Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No wierzę że ciężko coś teraz powiedzieć. Trudno, no cóż... Najważniejsze jest to aby były zdrowe i zadbane. Chciałem poznać drugą rasę bardziej z ciekawości aby coś więcej dowiedzieć się o drugiej połowie mojego psa :) Tak czy owak, dziękuję za odpowiedzi i uwagę :)

Posted

Losiek1990 napisał(a):
Podając te cechy próbuje Was jakoś naprowadzić, może ale chyba to na nic. To nie o to chodzi że ucieka i goni, tylko wpada do parku zatrzymuje się głowa niżej w linii prostej z tułowiem, charakterystycznie łapa przednia uniesiona a potem się skrada odrobinę i przegania :)

Moja suka widząc ptaka/sarnę/zająca zatrzymuje się i na lekko ugiętych łapach z pochyloną głową skrada się, zaczaja i rusza pędem aby złapać, zabić i zjeść. To jest jej osobnicza bardzo cecha, gdyż to rottweilerka. Zachowania łowieckie ma lepiej rozwinięte niż nie jeden pies z ras myśliwskich. Na Twoim miejscu nie trzymałabym się tezy, że takie zachowanie Twojego psa w stosunku do ptaków musi wskazywać na jakąś rasę.

Posted

Nie kieruje się cechą charakteru, lecz widzę jak wygląda mój pies + fakt że matka to Spanielka, więc można przypisać mu cechy rasy psa myśliwskiego, gdyż do tego właśnie rasa ta ma predyspozycję i jest właśnie w tej dziedzinie/sporcie wykorzystywana.

Posted

Moja spanielowata też ma silnie rozwinięty instynkt łowny, niestety;/ Na szczęście teraz już jest ogarnięty, z tym że ona potrafi złapać zapach z dużej odległości i biec jak po sznurku po czym wypłoszyć sarnę czy bażanta.
Takie podnoszenie łapki i postawą to większość psów ma, moja druga skrada się w ten sposób jak kot np. do gołębi ;)

Guest Parysek
Posted

Również mam spanielowatego i on też uwielbia "polować" na wszystko co się tylko rusza. Moja amstaffka która odeszła 2 lata temu też podnosiła łapę ale widząc innego psa :)

Posted

Moja też nie '' polowała'' na wszystko co się rusza i nie ucieka na drzewo. Ona tropiła, wypłaszała i do kolejnej zwierzyny w jakimś takim amoku, głucha i ślepa na wszystko w koło. Na naszych terenach spacerowych jest dużo bażantów,jak wyczuła to wiedziałam gdzie jest pies po kolejnych ptakach uciekających w powietrze:shake:. Na szczęście udało mi się ją jako tako ogarnąć i pieseczek zaczął się słuchać. Przyznam szczerze że mi ulżyło bo to było niebezpieczne dla niej i dla dzikich zwierzaków. Czasem się zapomni i pobiegnie ale odwołana wróci.

Posted

Losiek1990 napisał(a):
Podając te cechy próbuje Was jakoś naprowadzić, może ale chyba to na nic. To nie o to chodzi że ucieka i goni, tylko wpada do parku zatrzymuje się głowa niżej w linii prostej z tułowiem, charakterystycznie łapa przednia uniesiona a potem się skrada odrobinę i przegania :)

nie wiem, czy wystawianie jest cechą cocerów? bardzije jakoś pointery, wyżły itd

Guest Parysek
Posted (edited)

Spaniel jako pies myśliwski i jako pies zaliczany do grupy płochaczy również wystawia jak i aportuje martwą zwierzynę. Tak samo wyżły i pointery, chodzi mi o wystawianie. Pies w typie się zgodzę ale nie "kundelek"

Edited by Parysek
Posted

Masz dwa kundelki i wsjo. Chyba można z tym żyć? Generalnie to, że ojciec mógł być podobny do czegoś, co było podobne do jakiejś rasy, nic Ci nie da. Sama mam kundle, jeden ze względu na niskie podwozie i specyficzną sierśc może zostać uznany za jamniko-szpica, a drugi w sumie a sznaucero-pudla (tudzież sznudla, jak to ładnie niektórzy mówią). Co nie zmienia faktu, ze pierwszy nie ma żadnej cechy jamnika i nie za wiele szpica, a drugi poza wymogiem strzyżenia ma niewiele wspólnego z pudlami i sznaucerami. Kwestia, co było po drodze w genetyce przez ładnych kilka pokoleń.

