monika347 Posted November 6, 2012 Posted November 6, 2012 Jak oduczyć psa żebrania przy stole? Jak tylko ktoś z domowników coś je, pies chodzi za nim jak cień i patrzy swoimi maślanymi oczami w oczekiwaniu na okruchy, a jak się mu nie daje zniecierpliwiony skacze i szczeka. Bardzo rzadko pies dostaje coś więc nie wiem skąd takie zachowanie Quote
zakonna Posted November 6, 2012 Posted November 6, 2012 najlepiej nauczyć psa komendy "na miejsce" i pies spędza wtedy czas na swoim posłaniu a nie wpatrują się człowiekowi w zęby. Możesz też po prostu psa odizolować w innym pomieszczeniu jak jecie, to jest pójście na łatwiznę, ale pies nie będzie żebrał Quote
Handzia55 Posted November 6, 2012 Posted November 6, 2012 Ja swojego poprzedniego psa oduczyłam żebrania przy stole, podając mu za każdym razem plasterek cytryny. Quote
xxxx52 Posted November 6, 2012 Posted November 6, 2012 zebrania to musieliscie go nauczyc. najlepiej psa wyprowadzic z kuchni podczas posilkow,albo zamontowac miedzy kuchnia i korytarzem furteczke metalowa lub drewniana(furteczka dla bezpieczenstwa dzieci) Quote
Beatrx Posted November 6, 2012 Posted November 6, 2012 za każdym razem jak pies zaczyna żebrać to powiedzcie krótkie i dobitne "NIE" a potem każcie mu iść na legowisko/wyjść z kuchni i pochwalcie jak to zrobi. musicie działać szybko, od razu jak zaczyna maślane oczka żeby nie dopuścić do nakręcania się psa i skakania na was. Quote
kasikz Posted November 6, 2012 Posted November 6, 2012 Moje też wiedzą jak żebrać żeby coś wyżebrać, ale wtedy biorę ich jedzenie, a one go nie chcą. I zazwyczaj mamy spokój :) Quote
Delph Posted November 10, 2012 Posted November 10, 2012 [quote name='monika347']Bardzo rzadko pies dostaje coś więc nie wiem skąd takie zachowanie[/QUOTE] No i masz powód swojego problemu. Wystarczy, że RAZ ktokolwiek, nawet gość, poda coś ze stołu psu i masz jak w banku żebranie. Nie dawajcie smakołyków przy stole w ogóle, nawet jak patrzy, skacze czy szczeka (gdy jest to uciążliwe wyprowadźcie z pokoju). Po jakimś czasie zrozumie, że jego zachowanie jest nieopłacalne. Quote
ysmay Posted November 12, 2012 Posted November 12, 2012 my nie zwracaliśmy uwagi na żebranie mimo, że pies stawał na tylnich łapkach i prosił a jak nie reagowaliśmy to szczekał. Teraz grzecznie kładzie się na podłodze i czeka na swoją miskę. Quote
Recommended Posts