Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...
Posted

Witam,

Mam pytanko, mianowicie mamy takiego małego pieska, którego wzięliśmy od pewnej Pani, piesek bardzo "uśmiechniety", mały przytulas. Pytanie jest następujące, z czym może być pomieszany, matka to jakiś kundelek ale każdy kto go widzi na ulicy pyta co to za rasa. Sam chciałbym wiedzieć z czym jest pomieszany, nie ukrywam że jest bardzo ruchliwy i ciągle chce się bawić i biegać po dworze, przeszukuje każdą najmniejszą szparkę i wszystko go interesuje ma dopiero 10 mies. więc to raczej normalne dla małego psa. Dziadek (myśliwy) który widział psa stwierdził że podpada pod jakiegoś myśliwskiego. Dlatego zwracam się z pytaniem cóż to może być.

Pozdrawiam

IMG_20160219_191749.jpg

IMG_20160528_135954.jpg

IMG_20160412_152246.jpg

IMG_20160614_163646.jpg

• 2 months later...
Posted

A co powiecie o mojej suczce? Mara ma coś koło 4miesięcy, słyszałam że jest podobna do labradora (pewnie przez czarne futro i klapnięte uszy :P ) lub do wyżła niemieckiego krótkowłosego

c0a6925018779f18med.jpg

e2b6df8b60f89495med.jpg

• 4 weeks later...
Posted

Prośba o pomoc w określeniu jak duży może urosnąć piesek ze zdjęć. Jest to urocza 'znajdka'. Pojawiła się pod płotem. Trudno nawet określić w jakim wieku jest piesek. 

Czy posiada ktoś czarodziejskie moce i pomoże? ;)

obr1.jpg

obr2.jpg

obr3.jpg

obr4.jpg

Posted

Prośba o pomoc w określeniu jak duży może urosnąć piesek ze zdjęć. Jest to urocza 'znajdka'. Pojawiła się pod płotem. Trudno nawet określić w jakim wieku jest piesek. 

obr1.jpg

obr2.jpg

obr3.jpg

obr4.jpg

Posted

obr1.jpg

obr2.jpg

obr3.jpg

obr4.jpg

• 2 months later...
Posted

eeee..ale o którego z panów pytasz? :D

Kiedyś spotkałam podobnego "mięśniaka",który prowadził na smyczy malucha (ratlerka,albo inne maleństwo),a naprzeciwko szedł napity koleś,który wymamrotał;

"allle masz pan brytana!".

Posted

Cześć. Nie sądziłam, że można dodawać tego typu tematy na jakimkolwiek forum o psach, jednak zauważyłam tu podobne. Z wielką radością, bo psia genetyka bardzo mnie interesuje a niestety, bardzo mało się na niej znam i nie umiem w ten sposób patrzeć na mojego psa by oddzielić konkretne atrybuty [właściciel, który kochał za bardzo...]

Oto mój pies. Mieszaniec. 10 kilo wiosna/lato, dodatkowy kilogram zima/jesień - wzór się powtarza od lutego. Około 30 cm na czterech łapach. Na tylnych łapach do ok pół metra wzwyż. Podniebienie czarne, ząb biały, twardy i mocny. Łapy potężne, pazury również, mocno przetykane wystającą sierścią typu podszerstek - łapy ma ogromne do swojej wagi i bardzo silne. Nie mam pojęcia czy to się przyda do zdefiniowania jakie rasy brały tu udział. 

Teraz zdjęcia. Niestety to są najwyraźniejsze jakie mam, pies nieznosi być fotografowany. Całkiem jak jego pani.

2.jpg

1.jpg

Edit: widzę teraz podforum "genetyka". Przepraszam za zaśmiecanie ogólnego, nieuważna jestem albo i ślepa :)

• 2 weeks later...
Posted

Poczytałam już trochę na ten temat, po prostu on ma futro takie fajne i czyste a mi się mieszańce kojarzyły zawsze z kołtunami, teraz wiem że ludzie zwyczajnie o psy nie dbają, albo nie czeszą ich tak często. Albo zęby - też mu nie wystają jak niektórym kundelkom, tylko dwa dolne miał trochę wykrzywione na początku ale odkąd mu podaję stixy do gryzienia to mam wrazenie jakby się wyprostowały ? nie wiem czy to w ogole mozliwe :P Mnie generalnie rasa jest obojętna jeśli chodzi o aspekty "szpanerskie", czasem po prostu ciężko mi dobrać akcesoria i chciałam mieć punkty zaczepienia. Dajmy na to kupiłam flexi dla jego przedzialu wagowego i przetrwała miesiąc (!), rozerwał ją po prostu na którymś spacerze bo chciał do wiewiórek i szarpał. Może nie są przystosowane do szelek te smycze, nie mam pojęcia. Teraz prowadzam go na taśmie dla 60 kg brytana i taśma też się przeciera, no nie kumam tego zwłaszcza że smycz najdroższa w sklepie :P Poza tym on ma spory problem z agresją w stosunku do innych psów i usiłuję znaleźć źródło problemu bo może to być przecież genetyka. To jest w sumie jedyny problem jaki mamy teraz, wszystko już udało mi się wyeliminować tylko ta agresja ciągle wraca i wraca. Próbowałam już chyba wszystkiego poza profesjonalnym szkoleniem które jest kosztowne ale chyba będę musiała się ugiąć. Ostatnio się wyrwał mojemu dziadkowi zeby skoczyć na innego psa, popłakałam się bo już myślałam że jest ok... On był w schronie, niby niedługo ale był mocno chory, może to ten schron się odbija a może właśnie to jego geny. Poza tym jednym problemem to jest świetnym psiakiem, dałam radę nawet nauczyć go że słowo "wystarczy" oznacza koniec pieszczot i zajęcie się sobą. Nie było to łatwe bo mała maruda z niego:)