Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='abero']Witam, postanowiłam napisać, żeby złagodzić trochę swoje rozgoryczenie. Kilka dni temu adoptowałam ze schroniska suczkę, przede wszystkim dla jej fantastycznego charakteru, ale też nie uważam, żeby była brzydka. Niesety, osoba z mojej najbliższej rodziny, która nie lubi psów, ciągle krytykuje moją decyzję i dodatkowo się wyzłośliwia. Powiedzaiła np., że ten pies to taka mieszanka, że nie da się nawet stwordzić jakich ras. A Wy jak sądzicie?

Czym Ty się przejmujesz dziewczyno!!!Przecież sama widzisz co masz.Piękną sunię ze ślicznym pycholem i bursztynowymi oczkami.Jak jeszcze ma dobry charakter to tylko kochać i kochać:multi:Przecież pieska ma się nie do wyglądania tylko do kochania.Ona Ci to odda w dwójnasób:lol:

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tylko że masywniejszy, jak to facet :-) Moja waży zaledwie 18 kg, wet powiedział, że mogłaby ze 2 kg przytyć, ale z niej jest totalna grymasela: suchego nie tknie, ryż z kurczakiem zawsze z pół godziny postoi zanim się dziewczyna za niego złapie.A energii przy tym ma tyle, że by się chyba do psich sportów nadała.

Posted

abero napisał(a):
Tylko że masywniejszy, jak to facet :-) Moja waży zaledwie 18 kg, wet powiedział, że mogłaby ze 2 kg przytyć, ale z niej jest totalna grymasela: suchego nie tknie, ryż z kurczakiem zawsze z pół godziny postoi zanim się dziewczyna za niego złapie.A energii przy tym ma tyle, że by się chyba do psich sportów nadała.

Z moją miałam tak samo, jak się jej zachce to zje ( co bywa bardzo rzadko)Kupiłam jej probiotyk z suszoną wołowiną firmy Maced (dodaje się go do posiłku), który sprawił , że przybajmniej połowe michy zje :evil_lol: . Psiaka masz słodkiego i tak jak już pisano nie przejmuj się opinią innych , ważne , że dla ciebie pies jest wyjątkowy .
Pozdrawaim i ucałuj sunie :loveu:

Posted

abero napisał(a):

A jaką karmę jej dajesz? Próbowałaś metody 15 minut z miską? ;)

Skoro do sportów by się nadawała, to czemu nie? W Krakowie jest pewnie wielu psiarzy, którzy "coś" robią ze swoimi pupilami, może Wy też byście chciały spróbować? :)

Posted

Dostawała Acanę adult. Jak domieszałam troszkę karmy do gotowanego, to niczego w ogóle nie tknęła. Nie znam metody 15 minut z miską, co to?
Co do sportów, to byłoby super, ale jakby tak dobę wydłużyć. Praca, dziecko, dom.. może kiedyś. :-)

Posted

abero napisał(a):
Dostawała Acanę adult. Jak domieszałam troszkę karmy do gotowanego, to niczego w ogóle nie tknęła. Nie znam metody 15 minut z miską, co to?
Co do sportów, to byłoby super, ale jakby tak dobę wydłużyć. Praca, dziecko, dom.. może kiedyś. :-)

Są psy, na które to nie działa, ale zawsze można spróbować... Dajesz miskę z jedzeniem, zostawiasz psu na 15 minut, po czym zabierasz, niezależnie od tego, czy zje, czy nie. Nie dodajesz nic innego, nie dosmaczasz, nie biegasz za pieskiem z miską - normalny pies się nie zagłodzi, tylko po jednym czy dwóch dniach zrozumie, że jak nie zje, to nic innego nie dostanie. Wieczorem powtórka - miska, 15 minut, zabierasz. Na moją sukę podziałało niemal natychmiastowo, jak ogarnęło ja przerażenie, że nic innego nie będzie :P

A weekendy? Możesz brać na aktywne spacery czy nawet treningi i dzieciaczka, i psinę ;)

Posted

Może poprostu taki jej urok, je tyle ile potrzebuje, wie co robi. Kiedyś wet mi to wytłumaczył apropo mojego ONka,kiedy już jadł, to nie dojadał a sylwetką i kondycją zadziwił samego weta, jak na 9-cio latka wygląda super, potwierdziła to też inna lekarka, "swietną ma linię". Poprostu tyle potrzebuje, kiedyś jadł dwa razy dziennie i nie dojadał, teraz je raz i zawsze wymiecie wszystko ale nie można mu ładować ile wlezie, ja już mam miarkę w oczach. Tyle potrzebuje i już, może Twoja psica także ? Mój Dżok czasami dzień, dwa nic nie je, musi się przegłodzić, potem wszystko znów wraca do normy.

• 1 month later...
Posted

Witam!!!

Trzy tygodnie temu przygarnęłam małą sunię. Błąkała się sama po ulicach. Obecnie ma ok 3 miesięcy i waży ok 10 kilo ;). Jakich ras to może być mieszanka? Pytam tylko z ciekawości, gdyż co by z niej nie wyrosło i tak dla mnie będzie prześliczna:)

Zdjęcia robiłam dwa tygodnie temu. Od tego czasu troche podrosła:. Pozdrawiam!!!

