Kiki Posted February 4, 2003 Posted February 4, 2003 Mam pytanie : Zawsze gdy karmie psa nakładam mu do miski a on zjada i domaga się więcej gdy mu dam znowu on je aż robi się grubiutki.Ale gdy mu nie dam robi się nieznośny skacze na stół i szuka jedzenia podchodzi do miski i szczeka.Co mam robić ile mu dawać jedzenia na jeden posiłek karmie go 3 razy dziennie ale nie wiem ile mu nakładać zeby się nie przejadał i zarazem nie prosił o jeszcze. Mam Haszczaka w wieku 4 miesięcy ile powinien ważyć przeciętny Haszczak w wieku 4, 6, 7, miesięcy. Quote
Kazik@ Posted February 4, 2003 Posted February 4, 2003 Uważaj ja przez swoją głupotę i łakomstwo Kazna miałam problem. Utuczyłam psa bo też reagował tak jak twój a ja się cieszyłam że psiak chciał jeść. Skończyło się to tak że między 4-5 mc był na djecie bo miał nadwagę i byłyby problemy z łapami. Dostała ochrzan od weta aż mi w buty poszło. :( :-? Od tej pory daje mu porcje zlecone przez weta i wagę trzyma odpowiednią do wieku :lol: Quote
Kazik@ Posted February 4, 2003 Posted February 4, 2003 M@gd@ jego posiłki składają się z domowej roboty Kupuje mięso - takie na gulasz - oraz chrząstki indycze lub kuraka to gotuje z warzywami. Tak więc zawartoś popołudniowa miski to - ryż+mięso+warzywa+rosołek (z ugotowanego mięsa z warzywami) puchotka. Rano mleko ewentualnie biały ser z chrupkami lub bułką a co drugi dzień Eukanuba z Nutrą. Mąż śmieje się że Kazan je lepiej niż on i dzieci :lol: Quote
agacia Posted February 6, 2003 Posted February 6, 2003 Gdzie ty znalazles tak zarlocznego haszczaka? Jak Azja byla mala to zdesperowana karmilam ja lyzeczka. Quote
Kiki Posted February 6, 2003 Author Posted February 6, 2003 Jak był młodszy to tyle nie wcinał. A teraz może dlatego że rosnie co? Nie jest gruby chyba że się naje do syta. Ma 20 kg i 4 miesiace. Czy to czasem nie za dużo? Karmię go kurczakiem, ryżem i marchewka - ale to dieta przepisane przez weta (bo jak pisałam już wcześniej strasznie się drapał, teraz mu juz na szczęście przechodzi). Quote
myzia Posted February 6, 2003 Posted February 6, 2003 Wczesniej mialam ON-a i jako szczeniak nie chcial jesc wiec tez go karmilam...rekami :lol: . Najlepsza w tym byla moja cora, ktora potrafila przy nim przesiedziec/przelezec godzine i granulka po granulce wkladala mu do pyska, caly czas przy tym klepiac, ze bedzie duzym i silnym wilkiem :P Teraz mam sunie ze schroniska ktora pochlania wszystko co jest w misce za wyjatkiem surowych warzyw i owocow niestety. Generalnie trzymam sie dawki dziennej na opakowaniu karmy. Quote
Dolphine Posted February 6, 2003 Posted February 6, 2003 nie chce sie madrzyc, tym bardziej ze mam malamuta, ale wydaje mi sie ze 20kg dla 4 miesiecznego husiorka to za duzo, tym bardziej ze dorosly husky wazy 25-27kg, a przeciez przed nim jest jeszcze sporoczasu na rosniecie i nabieranie masy. Co na to doswiadczeni haszczakowcy? Quote
Kiki Posted February 6, 2003 Author Posted February 6, 2003 Dzieki za odpowiedz. Wiem właśnie że tyle ważą husky. Ale muszę tez wyznać że jak na swój wiek jest on dość duży. Nawet jak go bralismy to hodowca powiedział że jest duży. Jezu rosnie jakis potwór chyba. Nie ile ważą wasze psiaki w tym wieku? Quote
