Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 2 months later...
  • 2 weeks later...
Posted

Daria_13, nie wiem. Troszkę jakby chiłke, tylko za duzy...nie mam pomysłu.
A dlaczego on tak dziwnie nosi te szelki?
cocker, miniaturkę flata:eviltong:

Posted

Talia. napisał(a):
Daria_13, nie wiem. Troszkę jakby chiłke, tylko za duzy...nie mam pomysłu.
A dlaczego on tak dziwnie nosi te szelki?
cocker, miniaturkę flata:eviltong:

Uła :cool3: Może na wystawe go zabiorę. On taki szekspir flatowski :evil_lol: Na drugie ma szekspir :roll:
Ja też tak kiedyś zakładałam szelki, chociaż potem sie skapnęłam. Teraz szelek nie ma bo je zjadł. Chyba muszę kupić lupinę bo podobno mają wieczną gwarancję :lol:

Posted

Witam, trafiłam na to forum ponieważ razem z rodzicami zdecydowaliśmy się przygarnąć suczkę ze schroniska:). Kiedy byliśmy tam, bardzo spodobała mi się jedna suczka, jednak nie wiem z jakiej mieszanki ras pochodzi... Wydaję mi się że ma chyba coś z owczarka kaukaskiego i stąd obawiam się o jej charakter( podobno psy tej rasy są agresywne) chociaż w schronisku sprawiała wrażenie bardzo spokojnej i sympatycznej suczki:).
Bardzo Was proszę o pomoc:) Napiszcie jaka według Was jest to mieszanka ras i czy moje obawy są uzasadnione...
Pozdrawiam

Posted

Dziękuję za odpowiedź, mi też się wydaje że ona nie ma dużo wspólnego z kaukazem jednak chciałam się upewnić. Suczka ma 3 lata i tak jak powiedziałaś jest raczej średniej budowy. Jednak mój tata myśli, że ma coś z kaukaza:/. Jedziemy ją jeszcze raz obejrzeć i może zabrać do domu:) w tą niedzielę więc proszę o dalsze opnie.

Posted

czy dziecko seryjnego mordercy też uznajecie od razu za niebezpieczne? Przy założeniu że kaukazy są mordercze, a nie są to ludzie nie umieją ich wychować a później wielkie zdziwko że coś nie gra.

Psa się uczy co może robić, czego nie może + geny + doświadczenie psa, ale nie istnieje rasa 'agresywna' bo nikt by jej nie hodował bo po co człowiekowi życie miłe jest mimo wszystko.

Pogadaj z pracownikami schroniska, weź suczkę na spacer, poczytaj o wychowaniu, szkoleniu, zabawach z psem, porozmawiaj z rodzicami i jeżeli decyzja zapadnie że tak to weźmiecie suczkę, zajmiecie się jej wychowaniem i będziecie cieszyć sobą nawzajem:)
w razie problemów czy wątpliwości zależnie od skali problemu forum/książki/szkoleniowiec:) bez paniki.

Posted

wrzuc w google to słowo.."sarplaninac" , to sa owczarki z byłej jugosławii, moze sie myle ale mi sie rzuciło podobienstwo od razu. z tego co czytałem to rzadka rasa psów :) Pozdrawiam

Posted

WŁADCZYNI ja wiem że takie psy nie są z góry agresywne, mieliśmy już kiedyś mieszańca kaukaza i nie był agresywny:). Z poprzednim psem nie było problemów bo tata potrafi postępować z psami. Jedyne nasze wątpliwości wiążą się z tym, że suczka ma już 3 lata i wiadomo że pewnych rzeczy jest już nauczona a my nie wiemy jakich. Myślicie że takiego psa w razie problemów można że tak powiem wychować "od nowa"?

miloszz8 może masz rację trochę jest podobna, tylko że ona jest drobniejsza od obu tych ras.
Pozdrawiam

Posted

Psa można wchować w każdym wieku. Ze starszymi sprawa czasem wygląda trochę trudniej, ponieważ mają już one zazwyczaj wpojone jakieś nawyki, których trzeba najpierw oduczać i na ich miejsce wywoływać nowe zachowania. Dobra książka, kieszeń pełna dobrych argumentów (smakołyków) i psiak jest cały Twój.
A co do agresji, to jeśli psiak zachowuje się przyjaźnie w schronisku i na spacerach, to jakoś nie wydaje mi się, zeby w domu nagle spróbował wymordować pół rodziny ;) A że podobny do jakiejś rasy...to przecież nie jego wina.

