Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj przygarnęłam pieska w typie Yorka, ma 4 lata. Zmarła jego jedyna właścicielka. Początkowo piesek nie pozwolil nikomu do siebie podejść, ostatecznie ja, moja starsza siostra i mama mozemy, już bawi się z nami. Jest jednak agresywny w stosunku do mojej 5-letniej siostrzenicy. Nie daje do siebie podejść, chowa się w swoim kąciku i napręża się, warczy, szczeka. Czasem podbiega do niej... Trzeba strasznie uważać. A małej się tłumaczy, żeby nie mówiła tak głośno, nie podchodziła, ale do niej ciężko dochodzi "bo ona chce pogłaskać i tyle" (ja już siostrze powiedziałam, ze nie dość że psa na smyczy prowadzić to i młodą trzeba :/). Oglądałam kiedyś odcinek o podobnym zachowaniu tyle że Pitbulla w programie "zaklinacz psów" . Ale nie mogę tego odcinka odnaleźć niestety.jedyne co pamiętam to eksperyment z małą lalką, którą pies zaatakował. Spróbowałam i też tak się zachował moj. Ogólnie chodziło o to, że pies bał się "mniejszych od siebie" - tj. dzieci, małych zwierząt i ze strachu był wobec nich agresywnie.

Miał ktoś z was podobną sytuację? Bo jeśli się nie poprawi, będe musiała psa oddać...

• 2 weeks later...
Posted

Gdy pies lubi np chodzic na spacery to moze warto wyjsc w 3-ke, tylko zeby ta dziewczynka trzymala sie w bezpiecznej odleglosci i malymi kroczkami zeby do niego podchodzila, dała jakiś przysmak..byle pies skojarzyl ze ona nie jest zła i zeby mu sie miło kojarzyła.. albo zasiegnac rady u jakiegos profesjonalnego specjalisty.

Posted

Trudno na podstawie Twojego opisu wywnioskować skalę agresywności psa. Czy atakuje sam z siebie, czy dopiero kiedy mała go sprowokuje? A jak się zachowuje kiedy mała trzyma jakiś przysmak? Czy mimo tego nie zbliża się do niej?

Na pewno nie można doprowadzać do sytuacji, w których pies ucieka na posłanie, nadal go dręczyć i prowokować do warczenia i szczekania. Wtedy cała praca pójdzie na marne. Trzeba stwarzać jak najwięcej sytuacji, które pomogą skojarzyć dziecko z czymś dobrym. Wspólny spacer, zabawa, ale bez zbędnych ekscytacji dziecka :) Pies, który nie wychowywał się z aktywnymi dziećmi nie jest przyzwyczajony do skrajnych emocji - pisków, wrzasków i bieganiny. Będzie próbował na swój sposób 'rozwiązać' sytuację i będzie agresywny.

W ogóle opisujesz bardzo świeży problem, bo adoptowałaś psa dzień wcześniej. Możliwe, że pies nauczy się ignorować małą bez zbędnej agresji. Ciekawa jestem jak jest teraz po tych 2 tygodniach.