Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam kolejny problem. Od czasu kiedy mam już kaganiec to chodzę z Sabą na spacery, tylko mam wrażenie że one nie są dla niej przyjemnością:(. Tzn. zauważyłam że psina boi się odchodzić daleko od działki, a jeśli jeszcze do tego usłyszy szczekanie innych psów to już w ogóle jest przestraszona:-(. Tak myślę że może ktoś ją wyprowadził na spacer i zostawił i dlatego teraz boi się wychodzić? A szczekanie kojarzy jej się ze schroniskiem? Zastanawiam się czy chodzić z nią na spacery, bo gdybym gdzieś z nią chciała pójść dalej to pewnie musiałabym ją ciągnąć a przecież nie na tym to ma polegać:shake:. Jak przekonać Sabę do spacerów? Zacząć od krótkich blisko działki czy może na razie dać jej spokój? Na działce też początkowo czuła się niepewnie, a teraz widać że się zaaklimatyzowała. Myślicie że ze spacerami też tak będzie?

Co od zapoznania piesków to będzie w kagańcach i na spacerze. Oczywiście gdzieś blisko działki żeby Saba się nie bała. Jak zobaczymy że dobrze się dogadują to wpuścimy je do nas na działkę, dalej w kagańcach tylko że bez smyczy. Chyba tak powinno być dobrze?

Posted

Zaczęłabym od krótkich spacerów blisko działki, tak, żeby sunia się nie bał ;). Możesz ja np. nauczyć, że po spacerku dostaje jeść :cool3:. Ja w ten sposób uczę moja sukę lubienia wszystkiego co złe - wanny [je w wannie], czesania [dostaje jeść po czesaniu] itp....

Posted

Pamiętaj, że to, że ona teraz boi się spacerów, nie oznacza, ze ich nie polubi! Ona po prostu jeszcze nie wie, że je uwielbia! ;)
A tak serio, to wygląda jakby Saba rzeczywiście miała jakieś złe wspomnienia. Ma zakodowane w mózgu jakieś złe skojarzenia ze spacerem, więc po prostu trzeba jej ten czerep przeprogramować. Musisz ją przekonać, że spacery są suuuuper. A wiadomo, że z psami tak, jak z chłopami - przez żołądek do serca. Weź kieszeń pełną pysznego żarcia i karm ją przez całą drogę. Będzie to miało podwójnie pozytywny skutek - po pierwsze suka nauczy się koncentrować na Tobie swoją uwagę, a po drugie z czasem spacery zaczną się jej coraz lepiej kojarzyć. Proponuję zupełnie odstawić karimenie z miski. Całą dzienną porcję żarcia niech dostaje poza podwórkiem. Zacznijcie od niewielkich dystansów.Kiedy zobaczysz, że do jakiejś odległości Saba jest zrelaksowana, pobaw się z nią tam trochę, poszamocz, nagłaszcz, wynagradzaj i takie tam. Ważne, żeby wyjście było czymś fajnym. Tylko nie za dużo na raz. Powoli. Nie od razu na dłui spacer. Jak przebrniecie przez pierwszą strefę ;) znowu jedzenie w kieszeń i do strefy drugiej. I tak dalej. Najlepiej kup też taką długą (np 10m) linkę, zeby w w każdej chwili mogła sobie baba coś powąchać, jeśli przyjdzie jej na to ochota. Żeby polubiła buszowanie w krzakach i wąchanie wielkiego świata. W tym czasie ćwicz też przywoływania (taka linka świetnie się do tego nadaje). Jeśli ma się płochliwego psa, to bardzo ważne jest aby nauczyć go odwoływania w każdej sytuacji.
A co do psów... To zastanów się może czy nie masz wśród znajomych jakiegoś dobrze zsocjalizowanego, spokojnego psa. Bardzo by jej to pomogło w budowaniu zdrowych relacji z innymi przedstawicielami własnego gatunku. Niestety, bidula ma za sobą jakieś smutne przeżycia. Jednak pamiętaj, że jej zachowanie nie jest normalne. Każdy zdrowy pies uwielbia się bawić z innymi psami i latać po łąkach.Nie ma więc co utwierdzać ją w przekonaniu, że świat jest zły i niebezpieczny. Musisz jej pokazać, że przy Tobie nic jej nie grozi i, że wspólne wyprawy to wielka frajda.Ona tego chce...tylko się boi ;)
Masz kawał roboty do odwalenia, to prawda. Ale warto!

Posted

Każdy zdrowy pies uwielbia się bawić z innymi psami

y możesz to jakoś rozwinąć? Bo jak dla mnie to zdrowy, dorosły pies nie musi bawić się z innymi psami, a uwielbiać powinien przede wszystkim właściciela i pracę z nim.