• 4 weeks later...
Posted

Witam. Założyłam tu konto, aby się dowiedzieć jakiej rasy jest mój pies. Mój piesiaczek to przybłęda, od prawie dwóch lat jest u mnie. Szukałam w necie info o psach, podobnych do mojego ale nic szczególnego nie znalazłam. Weterynarz też nie wiedział co to za pies i zbył mnie gdy o to zapytałam. Mój tato bardzo by chciał wiedzieć co to za piesek, bo jego znajomy twierdzi, że to pies pasterski. Dodaje zdjęcie mojego zwierzaczka. Z góry dziękuję za odpowiedź. Jeszcze chciałabym dodać, że mój pies ma błony pławne na łapkach.Przepraszam, jeżeli umieściłam ten post w złym dziale. :lol:
[attachment=3075:11073.attach]

Posted

Każdy piesek bez rodowodu to kundelek/mieszaniec ;) co nie oznacza że mniej kochany
Może i ma w sobie coś za jakiegoś pasterza ? Może coś owczarkowatego ( karpacki ? kaukaski ?) w sumie nie wiem, nie siedzę zbytnio w dużych rasach żeby coś jeszcze zobaczyć.
Może ktoś pomoże ? :cool3:

Posted

Kundelek,mieszaniec...Po co się rasy doszukiwać na siłę?Jeśli ma coś np z ONka..to i tak ONkiem nie jest. Tak jak nie będzie psiakiem żadnej innej rasy,do której jest podobny w mnniejszym lub większym stopniu :)

Posted

[quote name='kamila666']Źle sformułowałam pytanie... ja wiem, że to nie jest jakaś tam rasa mojego pieska tylko bardziej chodziło mi o to, jaka to jest mieszanka mojego psa :)[/QUOTE]
:) A to jak wróżenie z fusów :). Jak się uprzesz-znajdziesz na pewno cechy kilku ras w wyglądzie i zachowaniu :D

Posted

Jeżeli pies ma błonę pławną między palcami to znaczy, że wśród przodków musiał mieś psa mysliwskiego pracującego w wodzie.
Jest taka rasa, są to psy aportujące martwe lub ranne kaczki: Nova Scotia Duck Tolling Retriever.
Zajrzyj tu: http://wwww.novascotia.pl/index.php?mod=wzorzec
oraz tu:
http://www.dogomania.pl/forum/forums/630-Nova-Scotia-Duck-Tolling-Retriever
http://www.dogomania.pl/forum/forums/13-Grupa-8

Posted

A ja też mam tę "wadę", że lubię każdego kundelka porównać do jakiejś rasy, doszukać się jakichś przodków - w przypadku domu tymczasowego i ogłaszania psiaka łatwiej odbiorcy ogłoszenia zorientować się w tym, co ogłaszam :) Nigdy oczywiście nie piszę rasowy, tylko z cechami np. border collie czy jamnikowaty.
Kamila, fajny ten psiaczek, ma rzeczywiście jakąś prababkę polującą.

Posted

Chciałam się właśnie dowiedzieć jaką mieszanką jest mój pies, ponieważ jak wiadomo do każdej rasy są przypisane określone cechy, nie każdy piesek musi np. dużo biegać. Mój pies ma jazdę na punkcie takich zwierząt jak np. sarna czy jakiś bażant. Od razu się wyrywa a jak mu się uda to biegnie i później szukam go po całym lesie. Raz nawet zamęczył kurę sąsiada, bo biegała po naszym podwórku :( tak właśnie pomyślałam, że może mieć coś z myśliwskiego psa jeżeli tak reaguje na inne zwierzęta. Dziękuje za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam :)

Posted

Nie puszczaj wiec psa samego w lesie, szkoda tych "stałych" mieszkańców lasu, jak sarny - one wiosną się będą cielić, a przez śniegi mogą nie zdążyć uciec przed psem.

• 2 weeks later...
Posted

Jako, że jest to mój pierwszy post witam wszystkich użytkowników forum :)
Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem zakupu psa i mam pytanie odnośnie szczeniaka, którego zdjęcia umieszczam poniżej.
Głównie chodzi o to czy pies będzie duży (słyszałem, że grube łapy dużo o tym mówią)? Matka tego szczeniaka to foxterier/weslhterier (nie znam się aż tak;), niestety ojciec nieznany. Czy po wyglądzie tego malucha (ma ok miesiąca) można stwierdzić, że chociaż trochę będzie przypominał tę rasę?
Z góry dziękuję za pomoc i opinie.
Jeżeli wątek umieściłem w złym dziale to z góry przepraszam.
Pozdrawiam :)

Posted

Grube łapy o niczym nie świadczą, weźmy np takiego basseta.
Mi on osobiście nie wygląda na tych zdjęciach na teriera, ale się nie przejmuj zapewne odziedziczył maluch charakterek po rodzicach. Ja mam sukę po terierze, nic z niego nie ma, kłaczy się cały rok (gdzie teriery się nie sypią), z terierowego wyglądu odziedziczyła dosłownie NIC, podszerstek na zimę ma gruby jak u jakiś psów północy, za to charakterek... typowy terier :roll:.
Pies z 'wpadki' nie zawsze wygląda jak jego mamusia, właściwie to bardzo często wychodzi 'nie wiadomo co' po dziadku/babci czy nawet dalszej linii.

Pytanie: Czy pisząc że pies ma miesiąc masz na myśli 4tygodnie? Czy psiak przebywa jeszcze z mamą i rodzeństwem?