Manu Posted February 6, 2003 Posted February 6, 2003 Cześć ! Moje haszczakowe "maleństwo" waży 20,5 kg, a ma trochę ponad 5,5 miesiąca. Też sie zastanawiałam, czy nie waży za dużo, tym bardziej, że sporo chciał jeść. Kiedy mu ograniczałam jedzenie i był głodny, to stawał sie nieznośny i "atakował" swojego starszego kolegę, gdy ten zbliżał się do miejsca, gdzie zwykle stoi micha małego, nawet jeśli tam jej wtedy nie było - taki jest czupurny - bronił swego potencjalnego jedzenia. Ale od ok. ponad tygodnia przestał jeść jak smok i nawet zdarza mu się często zostawić coś w misce, jak dam za dużo. Przestał chyba już intensywnie rosnąć i sam sobie uregulował wielkość posiłku. Może z Twoim będzie tak samo. Monika Quote
agacia Posted February 6, 2003 Posted February 6, 2003 Niepamietam ile Azja wazyla jak miala 4 miesiace,ale byla wysoka i chuda. Teraz ma 6 lat i wazy 24 kilo,ale chyba niedlugo to sie zmieni,bo ostatnio zaczela jesc strasznie duzo.Je wszystko i w kazdej ilosci. :wink: Widze,ze kazdy husky przechodzi taki okres tylko w roznym czasie :wink: :wink: :wink: Quote
Grześ Posted February 7, 2003 Posted February 7, 2003 Kiki, jeden z naszych psów (Lukas) też pochłania wszystko co mu się daje do jedzenia. Podam Ci jakże różną progresję wagi naszych psiaków: Lukas ur. 28.09.2001: 13,4 kg - 11.01.2002; 14,4 kg - 18.01.2002; 19,7 kg - 18.02.2002; 26,1 kg - 28.03.2002; 28,1 kg - 14.05.2002; 29,5 kg - 07.06.2002; 29,8 kg - 26.09.2002; 29,9 kg - 02.01.2003 (dużo co?). :oops: :wink: Natan ur. 17.02.2002: 9,5 kg - 23.05.2002; 11,7 kg - 07.06.2002; 13,4 kg - 21.06.2002; 21,7 kg - 26.09.2002; 22,6 kg - 06.01.2003. Lukas od początku był dużym, mocnym psem, pochodził z miotu, w którym było 5 szczeniąt, natomiast miot Natana miał aż 11 szt. co myślę, że miało duży wpływ na rozwój psów. Teraz dostają jeść dwa razy dziennie po 1/2 - 3/4 michy. Natan czasami coś zostawia, a Lukas wsuwa wszystko (swoje + reszta Natana) i chciałby jeszcze. Myślę, że popełniliśmy jeden błąd. Jak pies ma taki apetyt to trzeba mu zapewnić bardzo dużo ruchu, aby przerobił jedzenie na mięśnie, a nie na tłuszcz. Lukas zaczął biegać dopiero w wieku ok. 1 roku i w większości spalił tłuszcz, który mu się wcześniej odłożył. Jedyną pozostałością jest trochę wisząca skóra na podgardlu (to ten na emblemacie). Ale wagi już nie zrzucił, cały czas ma niecałe 30 kg przy wzroście 59 - 60 cm. Quote
Kiki Posted February 7, 2003 Author Posted February 7, 2003 Mój mały (no juz moze nie taki mały haha) też jest z miotu gdzie nie było dużo szczeniaków i pewnie dlatego jest wiekszy. I właśnie jak nie dostanie jeść tyle ile chce to skacze na stół w kuchni i wszystko zwala po kolei jak leci. Faktem jest że w krótkim czasie rósł w oczach. Z dnia na dzien widać było różnicę. Teraz stanął i nie rośnie. Biegam z nim codziennie ale czekam aż zrobi sie cieplej, żeby zacząć go uczyć biegania przy rowerze. Podobno one mogą ciągnąć dopiero jak skonczą rok. Czy to prawda? Quote
agacia Posted February 7, 2003 Posted February 7, 2003 Moze faktycznie wielkosc i chec szczeniaka do jedzenia zalezy od liczby pieskow w miocie.U Azji bylo 12 szczeniat i ona w wieku 5 miesiecy w budowie przypominala charta. Quote
Kiki Posted February 7, 2003 Author Posted February 7, 2003 Czyli rozumiem ze narazie mam dawać psiakowi 3 - 4 razy dziennie, tak żeby nie skakał po stołach jak szalony. Aha a odnosnie treningów. Czy ktos mi moze doradzic jak najlepiej nauczyć biegania przy rowerze? Tak żeby nie wbiegał pod koła i żebym się nie połamała przy jego nauce. Quote
Recommended Posts