Posted

Ok, macie rację - za duży skrót myślowy. Nie chciałam się jeszcze bardziej rozpisywać i głupota wyszła ;)
Chodziło mi o to, że zdrowy psychicznie pies (=zrównoważony, bez złych przejść) raczej nie boi się innych psów tylko dlatego, że szczekają w oddali... A pies dobrze zsocjalizowany uwielbia zabawy z innymi psami. Nie mówię też, że ze wszystkimi, bo wśród psów, jak wśród ludzi - zdażają się sympatie i antypatie. Jednak większość psów lubi sobie poszaleć, prawda? I bardzo chętnie to robi zarówno z człowiekiem, jak i innym zwierzakiem. Tak przynajmniej powinno być. Do tego przecież dążymy, wychowując nasze szczeniaki...
Sorry, że tak głupio mi sie napisało i dzięki, że to wychwyciłyście

Posted

Goś i tak się będę upierać, że niekoniecznie lubi :razz:. Ale jak najbardziej nie atakuje obcych psów bez powodu ani się ich nie boi bez powodu ;). Na szczęście nawet psa z schrzanioną socjalizacją da się wyprowadzić na prostą :multi:

Posted

[quote name='bonsai_88']Goś i tak się będę upierać, że niekoniecznie lubi :razz:. Ale jak najbardziej nie atakuje obcych psów bez powodu ani się ich nie boi bez powodu ;). Na szczęście nawet psa z schrzanioną socjalizacją da się wyprowadzić na prostą :multi:

Czego najlepszym przykładem jest Birma.

A moja lubi się bawić z innymi psami. Obojętnie, czy to znajomy, czy obcy pies :eviltong:

Posted

Tak, Birma jest najlepszym przykładem, że pies ni musi lubić zabaw z innymi psami :diabloti:. Do niej pies musi odpowiednio podejść, przedstawić się, a nie radośnie na nią skoczyć na dzień dobry. Dotyczy to zarówno obcych jak i znanych nam psów :razz:.

A na poważnie to i tak duży sukces, bo młoda jak do mnie trafiła to atakowała wszystkie psy, po 2 miesiącach zaczęła tolerować mijające nas psy, po 3 zaczęła bawić się z pojedynczymi psami :cool3:. Jak widać trwało to parę miesięcy, ale się da... i warto się postarać, pomęczyć z psem niż pójść na łatwiznę - dzięki temu przed nami [mną i Birmą] paręnaście lat przyjemnego życia bez problemów z psami :p

Posted

bonsai_88 napisał(a):
Tak, Birma jest najlepszym przykładem, że pies ni musi lubić zabaw z innymi psami :diabloti:.

Miałam na myśli drogę jaką z ną przeszłaś od wzięcia do siebie do dziasiaj. Odniosłam się do możliwości wyprowadzenia psa na prostą, czego Birma jest dobrym przykładem.

Posted

english cocker spaniel napisał(a):
kaganiec na szkolenia???????:angryy: tylko ten kto nie potrafi szkolić używa takiego sprzętu jak kaganiec i kolczatka :angryy: do szkolenia wystarczy dławik oraz obroża uzdowa a nie jakieś okropne akcesoria:mad::shake:

tak obroża uzdowa wcale nie jest obciążająca dla psychiki psa, a dławik to wręcz pieszczota:lol: Kolczatka to tako samo narzędzie szkoleniowce jak dławik czy oe i dobrze użyte jest ok.
Kaganiec jest managmentem - zapobiega pogryzieniu/zjadaniu z ziemii (trutki!)

Goś ja się dalej nie do końca zgadzam ;)
A szczeniaka prowadzę tak aby pracował ze mną i lubił pracować ze mną;)

Posted

Jeśli pamietam tutaj kaganiec była polecany do zapoznania psów - bo właściciele się boją o jednego z psiaków ["domownika"] :razz:... pomijam już fakt, że moja suka też ćwiczyła jakiś czas w kagańcu jak musiała :diabloti:.

Posted

Kaganiec jest potrzebny do spacerów, bo Saba to duży pies którego do końca jeszcze nie znam, dlatego na razie tak jest bezpieczniej. Kiedy ją poznam lepiej, będę wiedziała jak reaguję na różne sytuacje na spacerach to na pewno z kagańca zrezygnuje. Oczywiście będzie też potrzebny przy zapoznaniu psów, żeby żadnemu (Szonowi i Sabie bez wyjątku) nic się nie stało:). Może w końcu uda mi się to zrobić po tym HUCZNYM:angryy: okresie sylwestrowym.

Posted

A co powiecie o moim piesku?;d

Matka jest w typie asta ,a ojciec .. yyy moze jamnik?:razz: albo raczej jakiś kundel? dodam ,ze wszystkie szczeniaki w miocie były takiego Astkowego kolorku.

Posted

Jak oficjalnie oznacza się psy z domieszką rasy? tzn. jeśli pisze gdzieś się rasę psa np. w książeczce zdrowia psa i jest to pies w typie rasy jednak nie wiadomo z czym zmieszany to pisze się mix czy może krzyżówka? Elkhound Norweski mix? Mieszaniec Elkhounda Norweskiego? pomóżcie bo głupi dylemat :)