Posted

Witajcie,

Potrzebuję pomocy. Szukam od jakiegoś czasu możliwości nabycia pieska do mnie do domu. Przeglądając lokalną stronę trafiłem na ogłoszenie-marzenie. Ktoś ma do oddania za darmo Charcika Włoskiego - 2 miesięcznego szczeniaka. Pan twierdzi, że psa przywiózł właśnie z italii. Jednak patrząc na zdjęcia mam pewne wątpliwości co do tego, czy jest to pies tej rasy. Nie jest łatwo znaleźć w sieci informacje o szczeniakach tej rasy, szczególnie zdjęcia szczeniaków... zimą. A wspomniana sunia ma sporo gęstsze i dłuższą sierść niż szczeniaki charcika jakie widziałem na fotografiach.

Doradźcie proszę!
http://www.bolec.info/pictures/ogloszenia/1293528269_80qxu34.jpg
http://www.bolec.info/pictures/ogloszenia/1293528269_ick4bky.jpg
http://www.bolec.info/pictures/ogloszenia/1293528269_kdcui6t.jpg

Posted

A metryczkę dostałeś? Jeśli nie, to albo się po nią zgłoś, albo masz fajnego pieska w typie rasy. Rasowy charcik włoski ma metryczkę, na podstawie której można wyrobić rodowód.

Posted

No, tak... Charcik jak malowany. Zwłaszcza,jeżeli zrobi mu się zdjęcie w ciemnym pokoju,trochę bokiem,najlepiej od tyłu i po przekątnej :eviltong:
Kundelek bardzo ładny. Moze nawet wyrośnie z niego coś, co przy odrobinie checi mozna by był określić jako "chyba prawie mix posokowca bawarskiego " :evil_lol:

Posted

:D charcik to on ma, ale ducha- patrząc na zdjęcie, ale skoro jest z Italii to na pewno jest włoski - skoro jest do oddania i skoro podobno ma papiery i skoro to import to ja bym mocno wypytala tego pana jaki jest powód jego decyzji, oprocz tego, że absolutnie śliczny jest ten kundelek:D

Posted

O mamo :errrr: Jaka włoszczyzna :evil_lol::evil_lol:.

Eee tam, jak nie łatwo znaleźć?
Pierwsze lepsze ze szczeniakami

Tego sprzedającego to bym normalnie :boom: Takie kity wciskać to aż wstyd.

Posted

Ludzie myślą, że jak powiedzą jaka to rasa, to się szybciej pozbędą. I to jest prawda...bo zawsze się jakis naiwny znajdzie, który uwierzy. Tylko szkoda, że nie myślą o tym, ze jak naiwny się zorientuje że ma kundelka, to kundelek ma duże szanse wylecieć na ulicę...

Posted

jaki sliczny piesk ,jest cenniejszy od rasowego bo ma wiele ras.
jezeli jest do adopcji fajnie by bylo zeby dobry znalazl dom, a nie znalazl sie w schronisku.Czy to harcik czy nie to jest pies,a wyglada ,ze dobrze mu sie nie wiedzie.

Posted

Tak, to śliczny kundelek, ale na pewno nie charcik. Ktoś Cię próbuje oszukać- nie daj się nabrać. O przynależności psa do konkretnej rasy świadczy metryka (na podstawie której możesz później wrobić rodowód), a w przypadku psa sprowadzonego z innego kraju rodowód eksportowy.Piesek wyjeżdżając za granicę musi mieć także paszport oraz chip z numerem identyfikacyjnym. Wyrobienie tych wszystkich dokumentów (o szczepieniach nie wspomnę) sporo kosztuje więc nie uwierzę,że ktoś tak po prostu oddaje rasowego psa.

Posted

Krzysiek, czyli Jegomość! Na pewno kojarzysz mnie z bolec.info, gdzie zawzięcie się produkuję na temat kynologii, pseudohodowców i uświadamiam ludziom to, jakim niebezpieczeństwem są bezmyślni rozmnażacze psów, jakie triki stosują i czym może się skończyć zakup psa od kogoś takiego!
Szkoda, że nie napisaleś do mnie wcześniej, chętnie pomogłabym Ci w wyborze dobrej, prawdziwej hodowli!
O mały włos padlbyś ofiarą typowego pseudohodowcy-rozmnażacza psów! Upatrzony przez Ciebie piesek nie tylko nie jest charcikiem włoskim, ale nawet nigdy koło takiego nie stał! Facet chce Cię oszukać w podły, perfidny i wyjątkowo bezczelny sposób!
W razie jakichkolwiek pytań zootechniczno-kynologicznych polecam się do usług.
P.S.
Rasowym jest tylko pies z rodowodem (metryczką uprawniająca do wyrobienia rodowodu), pochodzący z hodowli zarejestrowanej w ZKwP. Nie istnieje coś takiego jak rasowy bez rodowodu, podobnie jak nie ma czegoś takiego jak "rasowy, ale bez rodowodu, bo siódmy z miotu". Są to częste triki pseuduchów, na które nieświadomi ludzie dają się nabierać.