Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich :)

Od jakiegos czasu zauwazylem u mojej psiny dziwne zachowanie: nagle staje, sztywnieje, nie moze zrobic zadnego kroku pomimo wolania ja (chociaz probuje), nie traci swiadomosci, poprostu jakis nagly chwilowy paraliz, po chwili jest juz wszytsko niby ok ale pojawiaja sie wymioty zolta piana (gdy to zbieram recznikiem ciagnie sie jak sluz-kisiel) lub tym co zjadla. Wybieram sie do weta ale pierw z ciekawosci tu chcialem zapytac o Wasze pomysly. Zdarza sie to raz-dwa na miesiac. Chociaz dopadlo ja wczoraj wieczorem i dzis rano. Pies ogolnie zdrowy, jakies 8 lat, energiczny, karmiona glownie karma Darling oraz dokarmiana resztakmi z obiadu itp, kupa twarda.
pozdrawiam

Posted

Pies mojego wujka tak samo się zachowuje, weci w polsce i niemczech (wójek mieszka w niemczech) tak samo go zdiagnozowali, że to padaczka pourazowa (pies jak był szczeniakiem zeskoczył z rąk i spadł na posadzkę). Atak powtarza się przynajmniej raz w miesiącu, pies nie dostaje leków bo według wetów jest to lekka padaczka i dostaje tylko witaminy, głównie magnez. Ale w Twoim wypadku może to być coś innego bo takie objawy mogą być z różnych przyczyn, trzeba psa zbadać.

Posted

Nie wydaje mi sie zeby to byla padaczka, bo pies nie ma drgawek. tylko jakby na pare chwil zdretwial, wszytskie miesnie napiete, nie robi zadnego ruchu. Po kilku minutach wraca wszytsko do normy

Posted

Padaczka u psów nie zawsze wygląda tak samo jak u ludzi. Simba (pies wujka) też drętwieje i niema drgawek, po wyrzyganiu się jest ok. Wujek też nie wierzył, że to padaczka dlatego jeździł z nim od weta do weta ale każdy stwierdził to samo.

Posted

taaa, tylko że rozwiązanie wydaje się duzo prostsze
przed zwymiotowanie pies na ogół zastyga w bezruchu i napina mięśnie a dopiero później zwraca.
Ja bym sie najpierw przyjrzała jego diecie bo nie wygląda dobrze.
Zawsze powtarzam że takie błędy żywieniowe nie od razu zabijają ale z czasem po prostu organizm nie jest w stanie juz tego wytrzymać.
Fatalna karma i resztki z obiadu to nie jest najlepsze żywienie i wcale bym sie nie zdziwiła gdyby pies miał podrażniony żołądek lub wręcz nadkwasotę