Posted

A Tak jeszcze mi przyszło na myśl że ta suczka jest w schronisku od sierpnia więc jeśli przejawiałaby jakieś oznaki agresji to ludzie ze schroniska by o tym wiedzieli i nam powiedzieli?
Ja też uważam że nie można z góry powiedzieć że jakiś pies jest agresywny, dlatego w pierwszym poście napisałam o tym co słyszałam na temat tej rasy a nie to co o niej myślę;).

Posted

poza szata to ona z kaukaza nie ma nic wspolnego ;) moi znajomi maja suczke bardzo podobna do tej na zdjeciu, przy charakterze stawiałbym na owczarka niemieckiego, bo lubi strasznie pracować.. ;)

Dopytaj pracownikow o charakter suni moze beda mogli cos wiecej o niej powiedziec ;)

Posted

Sunia jest już z nami:multi:
Nazwaliśmy ją Saba i jest jednym z najmilszych psów jakie znam:). Jest bardzo spokojna, przyjazna i straszny z niej pieszczoch, a podczas jazdy samochodem do domu zachowywała się wręcz wzorowo;).
Dziękuję za pomoc:)

Mam jeszcze jedno pytanie jak najlepiej zapoznać Sabę z psem którego już mamy? Ten drugi pies to Szon- sznaucer miniatura, samiec który jest z nami już 10 lat. Szon jest z nami w mieszkaniu, a Saba jest na działce i tak się zastanawiam kiedy najlepiej je poznać i jak? Czy powinniśmy poczekać aż Saba zaaklimatyzuje się w nowym miejscu i dopiero wtedy przyprowadzić do niej Szona?
Proszę o dalszą pomoc, bo chciałabym to zrobić najlepiej tak, żeby się polubiły;)

Posted

Na noc niestety jest tam sama:-(, ale prawie cały dzień na działce jest tata, bo budujemy tam dom do którego pewnie wprowadzimy się w przyszłym roku. Zresztą działka jest jakieś 5 min. drogi od naszego mieszkania więc nie będzie pozostawiona sama sobie;).
Na neutralnym gruncie tzn nie na działce tak? Lepiej żeby się spotkały podczas spaceru? A nie ważne kiedy to zrobimy? Czy lepiej dać jej trochę czasu żeby poznała nas i nowe miejsce?

Posted

Zostawiacie psa, wziętego ze schroniska, ktory nie wiadomo jak się zachowuje samego w miejscu gdzie Was nie ma?:crazyeye:

neutralny grunt - taki który nie należy ani do jednego, ani do drugiego psa. Obce miejsce, nie dom i nie działka.

Posted

Ale co moglibyśmy innego zrobić, przecież nikt tam z nią na noc zostać nie może:shake:. To nie było tak, że wzięliśmy psa, zostawiliśmy go na działce i sobie poszliśmy. Najpierw spędziliśmy z nim trochę czasu, później byłam jeszcze zajrzeć co się u niej dzieje kilka razy i na noc zamknęliśmy ją w kojcu, żeby czasami nie uciekła. Będziemy ją zamykać pewnie kilka dni do czasu aż zrozumie że każdego ranka do niej wrócimy:). W schronisku powiedzieliśmy jaka jest sytuacja i gdzie ją będziemy trzymać i pozwolili nam ją wziąć więc nie widzę innego sposobu... Przecież nawet psy w mieszkaniach zostawia się na kilka godzin same:roll:.