic chce tylko dla jego dobra. Prosze o porady. Z gory dziekuje na poczatek sie zapytam :ile tygodni ma piesek? czy i ile jest odrobaczony ,zaszczepiony i p/jakim chorobom? Czy masz doswiadczenie z psami? Co do Twoich watpliwosci to: karcenie ,bicie ponizanie psow jest TABU-zabronione! zeby stal sie czystym pieskiem wychodzimy na poczatek co 3 godziny na spacer ,i tak dlugo czekamy ,zeby sie zalatwil.nagradzamy psa pochlebbynm slowem i glaskaniem.Ale twoj juz zalatwia sie na dworze ,a wpadki no coz.Wazne jest karmienie o tym samym czasie Co do spania Skad masz pieska i gdzie sie wychowal? normalnie pies nie musi spac w lozku ,musimy byc konsekwentni w swoich czynach tzn jezeli szczeniak moze spac w lozku ,i jako szczeniak moze lezec na kanapie to tak musi pozostac do starosci psa,a nie szczeniak moze wylegiwac sie wszedzie ,a jako dorosly jest przeganiany.Tak nie wolno czynic!!! Co mozemy zrobic,np.poslanie psa przystawic do lozka,wlozyc do niego cos co przypomina siersc mamy i rodzenstwa np.pluszowe zwierzatko,pluszowa kolderke,mozemy tez idac spac dac do przytulenia lezac w lozku swoja reke.Stopniowo nalezy tez przyzwyczajac psa do lezenia w swoich legowiskach dajac do zabawy psie zabawki czy smakolyka. Po co psu kojec w domu? Quote
Beatrx Posted November 19, 2012 Posted November 19, 2012 chcesz szczeniaka i to takiego malutkiego bić czymkolwiek?? przecież możesz mu poważną krzywdę zrobić, okaleczyć albo zabić. nie bij go w ogóle, zamiast tego naucz go słowa "nie" i jak robi coś złego to w ten sposób go karć. to jest mały szczeniaczek i niech śpi z Tobą. nie musi Ci się ładować do łóżka, jak tego nie chcesz ale niech śpi w tym samym pokoju. malutkie szczeniaczki śpią z mamą i ze sowimi braćmi i siostrami, nie same i nie ma powodu, dla którego miałbyś go zamykać samego na noc. co do wpadek: szczeniakowi się zdarza, tak jak i malutkiemu dziecku, w końcu nie do końca jeszcze nad sobą panuje. do tego przyzwyczaj się, że yorki jako małe psy mają tendencję do posikiwania w domu, jeśli są zbyt rzadko wyprowadzane, bo po prostu maja za mały pęcherz i nie wytrzymują tyle co większe psy. uwzględnij to w rozplanowaniu psu spacerów. Quote
Recommended Posts