Bakteria Posted September 13, 2007 Posted September 13, 2007 Goldenka 02 napisał(a):skąd wiesz że nie są spokrewnione. mioże to jakas daleka rodzina, taka daleka jak podróż z polski na antarktyde:cool3::cool3::cool3::diabloti::diabloti::diabloti: A wiadomo tam z nimi :eviltong: Nie wnikałam głębiej w ich korzenie, bo i tak pewnie za daleko bym nie zaszła ;). Quote
dunia77 Posted September 15, 2007 Posted September 15, 2007 żeby celowo produkować kundle to trzeba mieć rozumek wielkości orzeszka włoskiego. Zapraszam do schroniska. Zdziwiłabyś się... w USA celowe mieszanki dwóch psów z papierami, ale różnych ras (tzw. designer dogs) to akurat hit sezonu. Bywa, że osiągają ceny większe od psów rasowych. A rożnica między takim designerskim psem a kundelkiem ze schroniska jest w sumie jasna: wiadomo wszystko o pochodzeniu psa, jego przeszłości. Najbardziej popularny jest chyba Labradoodle (labek+pudel), bardzo często używany w dogoterapii. W USA istnieje nawet organizacja rejestrująca takie "hybrydy" i dająca im rodowody świadczące o ich pochodzeniu: www.achclub.com Quote
xxxx52 Posted September 18, 2007 Posted September 18, 2007 xantypa-nie do zrozumienia jest fakt kupowania psa od tych obrzydliwych pseudohodowcow,zasililiscie tylko jego kase,i ten bedzie ciagle rozmnazal,do konca mozliwosci te suczki,bo jest popyt ludzi kuszacych sie niska cena.Moze trzyma w komorce stodole ,kojcu :mad::mad:nalezy przed zakupem zastanopwiac sie, nie do kogo pies podobny ,ale w jakich warunkach mieszkaja psy i 2x do roku sa torturowane .:angryy: Quote
filonek_bezogonek Posted September 19, 2007 Posted September 19, 2007 temu sie mogł jakis przodek kolo szpica zakrecic. Nawet uwazam ze temu ostatniemu ma sie blizej do szpica niz dwom poprzednim. (pierwszy dla mnie to jakos na bialego owczarka mi sie nadaje :p ) Quote
dunia77 Posted September 24, 2007 Posted September 24, 2007 Znalazłam bardzo fajną stronę z quizem, w którym trzeba zgadnąć który pies był "designerską" krzyżówką, a którego stworzyła natura (mieszańce ze schroniska). Polecam! http://grumpybumpers.com/dogs/ Ja wypadłam słabo, przyznaję się :lol: Quote
Bakteria Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Super zabawa :D Mi szczerze mówiąc poszło tragicznie, 28 %, czyli chyba tylko 2 dobrze zgadłam :diabloti: :oops: Quote
dunia77 Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Dobra jesteś :-) Bo ja chyba też chyba te 28% (czyli dwa poprawnie) Quote
dunia77 Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Ekspertka :-) A tak poza tym mój psiul jest prawie imiennikiem Twojego - Skyper :lol: Tylko gabaryty nie te - sześć kilo żywej wagi... Quote
Moniskaa Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Ja ekspertka? hihi lol Brałam na chybił trafił :evil_lol: Quote
BBeta Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Bakteria napisał(a):Mi szczerze mówiąc poszło tragicznie, 28 %, czyli chyba tylko 2 dobrze zgadłam :diabloti: :oops: Też miałam 28% :cool3: Quote
Szczurosława Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 eria napisał(a):miałam 42 % :) ja tysz:lol: ale faktycznie niemal identyczne psy, i po co specjalnie mieszać rasy..... Quote
agata :) Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Ewkaa napisał(a):To ja też mam pytanie, kim mogli być rodzice tych psiaków. Dodam że psy już są w nowych domkach, ale cały czas nurtuje mnie to, bo napewno są nietypowe jak na kundle (mimo że to 100% kundelki.) Pierwszy to Agares, wielki i dostojny psiak, łaciaty jak krowa, wielki jak no własnie wielki :) Hmmm... AZJAT KRÓTKOWŁOSY ^^? rasowy, taa ^^ ciHo, ja już nawet widziałam pudle krótkowłose na allegro... Quote
eria Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 http://img440.imageshack.us/img440/4876/140506mysliciel16zd.jpg no głowę ma taką 'poazjatycką' ,ale dopatruję się tu też domieszki doga niemieckiego dog + azjata ? Quote
agata :) Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Ja wam mówię że azjata czystej krwi po rodowodowych rodzicach zwycięzcach świata i okolic tylko się hodowcom nie chciało rodododu wyrabiać ^^ 800 zł na alegro jedyna okazja ^^ Quote
dunia77 Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 ANKA_89 napisał(a): i po co specjalnie mieszać rasy..... Głównie dla kaski... Taki labradoodle po rodowych rodzicach w USA to jakieś $800-1000 :cool3: Często modne mieszanki są droższe niż rasowe psy z metryką... :crazyeye: Kolejna moda to miniaturki średnich i dużych ras, np Toy/Mini Aussie, minaturowe owczarki australijskie ważące 6-8kg. Zobaczcie tutaj: Oczywiście AKC (amerykańskie ZK) zwalcza proceder ze względu na przyjęte standardy rasy... bezskutecznie, bo ludziom podobają się miniatury (mnie też - przyznaję się bez bicia - ale nie znam się na tyle na genentyce, żeby stwierdzić, czy to jest ok czy nie) Quote
agata :) Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 dunia77 napisał(a):bo ludziom podobają się miniatury (mnie też - przyznaję się bez bicia - ale nie znam się na tyle na genentyce, żeby stwierdzić, czy to jest ok czy nie) A ja szczerze mówiąc wolałabym pieski zoom x2. Np taki wielki cocker, ahhh :D Quote
dunia77 Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Albo [SIZE=-1]chihuahua wielkości labka :evil_lol: Quote
agata :) Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Wilczarza od razu ;) Chociaż, swoją drogą taki wilczarz 20cm w kłębie nie byłby zły ;p Quote
BlackSheWolf Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 ja slyszalam o miniaturce husky :D ze gdzies juz przyjeli taka rase :D ale jak ona sie nazywała to ja nie pamiętam...... Quote
puchu Posted September 25, 2007 Posted September 25, 2007 Alaskan Klee Kai. Duże haskacze zdecydowanie ładniejsze Quote
Recommended Posts