Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mysle ze do prawdy sie nie dojdzie....

Zadnego psa nigdy nie mozna zostawiac z dziecmi bez dozoru, dzieci potrafia byc okrutne, z nieswiadomosci, pies gryzie - bo to jest jego jezyk.

A napewno pies ktory juz raz ugryzl dziecko nie powinien wrocic do dzieci (kiedys ktos powiedzial ze nie ma psow przyjaznych dzieciom - moga byc tylko dzieci przyjazne psom - cos w tym jest). I dla dobra dzieci i dla swojego wlasnego.

Trzeba sie postarac jak najszybciej znalezc nowy dom, bez dzieci

Posted

Ania twierdzi, że Bila nie gryzła w przeszłości. Rzeczywiscie jest to sunia bardzo rozpieszczona i rozbrykana ale uwielbiana przez dzieci z jej rodziny. Tym bardziej cierpi.
Jedna z córek za rok osiągnie pełnoletność i myśli o zabraniu Bili do siebie...
Wypadek zdarzył się gdy Ani nie było w domu a jej kolega, który miał zamknąć Bilę nie zrobił tego.
Oczywiscie nie byłam tam i znam sprawę z relacji Ani ale pan dyrektor nakłamał w artykule prasowym więc nie mam zaufania do jego słów. W rozmowie dał się poznać jako człowiek bezduszny. Proponował Ani aby wzieła sobie małego szczeniaczka na otarcie łez.
Jeśli chodzi o Ewelinkę, którą Bila ugryzła to dziecko ma ogromnie wyrzuty sumienia, że przyczyniła się do cierpienia psa. Odwiedzała Bilę w domu tymczasowym w Radosci i nie miała problemów z kontaktem z psem.
W wiosce panuje terror. Ania boi się szefa a on ma pełną władzę nad wszystkimi. Matkom nie wolno wychodzić z terenu wioski, jedynie na zakupy. Mieszka ze swoja rodziną na terenie wioski w luksusowym domu.
Myślę, że kojec byłby dobrym rozwiazaniem pod warunkiem, że ludzie byliby odpowiedzialni.
Idealnego rozwiązania nie ma w tej sytuacji. Sunia jest trudna do adpcji chociaż ja nie mam z nią problemów. Pokochała mnie szybko.

Posted

OJ, ja przychylam sie jednak do wersji ANii.
Cos strasznego, juz sama nie wiem co o tym wszystkim myslec :shake:

ALe o dyrektorze zdanie sobie jez wyrobilam po zachecie "zeby kupic sobie na pocieszenie szczeniaka".

Rok to dlugo :-(

Posted

Wersja wersja, ale fakt pozostanie faktem - pies ugryzl dziecko.
Uwazam ze stwierdzenie "kupic sobie szczeniaczka na pocieche" jest nieodpowiedzialne - w takiej instytucji albo pracownicy mieszkajacy na terenie nie powinni miec psow, albo powinno byc to uregulowane przepisami.

Ja sie stawiam w sytuacji matki ktorej dziecko jest w takiej instytucji, gdzie chodzi duzy pies. I przyznam ze bym sie bardzo bala, bez wzgledu na lagodnosc psa. Dlatego wydaje mi sie ze powrot nie jest dobrym rozwiazaniem.

Elali, jesli chodzi o "terror dyrektora" - to wydaje mi sie ze jednym z zadac dyrektora jest wlasnie "terroryzowanie", jesli zle spelnia swoje obowiazki to powinien byc wymieniony, ale zaklad pracy to nie demokracja......

Wy ktore macie male dzieci - czy chcialybyscie zeby duzy (albo sredni czy nawet maly) pies byl w przedszkolu?
Ja naprawde kocham psy, ale nie chcialabym....

Bo bedzie moment taki, jak juz sie zdarzyl - ktos nie dopilnuje... I znow ktos bedzie winny - co z tego, jak dziecko moze to bardzo drogo kosztowac......

Posted

Tu się absolutnie nie zgadzam się. Zarządzanie to nie terroryzowanie. W zarządzaniu jest miejsce na demokrację, ludzkie traktowanie i bycie Człowiekiem. Sama zarządzam i mam dobre wyniki. A ponadto gdy ktoś coś mówi publicznie, obiecuje to powinien dotrzymywać słowa. Wtedy jest godny zaufania i wiarygodny. A dobre zarządzanie opiera się właśnie na zaufaniu. Nie ma nic gorszego jak kłamstwo i obłuda. Ale to nie jest przedmiotem tego wątku. Uczciwość i bycie człowiekiem w naszym kraju nie jest w cenie. Pan Michalik publicznie ferował kłamstwa i przez to nie jest dla mnie godny szacunku i zaufania.

Tak jak napisałam wcześniej nie ma tu dobrego rozwiązania. Ja bym swojego psa nie oddała i znalazłabym wyjście z sytuacji ale to też jest inna bajka. Nie każdy ma tyle odwagi i samozaparcia.

Czy chcemy w to uwierzyć czy nie, czy jeszcze walczymy pisząc maile i wierząc w happy end - one nie mogą być razem. Dlatego "zabroniłam" Ani odwiedzać Bilę. Uważam, że to tylko przedłużanie cierpienia zwierzęcia. I musimy szukać domu dla suni, którą ja już zdążyłam pokochać. Liczę na Waszą pomoc.

I chciałabym na zakończenie dodać, że psy gryzą - taka już jest ich natura. My ludzie musimy z nimi odpowiednio postępować aby okiełznać ich instynkty, które są nie do zaakceptoowania w naszej ludzkiej rzeczywistości. Przykre jest tylko, że z powodu naszych błędów zawsze cierpią one.

Posted

Elali, zle sie wyrazilam na temat terroryzowania, zgadzam sie z Toba. I zgadzam sie ze nie jest to temat tego watku.

Uwazam za bardzo rozsadne nastawienie zeby szukac nowego domu psu.

Jesli chodzi o instynkty - niektorych okielznac sie nie da, a jesli to zrobimy - zlamiemy zwierze, jaka radosc wtedy bedziemy miec my i ono?

Moze suka chciala "wychowac" dziecko ktore siegnelo do jej miski? To napewno nie byla agresja - bo wtedy nie skonczyloby sie tylko na lekkim pogryzieniu.

Mam nadzieje ze znajdziecie jej domek, poki jeszcze nie zostala zniszczona przez schronisko.....

Posted

ok, ok, ok
tylko proszę pomóżcie w znalezieniu super domku. pewnie to trochę potrwa ale wierzę, że tak piękna sunia i młoda musi znaleźć swój wymarzony dom. bardzo ją kocham...
pozdrawiam
elali

Posted

Bila została dziś oddana do adopcji. Zamieszka w domu z ogrodem. Zabrała ja pani w srednim wieku. Wydało schronisko więc nic więcej sie nie dowiemy.
Dziękuję wszystkim.

Posted

Trzymam mocno kciuki - oby byla to udana adopcja...
Bilunia miala szczescie, tak krotko byla w schronie. Mysle, ze mimo wszystko jest to dla Niej najlepsze rozwiazanie.
Otoczona miloscia szybko dojdzie do siebie i znów pokocha całym swoim psim sercem.

Elu, czy na Paluchu są kontrole poadopcyjne? Bedziesz mogla odwiedzic Bile za jakis czas lub przynajmniej byc w telefonicznym kontakcie?

Posted

to trudny temat.
niestety jest ochrona danych osobowych, które nie są udostępnianie wolontariuszom.
pertraktuję z p. dyrektor aby zadzwoniła do nowych opiekunów.