Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam 4-o letnią suczkę. Na jej jednym z pierwszych spacerze "poturbowała" ją suka ONka. To było całkowicie dla zabawy, ale Brida to niezła panikara była i zostało jej do dziś. W każdym razie od tamtej pory Brida reaguje agresją lękową do ONków, DONków i wszelkich miksów wyglądających jak te rasy. Toleruje i bawi się tylko z jednym takim psem, a ma z nim kontakt raz w roku. Właściwie to zawsze starałam się po prostu jakoś odwrócić jej uwagę, albo kazałam jej usiąść i przy wszelkich powarkiwaniach było ostre "fe" (tak, reaguje i wie o co chodzi). Jednak ostatnio przeszło to też na inne psy, nawet labradory, które ona zawsze uwielbiała i do każdego leciała uhahana jak nigdy... Chciałabym w końcu to zmienić, bo niestety staje się to uciążliwe dla mnie, bliskich i przede wszystkim myślę, że dla sąsiadów z psami. Dodam, że suczka jest od pół roku wysterylizowana. Interesuje się zabawkami tylko w domu, więc wszelkie "nakręcanie na piłkę" nie wchodzi w grę. Nie mam pieniędzy na wszelkie szkolenia, ani behawiorystę... Po prostu proszę o jakiekolwiek porady :(

Posted

Nie koryguj (nie używaj komendy FE) gdy ona warczy, bo Ty nie zmieniasz jej nastawienia do psów, tylko zamykasz jej w ten sposób pysk i w finalnej części tego błędu dojdzie do tego, że przestanie ostrzegać a odrazu będzie atakować. Bo warczenie służy właśnie ostrzeżeniom.

Ja zastosowałbym tutaj opcję ze stadnym spacerem, po prostu umów się z sąsiadami / znajomymi na długi , aktywny spacer z czworonogami. Nie spuszczaj jej ze smyczy i nagradzaj za spokojne niezwracanie uwagi na inne psy... Kup kliker najpierw naucz się go odpowiednio używać (poczytaj o tym) i za każde prawidłowe zachowanie nagradzaj - tj. pies nie zwróci uwagi klikasz, dajesz smakołyk.

Posted

[quote name='Beatrx']jak się ta agresja przejawia? w jakim przypadku? jak pies podchodzi do niej, ona do niego, na odległość? jak wyglądają jej spacery codzienne, ile ich jest?[/QUOTE]
Jak już wspomniałam to jest agresja lękowa (przynajmniej tak mi się wydaje). Suczka po prostu jeży się na psa, warczy, nieraz ujada z obnażonymi zębami, a gdy dany pies do niej podchodzi mimo to, to po prostu ucieka z podkulonym ogonem, albo chowa się za mną cały czas przy tym warcząc. I to chyba nie jest tak, że ona ostrzega żeby pies nie podszedł. Bo nawet jeżeli taki ONek/DONek jest bardzo daleko i wogóle jej nie zauważył to ta i tak swoje... W sumie to nawet nie wiem jak zinterpretować czasem jej zachowanie.
Spacerów teraz niestety jest dość mało. Rano wychodzi dosłownie na 10-15 minut, ze szkoły wracam najczęściej około 16-17, więc wtedy zostaje wyprowadzona na góra 20 minut. Najdłużej z nią staram się chodzić późnym wieczorem, bo wtedy po prostu nie ma tylu psów i mogę jej zapewnić w miarę spacer bez stresu (teraz jeszcze ludziom się pomyliło świętują przedwczesnego sylwestra (czyt. fajerwerki)). W weekendy chodzę z nią po 3 godziny do lasu.

[quote name='GAJOS']Ja zastosowałbym tutaj opcję ze stadnym spacerem, po prostu umów się z sąsiadami / znajomymi na długi , aktywny spacer z czworonogami. Nie spuszczaj jej ze smyczy i nagradzaj za spokojne niezwracanie uwagi na inne psy... Kup kliker najpierw naucz się go odpowiednio używać (poczytaj o tym) i za każde prawidłowe zachowanie nagradzaj - tj. pies nie zwróci uwagi klikasz, dajesz smakołyk.[/QUOTE]
Niestety nie mam znajomych/sąsiadów z którymi mogłabym wyjść na taki spacer. A co do nie spuszczania: wydaje mi się, że ona lepiej reaguje na psy, gdy jest spuszczona niż na smyczy. A ja wolałabym najpierw żeby po prostu dobrze dogadywała się z psami luzem (bo z tym także jest czasem problem).
Kliker nie jest nam obcy, pracujemy z nim ponad 3,5 roku ;)

Posted

[quote name='Saga200']

Niestety nie mam znajomych/sąsiadów z którymi mogłabym wyjść na taki spacer. A co do nie spuszczania: wydaje mi się, że ona lepiej reaguje na psy, gdy jest spuszczona niż na smyczy. A ja wolałabym najpierw żeby po prostu dobrze dogadywała się z psami luzem (bo z tym także jest czasem problem).
Kliker nie jest nam obcy, pracujemy z nim ponad 3,5 roku ;)[/QUOTE]

Na smyczy jest gorzej bo pies nie ma możliwości odejścia. Gdy jest bez smyczy w każdym momencie może się po prostu wycofać, i nie ma potrzeby ataku - bo po co, skoro może sobie odejść i mieć spokój z natarczywym kumplem.

