Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• 1 month later...
  • Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

to i ja pozwolę sobie spytać skąd się wzięła moja kundelka;)

wiemy, że gdzieś się przewinął husky, bo oczy ma ewidentnie po tej rasie, jednak z charakterku zachowuje się trochę jak golden retriver- szalona wariatka, ale wierna i niezwykle łagodna.

• 1 month later...
  • 3 months later...
Posted

czulimordercy napisał(a):
ślicznota. ja tu również widzę corgi, tylko drobniejsze w budowie ciała. nawet znaczenia i uszy są zbliżone.
natomiast podengo ma zdecydowanie dłuższe łapy

Moje podengo (czempionka polski) jest na tak samo krotkich nogach, we wzorcu tez jest napisane ze podengo portugalski miniaturowy powinien byc dluzszy niz wyzszy :). mimo ze od dziecka mam doczynienia z podengami, przyznam ze nabralabym sie na 100% gdyby ktos mi ta suczke pokazal i powiedzial ze to podengo (przynajmniej tak mi sie wydaje) :) moim zdaniem na corgi zdecydowanie suczka ma za lekka kosc i za delikatna budowe, no i jest za mala :)
jesli chodzi o kolor znaczenia i uszy to tez sa bardzo w typie podengo :)
a co do lap to mojej suczce tez sie rozchylaja na zewnatrz :P

• 3 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Kompletnie nie znam się na rasach psów i nie umiem określić rasy swojego psa. Właściciel, od którego mam tego psiaka twierdził, że jest to mieszaniec psa pasterskiego (owczarka podhalańskiego) z owczarkiem niemieckim. Mimo że, jak już wspomniałem, nie znam się na rasach psów to trudno mi uwierzyć, że ta psina jest mieszanką z owczarkiem niemieckim. Suki nie widziałem dokładnie bo brałem szczeniaka wieczorem a buda suki była dosyć daleko. Na tyle daleko, że mogę jedynie powiedzieć, że jest dużym psem, mniej więcej sięga mi do pasa (mam 170cm).

Jeśli jest tutaj ktokolwiek kto umie określić rasę tego psa (bądź rasy rodziców) i jego przewidywaną wielkość gdy dorośnie to byłbym wdzięczny. Właściciel nie zaskarbił sobie mojego zaufania więc stąd moje wątpliwości.

Szczeniak ma niecałe 2 miesiące (tak twierdzi właściciel). Trudno mi powiedzieć ile waży bo nie mam wagi w domu. Szczeniak pochodzi ze wsi i jest wychudzony, w dotyku czuć każdą najdrobniejszą kość. Mam go niecały tydzień i rośnie w oczach :)

Zdjęcia:

http://imageshack.us/photo/my-images/257/dsc00460co.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/847/dsc00461ij.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/205/68372076.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/684/85776400.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/510/dsc00458x.jpg/

Posted

no ogon ma troszke za bardzo chyba zawiniety, ale poza tym dla mnie to podengo :D moja dziewczyna nosi prawie ze rownolegle do kregoslupa :) moze byl przodek podengowy, a moze jakies inne pierwotne geny przetrwaly ;)

Posted

Ja tu nie widze takiej mieszanki, ale z kundli szczeniaki moga być zupełnie inne od rodziców;p
małyyy na pewno nie bezie;] spookojnie za kolano podrośnie;]

Posted

Znaczy się według mnie trochę podobny jest do szczeniaków owczarka podhalańskiego. Ale owczarka niemieckiego w tym psie nie widać poza "plamką" sierści na ogonie, która jest czarna, przypominająca sierść wilczura.

Gdy byłem u weterynarza to zważyłem psinę i po tygodniu żywienia u mnie ważył 6 kg (wciąż będąc chudziną). W kłębie ma ok. 40 cm. Ma aktualnie 2 miesiące i 4 dni.

Posted

Jak dla mnie jest to zwykły kundelek, ale piękny ;)
Można by się pokusić o stwierdzenie, że jest daaalekim kuzynem owczarka szkockiego collie krótkowłosego. :D

Posted

ale moim zdaniem władczyni ma wiele racji.ale niestety jest faktem że część zwierzaków jest pozostawiona na wiele godzin sama i niewiadomo co się z nimi dzieje w tym czasie.a wiadomo że ludzie zachowują się różnie i dobrze i nie dobrze .a pozatym nie wiadomo czy samo zwierzątko nie zrobi czegoś głupiego co mogło by mu zaszkodzić.problem się pojawia również gdy zachoruje i nie ma go z kim zostawić bo przecież nie ma zwolnień lekarskich na opiekę nad zwierzęciem.co w takiej sytuacji zrobić ja nie wiem.ale może ktoś ma jakiś dobry pomysł.pozdrawiam wszystkich kochających zwierzęta.

• 1 month later...
Posted

[quote name='Ty$ka']Jak dla mnie jest to zwykły kundelek, ale piękny ;)
Można by się pokusić o stwierdzenie, że jest daaalekim kuzynem owczarka szkockiego collie krótkowłosego. :DTrafiony zatopiony :)

Posted

Witam, przygarnęliśmy psiaka ze schroniska i teraz zastanawiamy się co to może być za krzyżówka. Może ktoś ma jakiś pomysł? Dodam, że jest to sunia, ma ok. 4 miesięcy, waży ok. 10kg i mierzy ok. 40cm (wysokości) :lol: Zdjęcia:

Posted

A ja mam prośbę -pytanie. Co to za rasa ? - czrny z białymi skarpetkami i kołnierzem, sieśc dłuższa, smukły, wąski pyski. Podobny do łajki nie widziałam jej na żywo) ale chyba drobniejszy, do kolan. Kilka razy widziałam go w filmie lub na rekalmie. Wyglądał na spokojnego ale bystrego
Bardzo podoba mi się ten pies a nie wiem o co pytać.