Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 2.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
Posted

Witam !
Wzięłam tą suczkę ze schroniska, gdy miała 2 miesiące i nie wiedziałam jaka urośnie.....duża czy może mała ???
Teraz jest już dorosłym pieskiem i zastanawiam się czy może nie jest to rasowy pies, gdyż na spacerach spotykam innych właścicieli psów i oni twierdzą że jest za "ładna'' na kundelka :)
Mi ona przypomina Owczarka belgijskiego malinois a Wam ???
Zdjęcie :)[attachment=3295:11403.attach]

Posted

Zasada jest taka, nie ma rodowodu, pies kundelek :P .. Jakby była "rasowa" miałaby tatuaż albo chociaż chip ;) a kundelki bywają różne. Mi też ludzie nie wierzą jak mówię że "kundelek z ulicy".

Posted

Sunia jest piękna i zadbana a to podstawa. Nawet kundelki mogą mieć w swoim wyglądzie jakąś przewagę któregoś z rodziców dziadków czy prapradziadków i mogą się upodobnić do jakiejś rasy i być w tak zwanym typie. Ale czy to ważne jeżeli sunia jest piękna i urokliwa. A jak jest zadbana i dobrze odżywiana to jeszcze piękniej wygląda / skóra i sierść/ mam na myśli.

Posted

Z tego zdjęcia wygląda jak zwykły kundelek których całkiem sporo w szczecińskim schronisku, coś z ONka pewnie miała jednak szczerze wątpię by to był owczarek belgijski.

Posted

To zdecydowanie kundelek.
Kundle nie są brzydkie tylko dlatego, że są kundlami. Mam nadzieję, że nie doszukujesz się rasy w swoim psie dla poprawy samopoczucia i podniesienia wartości psa w swoich i innych oczach

• 3 weeks later...
Posted

biorąc pod uwagę sąsiada -to lepiej go nie bierz

jesli nie ma rodowodu -to i nie ma żadnej rasy
może być di jakiejś rasy podobny jak urośnie -ale raczej trudno powiedzieć teraz do jakiej -na pewno będzie podobny do swoich rodziców

Posted

Marek7536 napisał(a):
Witam jakiej rasy jest ten szczeniak ma 2 miesiące i jaki duży będzie bo mam zamiar go wziąść
A nie powinieneś tych pytań zadać właścicielowi pieska?

Posted

Patmol napisał(a):
biorąc pod uwagę sąsiada -to lepiej go nie bierz

jesli nie ma rodowodu -to i nie ma żadnej rasy
może być di jakiejś rasy podobny jak urośnie -ale raczej trudno powiedzieć teraz do jakiej -na pewno będzie podobny do swoich rodziców

nie biorę tego psa od sąsiada tylko od kogoś innego i sami nie wiedzą jaka to rasa ojciec nn a matka czarna wysoka koło 35cm i cała czarna

Posted

Marek7536 napisał(a):
nie biorę tego psa od sąsiada tylko od kogoś innego i sami nie wiedzą jaka to rasa ojciec nn a matka czarna wysoka koło 35cm i cała czarna

więc jest to staropolska rasa kund elbu rry :)

Posted

Marek7536 napisał(a):

Jak matka kundel a ojciec nn to zgadnij- jaka rasa z tego wyjdzie?:roll: Przecież nie rodowodowy pies, logiczne. Kundel z niego wyrośnie- jedyny w swoim rodzaju.

Posted (edited)

Witam wątek powstał z myślą o osobach, które mają kundelka/mieszańca lub psa nieznanego pochodzenia, znają takiego lub chcą takiego przygarnąć, ale zastanawiają się, jakiej jest rasy, w typie jakiej jest lub jakiego przypomina. Jest kilka takich wątków na forum, w których właściciele chcą się dowiedzieć, jaką rasę przypomina ich psiak. Ten wątek jest "wątkiem zbiorowym". Wymagane jest wstawienie zdjęcia psa, o którego nam chodzi. \chodzi o to, by zamiast tworzyć nowe wątki o tym samym tytule i podobnym problemie, napisać w jednym.

Edited by Mary&Shena
Posted

mnie się wydaje, że tytuł jest mylący -powinno być raczej
do jakiej rasy jest podobny mój pies z wyglądu

bo przecież rasa to nie tylko wygląd , ale i pewne cechy charakteru -zachowania psa
husky nie tylko wygląda inaczej niż amstaf czy owczarek niemiecki, ale to tez pies o całkiem innym charakterze

więc chyba warto mieć świadomość, ze jeśli po wielu wymieszaniach pies przypomina jakąś rasę z wyglądu
to wcale nie musi przypominać tej rasy z charakteru

jesli szczeniak ma duże łapy i przypomina owczarka niemieckiego
to może spokojnie wyrosnąć na niskopodłogowego mieszańca na grubych łapach

czasem spotykam na spacerach ludzi, którzy wzięli/kupili szczeniaka -mieszańca w typie labradora czy spaniela
i jako szczeniak rzeczywiscvie był jakos tam podobny
ale jak dorosnął- to podobieństwo całkiem zniknęło

Posted

Już nie trzeba dodawać tego wyglądu, wystarczy "do jakiej rasy jest podobny mój pies"
Swoją drogą jeżeli widać że jest to mieszaniec labradora z czymś tam to można już przypuszczać jakie będzie miał usposobienie, nie będzie to pewne, w sumie nigdy nie jest, wiele zależy od wychowania, ale jest chociaż jakaś podstawa ;)