Skoro od 3.5 roku pracujesz z klikerem to nie wyrobiłaś u psa skupiania uwagi na sobie ? Coś chyba robisz nie tak, skoro jest jak jest.

Posted

[quote name='GAJOS']Skoro od 3.5 roku pracujesz z klikerem to nie wyrobiłaś u psa skupiania uwagi na sobie ? Coś chyba robisz nie tak, skoro jest jak jest.[/QUOTE]
Kliker był nam potrzebny do nauki sztuczek, podstawowych komend, a nie wychwytywania dobrego zachowania. Po prostu był używany kiedyś tam, teraz raczej pomysły na sztuczki się skończył i kliker poszedł w kąt. Skupiania jej uczyłam, ale robi to tylko gdy jestem w domu, więc przerwałam... Pewnie do tego wrócę, bo w sumie przyda się.

Posted

wróć, wróć, skupianie się bez rozproszeń to zadna sztuka;) może spróbuj odciągania jej uwagi szarpakiem? musisz widzieć psa wcześniej i zawczasu zareagować, zacząć skakać i piszczeć (wtedy nie ma bata, spojrzy:cool3:) i dać jej szarpak w pysk? masz psa lękowego, więc korekty mogą tu przynieść wręcz odwrotny skutek. musisz skojarzyć jej pojawienie się psa z czymś przyjemnym z Twojej strony, wtedy sucz będzie pięknie wgapiała się w Ciebie jak tylko zobaczy innego psa.

Posted

[quote name='Beatrx']wróć, wróć, skupianie się bez rozproszeń to zadna sztuka;) może spróbuj odciągania jej uwagi szarpakiem? musisz widzieć psa wcześniej i zawczasu zareagować, zacząć skakać i piszczeć (wtedy nie ma bata, spojrzy:cool3:) i dać jej szarpak w pysk? masz psa lękowego, więc korekty mogą tu przynieść wręcz odwrotny skutek. musisz skojarzyć jej pojawienie się psa z czymś przyjemnym z Twojej strony, wtedy sucz będzie pięknie wgapiała się w Ciebie jak tylko zobaczy innego psa.[/QUOTE]
Niestety tak jak już pisałam w pierwszym poście, sucz nie reaguje wogóle na zabawki. Jedynie w domu czasami jak ma dobry humor... :P Co do tej metody, to już kiedyś kiedyś próbowałam czegoś takiego i nie zawsze skutkowało. Cóż, będziemy próbować wszystkiego. Jutro czeka nas długi spacer do kliniki wet., więc pare psów na pewno się znajdzie :)

Posted

[quote name='Saga200']Niestety tak jak już pisałam w pierwszym poście, sucz nie reaguje wogóle na zabawki. Jedynie w domu czasami jak ma dobry humor... :P Co do tej metody, to już kiedyś kiedyś próbowałam czegoś takiego i nie zawsze skutkowało. Cóż, będziemy próbować wszystkiego. Jutro czeka nas długi spacer do kliniki wet., więc pare psów na pewno się znajdzie :)[/QUOTE]

A jak wyglądają(wyglądały) u Was próby wydobycia u suki popędu łupu? :) w jaki sposób próbowałaś sprawić, żeby zabawka stała się czymś niesamowicie interesującym? jakich zabawek używałaś?

Posted

[quote name='klaki91']A jak wyglądają(wyglądały) u Was próby wydobycia u suki popędu łupu? :) w jaki sposób próbowałaś sprawić, żeby zabawka stała się czymś niesamowicie interesującym? jakich zabawek używałaś?[/QUOTE]
To były piłki na sznurku, szarpaki, stary szalik (którego kochała). Kiedyś mogła się ze mną bawić cały czas, teraz zrobił się z niej typowy pies kanapowiec.
Ogółem to robiłam tak, że nakręcałam ją na szarpak, przeciągałam się z nią i gdy już była najbardziej "napalona" to po prostu zabierałam. Tak gdzieś usłyszałam od kogoś, gdy miałam jeszcze manię nakręcenia suczki na zabawkę bo fajniej się z nimi pracuje na agility, postałam na smaczkach, bo to typowy pies-łakomczuch :lol: