Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich ,

Gdzie najtaniej opłacić wystawy zagraniczne ???
W którym banku a może jakiejś innej instytucji finansowej ?

Bardzo proszę o informacje , będę wdzięczny .

pozdrawiam

Kamil

• Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zależy w jakim banku masz konto, w niektórych bankach przelewy zagraniczne nie są drogie, ale w większości to koszt ok. 100 zł - porażka.
Ja przelewy zagraniczne robię na poczcie tzw. przekazem. Koszt 13 zł - więc nie jest źle ;)
Pozdrawiam

Posted

coraz więcej banków wprowadza coś takiego jak przelewy transgraniczne (przelewy SEPA); jest to m.in.: ING, mBank, Millenium, Bank Pocztowy, Kredyt Bank, itd. ;)

minagro musisz zapytać i w swoim banku ;)

Przelewy transgraniczne są wykonywane dla waluty euro do banków w Unii Europejskiej, [SIZE=2]Islandii, Lichtensteinie, Norwegii lub Szwajcarii.
[SIZE=2]Przelew taki jest wykonywany zgodnie z zasadami SWIFT. Opłata za taki przelew to 5 zł ;)

Posted

W ING (bank Śląski) jak masz konto to przelew za granicę kosztuje 5 zł (ale tylko przez intrernet) . Sprawdzone do Czech i Słowacji.:roll:

Posted

marider napisał(a):
Dzieki za info, dobrze wiedziec ;) W Kredyt Banku przelew 80EUR za wystawe europejska na Wegrzech (Budapeszt) kosztowal 85zl wiec chyba niezle na mnie zarobili :mad:

pociesz się, że tylko 85, bo ja zaplaciłam prowizję ......w moim fantastycznym PKOBP - 150 PLN:angryy:, ale już jestem mądra i się tym gadom nie dam oskubać :evil_lol:

Posted

Dzięki wszystkim za informacje i opinie .

Szkoda , żeby banki zarabiały tyle kasy na Nas
biednych miłośnikach psiaków hehehehehe

jeszcze raz serdeczne dzięki

Posted

[quote name='efra-husky']coraz więcej banków wprowadza coś takiego jak przelewy transgraniczne (przelewy SEPA); jest to m.in.: ING, mBank, Millenium, Bank Pocztowy, Kredyt Bank, itd. ;)

minagro musisz zapytać i w swoim banku ;)

Przelewy transgraniczne są wykonywane dla waluty euro do banków w Unii Europejskiej, [SIZE=2]Islandii, Lichtensteinie, Norwegii lub Szwajcarii.
[SIZE=2]Przelew taki jest wykonywany zgodnie z zasadami SWIFT. Opłata za taki przelew to 5 zł ;)

W Banku Pocztowym 5 zł? :shake: ja mam konto w Pocztowym - nie mozna zrobic transgranicznego przez net, a ze główna placówka w Bydgoszczy to wogóle to nie jest łatwe , i a koszt to zdaje się min 25zł ( bo tam procentowo od kwoty przelewu licza) + jakieś jeszcze koszta...
no chyba,ze w ciagu ostatnich dni sie cos zmieniło...
chyba sobie drugi rachunek w ING otworzę:razz: ile sie tam płaci za konto miesiecznie?
Ja sie wogóle zastanawiam nad załozeniem konta walutowego...czy to nie byłoby korzystniej:hmmmm: ma ktos może?

Posted

Ja mam konto walutowe w ING, ale jeszcze nie robiłam nigdy przelewu walutowego. Będę płacić teraz w lutym za światówkę, to się przekonam :)

Posted

[quote name='Tascha']W Banku Pocztowym 5 zł? :shake: ja mam konto w Pocztowym - nie mozna zrobic transgranicznego przez net, a ze główna placówka w Bydgoszczy to wogóle to nie jest łatwe , i a koszt to zdaje się min 25zł ( bo tam procentowo od kwoty przelewu licza) + jakieś jeszcze koszta...
no chyba,ze w ciagu ostatnich dni sie cos zmieniło...
chyba sobie drugi rachunek w ING otworzę:razz: ile sie tam płaci za konto miesiecznie?
Ja sie wogóle zastanawiam nad załozeniem konta walutowego...czy to nie byłoby korzystniej:hmmmm: ma ktos może?
Konto z Lwem Direct | Konta osobiste | Oferta dla Klientów indywidualnych | ING Bank Śląski ;)
Za konto zwykłe nic nie płacisz. Zwykłe nie jest oprocentowane ale jest coś takiego jak OKO - oprocentowane, całkiem fajne, poza tym konta walutowe są całkiem niezle oprocenowaane :D

