Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
Posted

Heh. Właściwie to nic poza Huskim nie przychodzi mi do głowy:) Ale skoro lubi tropić to może mieć coś z teriera. A odzywam sie głównie z powodu tego że również mam NIKUSIA:):):). Nasz Niko to również MIESZANIEC. Po mamie jest YORK, ale po tacie też mamy problem:):) Umaszczenie ma jak york, a wygląda jak sznaucer lub terier.
Pozdrawiam Nikusiowo:):)

Posted

Witam,
jestem nowym użytkownikiem i od niedawna szczęśliwą nabywczynią pieska.
Moja sunia ma 3 miesiące chciałabym się dowiedzieć czy po obejrzeniu zdjęcia, mogą Państwo stwierdzić czy jest to jakaś rasa lub sunia w typie ;)
Pozdrawiam i dołączam zdjęcie

Posted

Dziękuje za odpowiedź ;)
Biorąc pieska, dostałam informacje, ze matka to bokser ( co jest pewne, gdyż ją widziałam, przy odbiorze szczeniaczka), a ojcem jest wilczur (podobno). Suczka nie przypominała, ani ojca, ani matki dlatego wolałam sie upewnić.
Jeszcze raz dziękujemy i pozdrawiamy ;)

Posted

Jest u nas dopiero od tygodnia, więc na prawdziwe zachowania trzeba poczekać, aż poczuje się całkowicie pewnie. Broni posesji od pierwszej chwili, obszczekuje wszystko co się pokaże w okolicy. Jest bardzo łasa na pochwały i b. mądra, więc trzeba 2x sie zastanowic za co się ją chwali. Na spacerach odgania psy, co korygujemy, natomiast raz, kiedy było ciemno i szliśmy pustą drogą z krzaków wyszło 3 wyrostków, ona zaczęła na nich szczekać, co ja pochopnie pochwaliłam (sama się przestraszyłam) i teraz niestety w podobnych sytuacjach zachowuje się tak samo :( Niestety goni koty, a ja mam w domu 2, ale pracujemy nad tym. Na szczeście jest pozbawiona agresji. Generalnie jest bardzo w nas wpatrzona. W weekend pierwszy raz ją spuściliśmy za smyczy (poza domem oczywiście) i była grzeczna, wraca na zawołanie.
Jak trafiła do schroniska? Została ,,złowiona", błąkała się i ktoś zadzwonił, aby ją zabrać. Było to w czerwcu.

Posted

Do kotów powinna się przyzwyczaić. Ja mam swoje psy od szczeniaków, więc u mnie z kotami nigdy nie było problemów. Dobrze by było wziąć dziewczynkę do miasta i przyzwyczaić do dużej ilości ludzi, komunikacji miejskiej itp. A jak ma na imię twoja dziewczynka?

Posted

Emma, mieszkamy na przedmieściach, na spacerach ma kontakt z ruchem ulicznym. Na początku b. bała się samochodów, teraz jest dużo lepiej. Gorzej, że wczoraj zaatakowała naszego młodszego kota. Chyba poszło o miskę. Wkroczyliśmy i nikomu nie stała się krzywda, ale bardzo się przestraszyłam.

• 2 weeks later...
Posted

Witam :)
Przykleję się i ja do tego tematu, żeby nie ładować niepotrzebnie nowego.

Chciałabym poznać Wasze opinie na temat mojego Bestii - kim są jego rodzice? :)
Mnie osobiście wydaje się, że ma coś z terriera - przednie łapy i pokręcona sierść. Kilka osób mówiło również, że może ma coś z wilczarza - mordencja :D Ma około 60cm w kłębie (piszę około, ponieważ jak chciałam go zmierzyć to się wiercił strasznie) i akrualnie waży prawie 25kg. Ma około roku. Sierść teraz grubsza (bo zima idzie), generalnie kudłata i rozczochrana :D

Jest to zdjęcie z drugiego dnia po przybyciu do naszego domu - był wygłodzony, stąd zapadnięty bok. Teraz jest już w odpowiedniej wadze.

Przepraszam za niewyraźne zdjęcia :roll:

Posted

Hm, sznup, a może wyżeł niemiecki szorstkowłosy? Na pewno jakiś szorściak w nim siedzi ;) A jaki ma charakter? Bardziej terrierzy, nadpobudliwy czy raczej zrównoważony? I jak z instynktem myśliwskim? :)

Posted

zmierzchnica napisał(a):
Hm, sznup, a może wyżeł niemiecki szorstkowłosy? Na pewno jakiś szorściak w nim siedzi ;) A jaki ma charakter? Bardziej terrierzy, nadpobudliwy czy raczej zrównoważony? I jak z instynktem myśliwskim? :)

Co do charakteru: jeśli jestem zajęta i nie zwracam na niego uwagi to raczej nie przeszkadza, czasami podejdzie trąci nochem. Położy się i leży - jednak czasami potrafi się wiercić z miejsca na miejsce. - tj. jak się siedzi w pomieszczeniu, gdy się wstaje momentalnie idzie za mną. Jednak jak już się zwróci na niego uwagę to pełna radość :D Czasami tak się cieszy, że biega po całym mieszkaniu i obija się o wszystko z tej radości (łącznie ze mną haha).

Instynkt myśliwski - są dni, że na spacerach węszy jak głupi, a czasami tylko powącha coś tam od czasu do czasu. Gdy byliśmy z nim raz na spacerze w lesie spuściliśmy go ze smyczy, żeby polatał. Kiedy zobaczył sarnę to myśleliśmy, że się zgubi, ale jakoś tam udało się go przywołać do nas :roll:

Posted

To nie jest tak źle z tym instynktem, chyba zapalczywości terriera nie ma w sobie ;) Raczej coś sznupowatego, szczególnie, że sznaucery popularne są i często się trafia, że jakiś pies ma w rodowodzie sznupa .. ;)