Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ciocia poprosiła mnie abym zamówiła przez internet jakąś dobrą ale w miarę tanią karmę i ewentualnie witaminy dla jej ONka, ja swojego psa karmię Barfem i się za bardzo na suchych karmach nie znam:) Więc proszę was o pomoc:) Pies ma 2,5 roku, ma trochę nadwagi (jakieś 7-9kg) średnio aktywny, do tej pory był karmiony marketowymi suchymi karmami i puszkami:mad: Myślałam o Arion Maintenance Large Breed? I czy jakieś witaminy do tego może dostawać? Bardzo proszę o szybką odpowiedź bo mam tą karmę ciotce zamówić jak najszybciej bo ciotka naoglądała się telewizji, że ONki źle karmione szybko na stawy siadają (dobrze że ją w tv postraszyli bo jak ja jej mówiłam to jednym uchem wleciało drugim wyleciało;))

Posted

Myślę, że od ariona lepszy skład ma brit:
[URL]http://www.swiatkarm.pl/p,brit-premium-adult-l-large-15kg-25kg-ciastek-gratis,17089,25.html[/URL]
Zależy też jak tania ma być karma...Może jakaś josera (linia emotion jest lepsza)?
edit: Jakie witaminy? Do dobrej w miarę karmy nie trzeba nic dodawać, no chyba, że preparat na stawy.

• 2 weeks later...
Posted

Kurze łapki dokładamy w gratisie do wszystkich karm dedykowanych dla średnich lub dużych ras:) - taki ukłon w stronę klienta. Sam mam dużego psa i wiem jak ważne jest dbanie o stawy psiaka.
Uważam, że karma Brit jest ciekawą alternatywą. Dobra relacja ceny do jakości. Nawet bardzo dobra biorąc pod uwagę zawartość mięsa na poziomie 40%. Dobrze zrobiłaś. Z przyjacielskim pozdrowieniem Tomasz

• 7 months later...
Posted

Ponowie temat. Owczarek o którym pisałam w pierwszym poście jest już naprawdę gruby (dobre 12-15 kg nadwagi). Ciocia wykarmiła dwa worki Brita i stwierdziła, że pies jej nielubi i zaczęła karmić marketowymi batonami, pies dziennie zjadał 1kg batona. Hodowca (właściwie pseudo bo pies jest bez rodo) jej powiedział, że ma karmić suchą karmą Active dog, pierwszy raz ją na oczy widziałam, nie wiem może to jakaś lokalna karma, droga jak diabli (około 300zł/20kg) a skład beznadziejny (pierwsze dwie pozycje zboża a trzecia pozycja dopiero PPZ (5%) i właściwie na tym się kończyło) i na dodatek dla aktywnych psów. Od tamtej pory pies zjada 1kg batona i około 0,5-1 kg karmy. Byłam dzisiaj u cioci, pies chciałby być naprawdę aktywny ale strasznie szybko się męczy, po kilku aportowaniach już nie miał siły ale widać było, że jeszcze by chciał i się strasznie ekscytuje. Ciocia ma kilka ha wybiegu dla psów (ma jeszcze psa w typie kaukaza, 16 lat, ledwo łazi ale nie jest za gruby) ale wiadomo, że pies sam nie będzie ćwiczył i biegał. Na razie poradziłam cioci żeby przynajmniej zmniejszyła o połowę porcje batona no ale ta karma też mnie niepokoi, cena nieadekwatna do jakości. Chcę podsunąć cioci coś tańszego i lepszego. Proszę Was o jakieś propozycje karm dla grubasków i w ogóle o jakieś porady.