Posted

Gia napisał(a):
Ja mam konto walutowe w ING, ale jeszcze nie robiłam nigdy przelewu walutowego. Będę płacić teraz w lutym za światówkę, to się przekonam :)

I jak Ci pobieraja opłaty za prowadzenie konta? z walutowego czy ze zwykłego? czy tez nie ma opłat?
za swiatówke bedziesz robic przelew internetowy? napisz koniecznie co i jak;)

Posted

Mam w ING 2 konta walutowe, zwykły ROR i OKO. Obydwa są prowadzone bezpłatnie i mam do nich dostęp przez internet. OKO jest oprocentowane i to z niego będę robić przelew za światówkę.

Posted

[quote name='Gia']Mam w ING 2 konta walutowe, zwykły ROR i OKO. Obydwa są prowadzone bezpłatnie i mam do nich dostęp przez internet. OKO jest oprocentowane i to z niego będę robić przelew za światówkę.[/quote]
wow - bezpłatnie:crazyeye: ? ale musza byc regularne wpływy na konto co miesiac czy nie?

Posted

Nie mam regularnych wpływów :diabloti:
Sama nawet nie wiedziałam, że jest bezpłatne, ale wchodząc w historię transakcji nie ma tam żadnych opłat, tylko naliczane odsetki :evil_lol:

Posted

Gia a ile idzie przelew zagraniczny ? , bo jak otwierałam wczoraj konto w ING to zapomniałam zapytać :oops: no i nie wiem ile dni wcześniej zapłacić za światówkę

Posted

[quote name='Gia']Nie mam regularnych wpływów :diabloti:
Sama nawet nie wiedziałam, że jest bezpłatne, ale wchodząc w historię transakcji nie ma tam żadnych opłat, tylko naliczane odsetki :evil_lol:
kurczę -jak wróce z wystawy , chyba smignę tam konto założyc- zero opłat- no, no:multi:
K&A przelew to chyba zależy do jakiego kraju wysyłasz- tak mi sie wydaje - jak wysyłałam do Rosji to szedł tydzień, do i z Niemiec dwa dni:eviltong:

Posted

Tascha jeśli zależy Ci na czasie to konto idź załóż bezpośrednio w placówce a nie przez internet, bo mimo iż jest możliwość niestania w kolejce dzięki zakładaniu przez neta to niestety korzystając z tej opcji trzeba czekać 2 tygodnie na komplet dokumentów aktywacyjnych, a w palcówce dostaniesz je od razu, choć może trzeba będzie trochę odstać w kolejce.

Posted

[quote name='K&A']Tascha jeśli zależy Ci na czasie to konto idź załóż bezpośrednio w placówce a nie przez internet, bo mimo iż jest możliwość niestania w kolejce dzięki zakładaniu przez neta to niestety korzystając z tej opcji trzeba czekać 2 tygodnie na komplet dokumentów aktywacyjnych, a w palcówce dostaniesz je od razu, choć może trzeba będzie trochę odstać w kolejce.
tak własnie zrobie- przy okazji bede sie dopytywac o każdy szczegół po 3 razy co najmniej:evil_lol: jakos nie jestem przyzwyczajona, ze cos moze byc za darmo całkiem :evil_lol:

Posted

Dopytajcie dokładnie, ja to konto zakładałam już dobry kilka lat temu :)
Wtedy nie było opcji przelewu walutowego. Konto jest w Euro i w zakładce przelewy jest coś takiego jak "przelew europejski" - podobno kosztuje 5 zł, niezależnie od tego, do jakiego kraju, ale taki koszt jest tylko, jeśli przelew robimy sami przez internet, w placówce już dużo drożej :)