Martens Posted December 18, 2013 Posted December 18, 2013 [quote name='Tybuszki']ja też kupilam szczeniaczka po mamie york i tacie shih tzu (podobno) weterynarz mowil ze to jest ta mieszanka a co wy sądzicie[ATTACH=CONFIG]11937[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]11938[/ATTACH][/QUOTE] Ktoś zrobił dobry interes... Tego kundelka mógłby mieć problem opchnąć za darmo, a wystarczy że powie, że mix modnych ras, i jeszcze mu ludzie za niego zapłacą... :roll: Quote
Itske Posted December 18, 2013 Posted December 18, 2013 (edited) [quote name='Martens']Ktoś zrobił dobry interes... Tego kundelka mógłby mieć problem opchnąć za darmo, a wystarczy że powie, że mix modnych ras, i jeszcze mu ludzie za niego zapłacą... :roll:[/QUOTE] wystarczy sie przelecieć po giełdach, rynkach, a to mix shi, a to pekin, a onków zatrzęsienie, każdy szczyl mix super ras, (a potem biegają po wsi te onki wielkości jamnika) i już się boję co będzie po świętach w schronie, te prezenty choinkowe wrócą. Ze schronu (mówię z doświadczenia) szybciej idą psy którym "dopasuje się" rasę, każdy pies w paski to holender, a każdy mini owczar to Valihund) i ok, jeśli ludzie kochają tego psa i chcą go widzieć rasowym - taki trochę skąpiec poznawczy się uruchamia, łatwiej operować stereotypem, pies rasowy ma jakieś cechy, itd, a na handlarzy i rozmnażaczy - jest jakiś sposób?????? ps. uwaga z adopcjami szczeniaków, uratowaliśmy malusieńkiego w sensie wzrostu pieseczka z obory, chudziutki, malutki, łapizny cienitkie, stópki malutkie, no taki "ratlerek" :lol:, wet ocenił na jakieś 5/6 msc., no to wydaliśmy do adopcji, twierdząc, ze pieseczek będzie mały i nakolankowy, acha! i wyrosł a,la wyżeł! ale i tak ludzie borą go na kolanka :diabloti: Edited December 18, 2013 by Itske Quote
Harley Posted December 18, 2013 Posted December 18, 2013 Ale dopisywanie rasy ma swoje plusy - jak szukałam dla siebie psa i przeglądałam ogłoszenia to dostałam niezłego zawrotu głowy od ich ilości. Widząc ogłoszenia "w typie ON", "w typie yorka", "w typie labradora", "w typie jamnika" etc. mogłam łatwo wyeliminować ogłoszenia z psami za dużymi, za małymi i zbyt kudłatymi. Pomijam, że na koniec i tak pojechałam wybrać psa do schroniska :-). Quote
Kasi i Lena Posted December 18, 2013 Posted December 18, 2013 [quote name='Hahnoto']No tak, bo zadbany kundel, jak to tak? :lol: To wiesz już jakiej rasy jest twój pies?:evil_lol: Jestem ciekawa, kiego grać znawcę ras psów, kiedy tak naprawdę g***o się o tym wie. Najlepsze jest to, że niektórzy ludzie myślą, że weterynarz to jest specem w dziedzinie wszystkiego, co związane ze zwierzętami i ich słowo jest święte...[/QUOTE] Niestety nie wiem:roll:. Bo po głośnym Niemożliwe! Na moje to kundel było tylko upieranie że to musi być jakaś rasa:evil_lol: Dodam tylko ze byłyśmy w tym gabinecie raz jedyny podczas urlopu naszej wet i więcej raczej nie pójdziemy:) Quote
Itske Posted December 18, 2013 Posted December 18, 2013 [quote name='Harley']Ale dopisywanie rasy ma swoje plusy - jak szukałam dla siebie psa i przeglądałam ogłoszenia to dostałam niezłego zawrotu głowy od ich ilości. Widząc ogłoszenia "w typie ON", "w typie yorka", "w typie labradora", "w typie jamnika" etc. mogłam łatwo wyeliminować ogłoszenia z psami za dużymi, za małymi i zbyt kudłatymi. Pomijam, że na koniec i tak pojechałam wybrać psa do schroniska :-).[/QUOTE] a rzeczywiscie, to pozwala na jakąś orientację, masz rację. Trzeba patrzeć na problem z różnych stron :lol: Quote
Tybuszki Posted December 18, 2013 Posted December 18, 2013 a oto nasza ksiezniczka. nawet jesli to kundelek bedziemy ja kochac. Quote
