minagro Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Witam wszystkich , Gdzie najtaniej opłacić wystawy zagraniczne ??? W którym banku a może jakiejś innej instytucji finansowej ? Bardzo proszę o informacje , będę wdzięczny . pozdrawiam Kamil Quote
TyJa Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Zależy w jakim banku masz konto, w niektórych bankach przelewy zagraniczne nie są drogie, ale w większości to koszt ok. 100 zł - porażka. Ja przelewy zagraniczne robię na poczcie tzw. przekazem. Koszt 13 zł - więc nie jest źle ;) Pozdrawiam Quote
efra-husky Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 coraz więcej banków wprowadza coś takiego jak przelewy transgraniczne (przelewy SEPA); jest to m.in.: ING, mBank, Millenium, Bank Pocztowy, Kredyt Bank, itd. ;) minagro musisz zapytać i w swoim banku ;) Przelewy transgraniczne są wykonywane dla waluty euro do banków w Unii Europejskiej, [SIZE=2]Islandii, Lichtensteinie, Norwegii lub Szwajcarii. [SIZE=2]Przelew taki jest wykonywany zgodnie z zasadami SWIFT. Opłata za taki przelew to 5 zł ;) Quote
iza Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 W ING (bank Śląski) jak masz konto to przelew za granicę kosztuje 5 zł (ale tylko przez intrernet) . Sprawdzone do Czech i Słowacji.:roll: Quote
Elitesse Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 w PKO internetowy w euro kosztuje 8 zl - sprawdzone do Austrii, Luksemburga, na Slowacje i na Wegry Quote
Aziza Posted January 30, 2009 Posted January 30, 2009 Elitesse napisał(a):w PKO internetowy W którym: PeKaO SA (z żubrem) czy PKO BP? Quote
marider Posted January 31, 2009 Posted January 31, 2009 Dzieki za info, dobrze wiedziec ;) W Kredyt Banku przelew 80EUR za wystawe europejska na Wegrzech (Budapeszt) kosztowal 85zl wiec chyba niezle na mnie zarobili :mad: Quote
M&S Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 marider napisał(a):Dzieki za info, dobrze wiedziec ;) W Kredyt Banku przelew 80EUR za wystawe europejska na Wegrzech (Budapeszt) kosztowal 85zl wiec chyba niezle na mnie zarobili :mad: pociesz się, że tylko 85, bo ja zaplaciłam prowizję ......w moim fantastycznym PKOBP - 150 PLN:angryy:, ale już jestem mądra i się tym gadom nie dam oskubać :evil_lol: Quote
Bardotka Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 Ja przejechalam sie na mbanku - zaplacilam ok 95PLN :mad: W ING 5PLN :D Quote
minagro Posted February 1, 2009 Author Posted February 1, 2009 Dzięki wszystkim za informacje i opinie . Szkoda , żeby banki zarabiały tyle kasy na Nas biednych miłośnikach psiaków hehehehehe jeszcze raz serdeczne dzięki Quote
Tascha Posted February 1, 2009 Posted February 1, 2009 [quote name='efra-husky']coraz więcej banków wprowadza coś takiego jak przelewy transgraniczne (przelewy SEPA); jest to m.in.: ING, mBank, Millenium, Bank Pocztowy, Kredyt Bank, itd. ;) minagro musisz zapytać i w swoim banku ;) Przelewy transgraniczne są wykonywane dla waluty euro do banków w Unii Europejskiej, [SIZE=2]Islandii, Lichtensteinie, Norwegii lub Szwajcarii. [SIZE=2]Przelew taki jest wykonywany zgodnie z zasadami SWIFT. Opłata za taki przelew to 5 zł ;) W Banku Pocztowym 5 zł? :shake: ja mam konto w Pocztowym - nie mozna zrobic transgranicznego przez net, a ze główna placówka w Bydgoszczy to wogóle to nie jest łatwe , i a koszt to zdaje się min 25zł ( bo tam procentowo od kwoty przelewu licza) + jakieś jeszcze koszta... no chyba,ze w ciagu ostatnich dni sie cos zmieniło... chyba sobie drugi rachunek w ING otworzę:razz: ile sie tam płaci za konto miesiecznie? Ja sie wogóle zastanawiam nad załozeniem konta walutowego...czy to nie byłoby korzystniej:hmmmm: ma ktos może? Quote
Gia Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Ja mam konto walutowe w ING, ale jeszcze nie robiłam nigdy przelewu walutowego. Będę płacić teraz w lutym za światówkę, to się przekonam :) Quote
