Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 4 weeks later...
Posted

Możliwe, że Twój szczeniak będzie wyglądał podobnie do mojego Ambera. Oczywiście tak naprawdę nic nie jest pewne, jak napisało wyżej kilka osób, nie wiadomo do końca co z niego wyrośnie. Ale patrząc na te zdjęcia, bardzo przypomina mi mojego psa. Przygarnęłam go ze schroniska, ale podejrzewam, że pochodzi z pseudohodowli. Jest nieco większy od rodowodowego spaniela, ma krótką sierść, charakter najbardziej zbliżony do spaniela właśnie. Na szczęście nie cierpi na "rage syndrom"(choroba psychiczna objawiająca się agresją). Niestety jest ciężko chory: wrodzona torbielowatość nerek. Prawdopodobnie w "hodowli" doszło do skrzyżowania zbyt blisko spokrewnionych ze sobą psów. Jeżeli chcesz zatrzymać psa, koniecznie zrób mu badania.

DSC05129.jpg

DSC05382.jpg

• 2 weeks later...
Posted

Czołem,

Tak się zastanawiałem z żoną co to mogło kiedyś być i stwierdziłem, że zapytam tutaj - moze ktoś ma szersze spektrum możliwości domniemania/rozpoznania.
W załączeniu pies - głowa jakby owczarek, zaś ciało niczym wyżeł ( i pusiaty ogon jak u szopa ) :)

Z chęcią przeczytam jakich ras według was może to być mix. Jeżeli chodzi o charakter to dość spokojna i przyjazna suka, jedynie kot i wrony budzą w niej maksimum możliwości. Z reguły malo rucholiwa, czasami nabierze wigoru i biega bez końca przez 10 min :) Szybko się uczy, dość nieufna do obcych. ciapowata (nieuważna, potknie się czasem, uderzy głową w stół:))

DSC_0173.JPG

DSC_0191.JPG

Posted

Witam czy ktoś widział kiedyś taki mix takich ras ? Bardzo chciałbym mieć takiego psa najbardziej to długowłosego ale i krótkowłosy też by mógł być :) Ale czy taka krzyżówka w ogóle istnieje ?

A jak nie to skąd mogę wziąść takiego pieska ?? :D

Pozdrawiam.

Posted
O 29.02.2016o20:46, Popcorn napisał:

A jak nie to skąd mogę wziąść takiego pieska ?? :D

*wziąć

Najprawdopodobniej - dzięki bogu - znikąd.

Jeśli nie chcesz konkretnej rasy tylko wymyśliłeś mix, którego prawdopodobnie nigdy nawet nie widziałeś, to jedyne co możesz zrobić to przeglądać ogłoszenia psów w schroniskach. Jeśli znajdziesz tego wymarzonego to załatwienie transportu psa nawet przez całą Polskę nie jest problemem.

A jeżeli to tylko kaprys bo "to takie oryginalne" to zastanów, czy na pewno chcesz i potrzebujesz psa, bo to nie nowy dodatek wystroju wnętrz, tylko żywe stworzenie, za które będziesz odpowiedzialny przez kilkanaście lat.

PS chyba że chodzi po prostu o umaszczenie typu merle. Do tego nie potrzeba niczego krzyżować z dalmatyńczykiem, są ciapate same z siebie.

• Downvote 1
Posted

czy ty czasem nie masz w głowie jakiegoś psa długowłosego w kropki dalmatyńczyka? to wcale takie proste i oczywiste nie jest, że po takich rodzicach urodzi się taki pies. poczytaj trochę o dziedziczeniu maści i długości włosa to będziesz wiedział.

Posted

Nie chodzi mi o długowłosego w kropki i do tego biały :) ale chciałbym po prostu tylko takiego mieć i nie musi mieć wlosów 5cm. Mam 2 pieski także wiem jak mam być o niego odpowiedzialny :)

Posted

no ale czemu akurat takiego? jak ktoś chce jakąś rasę to wie, ze pasuje mu charakter i wygląd. a biorąc kundelka nie masz żadnej pewności ani jeśli chodzi o charakter ani jeśli chodzi o wygląd. więc skąd w ogóle taki pomysł?

Posted

Witam. Chciałabym zapytać czy wiecie może Państwo na jak duże psy te suczki wyrosną? Obecnie mają około 6-7 tygodnia, niestety waga nie jest mi znana. Matka to Cocker Spaniel, ojciec niestety nie jest znany. Wyglądają na zdjęciach jak małe labradory.

354752969_4_1000x700_sliczne-szczeniaki-zwierzeta_rev005.jpg

12476396_1064141173629613_1362349057_n.jpg

Posted

To kundelek - tak po prostu. Rasy powstały z takich właśnie "nierasowców", a nie na odwrót, tj. kundelki z ras. Mieszańce się czasem zdarzają, owszem, ale jest mało prawdopodobne, żeby tak po prostu skrzyżowały się dwa rasowe (czyt. rodowodowe, z hodowli) psy. Po prostu ona ma cechy wspólne z niektórymi rasami, nic poza tym.

Ale trzeba przyznać, jest owczarkowa - tylko trochę za bardzo jej te uszy klapły i kolorystyka nie ta ;) W każdym razie, jest oryginalna :)

• 4 weeks later...