Kasi i Lena Posted December 18, 2013 Posted December 18, 2013 Ile ona ma miesięcy? wydaje się na tej fotce taka duza :) Osobiście nie widzę w niej nic z yorka, shih tzu też tak średnio ale pewnie jak dorośnie to będzie bardziej kudłata. Nikt nie twierdzi że nie będziecie jej kochać. Poraża mnie tylko cwaniactwo ludzi którzy sprzedali tego pieska. Posiadanie kundla to przecież nic złego, sama mam dwa i je bardzo kocham. Quote
aneta Posted December 18, 2013 Posted December 18, 2013 Psina jest śliczna - ale powiedzmy szczerze, ludzie którzy ją sprzedali to oszuści łamiący prawo bo zgodnie z prawem takie szczeniaki mają być ODDANE ZA DARMO po wychowaniu. Po prostu trzeba znać swoje (i nie tylko swoje) prawa . A takie pieski .. no niestety już są doniesienia że takich piesków-szczeniaczków w schroniskach jest wiecej, był Mikołaj .,,,,,,,,, Quote
Maron86 Posted December 18, 2013 Posted December 18, 2013 Mnie osobiście denerwuje podciąganie na przymus psa pod rasę. Oczywiście są psy w typie ras, nie powiem że nie. Jednak np moja suka przypomina hovawart'a, za to charakter ma charci, mam samca w typie mastifa tybetańskiego - te dwa psy 'bywają' w schronisku. Niedługo po tym jak 'ktoś' z wolontariuszy wypytał co i jak odnośnie psów, nagle pojawiło się masę psów 'mastifów tybetańskich' i 'hovawartów'. Wszystko było by OK gdyby nie fakt że te psy miały aż ... dłuższą sierść (zupełnie inna niż te 2 rasy) oraz kolor szaty taki jak moje psy... Wysokość - max do kolan, waga max 20kg, charakter zdecydowanie nie molosowaty. Gdy zwróciliśmy uwagę że po co z ludzi debili robią, pewna osoba stwierdziła: 'to co mamy pisać że każdy pies to kundel'. Pukam się w czoło i myślę, a czemu nie - mam kundla i jest tak samo kochany, mam psa w typie i jest tak samo kochany. Więc po co to podciąganie pod rasę. Tym bardziej że niektóre psy nawet lepiej żeby nie zostały 'podciągnięte' pod rasę, niż wylądowały w budzie. Np pies którego podciągneli pod MT miał 0 podszerstek, a taki z niego 'obrońca' że wystarczyło kichnąć by zwiał na 2gi koniec boksu... Quote
Tybuszki Posted December 19, 2013 Posted December 19, 2013 mala na zdjeciu wygląda na duzą ale jest mniejsza. ma ok 10 tyg. Podejrzewam ze osoba co sprzedala to oszustka, telefon nie odbiera i dzwne bylo dla mniie ze w 6 tyg ja dostalismy bez ksiazeczki,a niby weterynarz oglądal ja. ale jest kochana. Mam dwojke synkow super sie razem bawia. a psiaka od meza dostalam na rocznice) Quote
rafal1234 Posted December 28, 2013 Posted December 28, 2013 Witam. Jak myślicie, kim są rodzice tych oto psiaków? :D Zdjęcie w załączniku Z góry dziękuje za odpowiedź Quote
maxishine. Posted December 28, 2013 Posted December 28, 2013 teraz ciężko ocenić, ale są prześliczne. Myślę że będą średniej wielkości. co najwyżej będą duże. a tak naprawdę, to one są takimi kinder-niespodziankami. Chyba że ich właściciel zna matkę i ojca tych szczylów. Quote
Losiek1990 Posted January 4, 2014 Posted January 4, 2014 (edited) Witaj. Powiecie mi jaki to mieszaniec? Właściciel miotu twierdzi że Cocker spaniel mieszany ze sznaucerem, bo jeden z braci jego miał bródkę. Obecnie waży 19,5kg, ma 49 cm w kłębie. Oto zapodaje zdjęcia i liczę na pomoc. Z góry dziękuję:)http://zapodaj.net/06033b5bc5c7f.jpg.html , http://zapodaj.net/b1506ce1d1f04.jpg.html , http://zapodaj.net/4e718771ef577.jpg.html i http://zapodaj.net/7dd5672bac9ad.jpg.html Cocker Soaniel to na pewno ale drugiej rasy to nie mam pojęcia :) Korzystając jeszcze z okazji, chciałbym zapytać o drugiego psiaka Naszego. Waga 19kg, wysokość w kłębie 45 cm. Mieszaniec teriera ale z czym to nie mam pojęcia. http://zapodaj.net/bb8dbd2fe4550.jpg.html i http://zapodaj.net/83a2a87f1258e.jpg.html Edited January 5, 2014 by Losiek1990 Quote
Losiek1990 Posted January 4, 2014 Posted January 4, 2014 Poprawiłem linki bo wcześniej nie działały. Quote