Bardotka Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 [quote name='Tascha']W Banku Pocztowym 5 zł? :shake: ja mam konto w Pocztowym - nie mozna zrobic transgranicznego przez net, a ze główna placówka w Bydgoszczy to wogóle to nie jest łatwe , i a koszt to zdaje się min 25zł ( bo tam procentowo od kwoty przelewu licza) + jakieś jeszcze koszta... no chyba,ze w ciagu ostatnich dni sie cos zmieniło... chyba sobie drugi rachunek w ING otworzę:razz: ile sie tam płaci za konto miesiecznie? Ja sie wogóle zastanawiam nad załozeniem konta walutowego...czy to nie byłoby korzystniej:hmmmm: ma ktos może? Konto z Lwem Direct | Konta osobiste | Oferta dla Klientów indywidualnych | ING Bank Śląski ;) Za konto zwykłe nic nie płacisz. Zwykłe nie jest oprocentowane ale jest coś takiego jak OKO - oprocentowane, całkiem fajne, poza tym konta walutowe są całkiem niezle oprocenowaane :D Quote
Tascha Posted February 2, 2009 Posted February 2, 2009 Gia napisał(a):Ja mam konto walutowe w ING, ale jeszcze nie robiłam nigdy przelewu walutowego. Będę płacić teraz w lutym za światówkę, to się przekonam :) I jak Ci pobieraja opłaty za prowadzenie konta? z walutowego czy ze zwykłego? czy tez nie ma opłat? za swiatówke bedziesz robic przelew internetowy? napisz koniecznie co i jak;) Quote
Gia Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 Mam w ING 2 konta walutowe, zwykły ROR i OKO. Obydwa są prowadzone bezpłatnie i mam do nich dostęp przez internet. OKO jest oprocentowane i to z niego będę robić przelew za światówkę. Quote
Tascha Posted February 3, 2009 Posted February 3, 2009 [quote name='Gia']Mam w ING 2 konta walutowe, zwykły ROR i OKO. Obydwa są prowadzone bezpłatnie i mam do nich dostęp przez internet. OKO jest oprocentowane i to z niego będę robić przelew za światówkę.[/quote] wow - bezpłatnie:crazyeye: ? ale musza byc regularne wpływy na konto co miesiac czy nie? Quote
Gia Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Nie mam regularnych wpływów :diabloti: Sama nawet nie wiedziałam, że jest bezpłatne, ale wchodząc w historię transakcji nie ma tam żadnych opłat, tylko naliczane odsetki :evil_lol: Quote
K&A Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Gia a ile idzie przelew zagraniczny ? , bo jak otwierałam wczoraj konto w ING to zapomniałam zapytać :oops: no i nie wiem ile dni wcześniej zapłacić za światówkę Quote
Tascha Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='Gia']Nie mam regularnych wpływów :diabloti: Sama nawet nie wiedziałam, że jest bezpłatne, ale wchodząc w historię transakcji nie ma tam żadnych opłat, tylko naliczane odsetki :evil_lol: kurczę -jak wróce z wystawy , chyba smignę tam konto założyc- zero opłat- no, no:multi: K&A przelew to chyba zależy do jakiego kraju wysyłasz- tak mi sie wydaje - jak wysyłałam do Rosji to szedł tydzień, do i z Niemiec dwa dni:eviltong: Quote
K&A Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Tascha jeśli zależy Ci na czasie to konto idź załóż bezpośrednio w placówce a nie przez internet, bo mimo iż jest możliwość niestania w kolejce dzięki zakładaniu przez neta to niestety korzystając z tej opcji trzeba czekać 2 tygodnie na komplet dokumentów aktywacyjnych, a w palcówce dostaniesz je od razu, choć może trzeba będzie trochę odstać w kolejce. Quote
Tascha Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 [quote name='K&A']Tascha jeśli zależy Ci na czasie to konto idź załóż bezpośrednio w placówce a nie przez internet, bo mimo iż jest możliwość niestania w kolejce dzięki zakładaniu przez neta to niestety korzystając z tej opcji trzeba czekać 2 tygodnie na komplet dokumentów aktywacyjnych, a w palcówce dostaniesz je od razu, choć może trzeba będzie trochę odstać w kolejce. tak własnie zrobie- przy okazji bede sie dopytywac o każdy szczegół po 3 razy co najmniej:evil_lol: jakos nie jestem przyzwyczajona, ze cos moze byc za darmo całkiem :evil_lol: Quote
Gia Posted February 4, 2009 Posted February 4, 2009 Dopytajcie dokładnie, ja to konto zakładałam już dobry kilka lat temu :) Wtedy nie było opcji przelewu walutowego. Konto jest w Euro i w zakładce przelewy jest coś takiego jak "przelew europejski" - podobno kosztuje 5 zł, niezależnie od tego, do jakiego kraju, ale taki koszt jest tylko, jeśli przelew robimy sami przez internet, w placówce już dużo drożej :) Quote
Bardotka Posted February 5, 2009 Posted February 5, 2009 Wyzej podałam link do ING - może by tak poczytać ;) Quote
Recommended Posts