dance_macabre Posted January 4, 2014 Posted January 4, 2014 Nie wydaje i się ktoś tu był jasnowidzem i wiedział co to za krzyżówka. Równie dobrze może być to mieszanka dwóch kundelków, kundelka z jakimś rasowcem lub w typie. To że pilnuje zasobów jest cechą psa a nie jakiejś rasy, tak jak w sumie wszystkie cechy które wymieniłeś. Quote
Losiek1990 Posted January 5, 2014 Posted January 5, 2014 Matka na pewno byłą rudą Cocker Spanielką. No np. to że lubi przeganiać ptactwo to raczej przybliżą go do płochacza. Bo jakoś widziałem że sznaucer czy AST nie były tym raczej zainteresowane. Może to być cechą osobnika ale nie koniecznie. Płoszenie może mieć we krwi ze względu na myśliwskie geny Spaniela. Nikt tutaj nie ma być jasnowidzem ale w pewnym stopniu chociaż, może można określić w przybliżeniu drugą rasę bo wymiaró typowego spaniela to on nie ma, poza tym uszy za krótkie... Quote
dance_macabre Posted January 5, 2014 Posted January 5, 2014 Losiek1990 napisał(a):Matka na pewno byłą rudą Cocker Spanielką. No np. to że lubi przeganiać ptactwo to raczej przybliżą go do płochacza. Bo jakoś widziałem że sznaucer czy AST nie były tym raczej zainteresowane. Może to być cechą osobnika ale nie koniecznie. Płoszenie może mieć we krwi ze względu na myśliwskie geny Spaniela. Nikt tutaj nie ma być jasnowidzem ale w pewnym stopniu chociaż, może można określić w przybliżeniu drugą rasę bo wymiaró typowego spaniela to on nie ma, poza tym uszy za krótkie... Znam borerkę która kocha ganiać ptaki, tak samo jak moja retriverka i dog kanario znajomych. Coś ucieka więc duża część psów goni. Podejrzewam że matka jest w typie więc też nie wiadomo czy nie ma jakiejś domieszki którą niosła. Ja ci mogę powiedzieć co jest ojcem najprawdopodobniej. Kundel. Z racji ilości kundelków do rasowców. Quote
Losiek1990 Posted January 5, 2014 Posted January 5, 2014 Podając te cechy próbuje Was jakoś naprowadzić, może ale chyba to na nic. To nie o to chodzi że ucieka i goni, tylko wpada do parku zatrzymuje się głowa niżej w linii prostej z tułowiem, charakterystycznie łapa przednia uniesiona a potem się skrada odrobinę i przegania :) Quote
gryf80 Posted January 5, 2014 Posted January 5, 2014 to cię zadziwię-wiekszośc psów niezależnie od rasy będzie biegło za tym co ucieka,nie ważne czy to kot czy ptak.. Quote
Losiek1990 Posted January 5, 2014 Posted January 5, 2014 To jest jasne że pies będzie biegł za tym co ucieka, to ja wiem akurat. Nie ma na prawdę nikogo kto mógłby dostrzec jakieś cechy drugiej rasy? Quote
PaulinaBemol Posted January 5, 2014 Posted January 5, 2014 ja się przygladałam i sprawa jest ciężka.... niby z czymś większym może podpalanym.... może jakiś pies owczarkowaty ale to strzały w ślep. Matka była rasowa? jak nie to i z tej strony mogła przyjść niezła domieszka ojciec mógł też być mieszanką wiec mamy niezły składankę a nie 2 rasy :P Ale mordę ma cudną podoba mi się strasznie nietypowy, na fotkach wygląda na większego niż jest. Quote
Losiek1990 Posted January 5, 2014 Posted January 5, 2014 Pewnie z czymś większym ale czym to nie wiem. Matką była ruda spanielka ale nie wiadomo co tam do niej podleciało, tak się tłumaczył właściciel. Dokładnie. Taki nietypowy, każdy mi to mówi na ulicy że jest niespotykany i czy mu sierści na głowie nie rozjaśniałem xD hehehe Quote
Bandyta Posted January 5, 2014 Posted January 5, 2014 Jako właścicielka dwóch czystej krwi kundli schroniskowych uważam, że masz również dwa kundelki. Czarny w typie spaniela. Ale bycie w typie rasy nie musi oznaczać, że pies ma wiele cech danej rasy. Nie doszukuj się na siłę rasowości. Quote
Losiek1990 Posted January 5, 2014 Posted January 5, 2014 JA wiem że mam 2 kundelki ale chciałbym się po prostu dowiedzieć o nim coś jeszcze. Matka była ruda spanielka a ojciec? może był kundlem ale chodzi mi o to czy w ogóle ktoś dostrzega jakieś cechy innej rasy... Quote
Recommended Posts