Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Pomocy!!!Nie wiem co mam zrobić i dla tego postanowiłam napisać tu o swoim problemie.Kilka miesięcy temu znalazłam małego kotka.Był brudny,wychudzony i przestraszony.Wziełam go do domu i już u nas został.Teraz ma około 10miesięcy.Jakiś czas temu zdecydowaliśmy się z mężem na psa.Długo szukałam aż ostatnio mąż trafił na osobę która chciała oddać amstaffa.Psiak ma niecałe 8 miesięcy.Mąż oczywiście wzioł psiaka i przywiózł do domu.Nie spodziewał się niczego złego.Nasz kot wiele razy miał kontakt z psem mojej siostry która nas odwiedzała.Nie bał się go tylko jak pies zbyt blisko podchodził to syczał a po pewnym czasie sam podchodził do psa.Jednak tym razem było inaczej.Psiak bardzo się cieszył na widok kota i chciał go powąchać a kot rzucił się do niego z pazurami.Psiak ma podrapany pysk.Ale to nie byłoby jeszcze tragedią gorsze jest to że kot uiekł na dwór i nie chce wchodzić do domu.Nie bardzo wiem jak mam go przekonać do psa.Nie mówie o miłości ale o tolerowaniu się wzajemnie.Szkoda mi kota bo śpi na dworzu a zawsze spał w łóżku.Nie chciałabym oddać ani psa ani kota.Może ktoś ma podobne doświadczenia i coś mi poradzi.

Posted

Poczytaj, bylo pelno, o spoktaniach pies-kot... W skrocie: pies na smyczy, co by kota nie nie pokoil, a w razie takiej sytuacji mozna go bylo odciagnac, tylko pod kontrola.

A co do kota na dworzu... Przerabialam to niedawno... Po prostu, powoli zachecaj kota, zeby przyszedl do domu, ale psa miej zamknietego. Ewentualnie przeprowac zapoznawanie sie na dworzu [pies oczywiscie na smyczy] - kot jak cos bedzie mial gdzie uciec ;) I z doswiadczenia: nie dawaj psu wachac kociego boku ;) Bardzo czesto wtedy drapie.

Posted

Niezależnie od rasy starcia między psem a kotem zdażaja się często:) Koty chodzą własnymi ścieżkami, to, że śpi na dworzu to nie jest jeszcze powód to tragedii-taka kocia natura. Ja byłabym szczęśliwa, że 8 miesięczny pies azakceptował kota, ponadto chciał się z nim zapoznać. daj czas zwierzątkom, one same dojdą do porozumienia między sobą. Mój "mordulec", który kocha cały świat szczenięcą miłością,skacze z radości na ludzi i ciągnie do zabawy z każdym napotkanym psiakiem na koty się rzuca, bo nigdy takowego towarzysza w domku nie spotkał. jeszcze raz powtórzę. DAJ IM CZAS. Dogadają się. Przykładem na to, że amstaff doskonale może się dogadać z kotkiem może być galeria Lilith, która niestety parę dni temu odeszła za tęczowy most,zapraszam do lektury:cool3:

Posted

Dzięki za wsparcie.Ja już naprawdę nie wiedziałam co zrobić.No to teraz dam im troche czasu i mam nadzieje że się uda.Dzisiaj kotek spał w pokoju naszego syna.Drzwi były zamknięte a pies wcale się tam nie pchał.Rano gdy syn się obudził i przyszedł do nas do pokoju nasz mordziak spał u nas w łóżku i chyba całkiem zapomniał o istnieniu kota.Tylko kicuś siedział i miałczał w pokoju bo chciał wyjść na spacerek ale bał się psa.

Posted

Moja ciocia miała ten sam problem ale tak jak już Gosia>>> pisała trzeba dac im czas, ciocia sie bała o koty ale pewnego razu kot sam podszedł do psa i było już ok teraz sa jak przyjaciele ale pamietaj zeby nie jadły razem bo to ma zły wpływ

Posted

widze ze z kotem jest problem ale koty najczęściej maja słabość do dobrego jedzenia :) Grunt to warunkowanie pozytywne trzeba poskromić energię psa przy kocie a kotu pokazac, że nie taki potwór straszny ... powolutku przesuwaj miskę kota do domu zbuduj mu w domu bezpieczne schronienie polecam stojak lub np pulkę z łatwym dostępem zapraszaj kota w tym czasie psa zamknij w innym pokoju ale z kims albo z zabawka lub gryzakiem zeby mu się dobrze kojarzyło ... w tym czasie zachęc kota do odwiedzin najlepiej jedzeniem lub zabawą i pieszczotami pozwól mu zobaczyć ze to nadal bezpieczny teren ... po paru takich sesjach wprowadź psa na smyczy kiedy kot jest zajęty czyms przyjemnym ... jesli cos nie wahaj sie pytac !!

Posted

Z wlasnego podworka moge dopisac ze wszystko sie ulozy pomyslnie.
U mnie tez jest kot i amstaff i swietnie sie rozumieja, widze jak kot schodzi z drogi naszemu psu kiedy ten wybiega na ogrod. W domu jedzonko dla kotka jest na blacie kuchennym obok zlewu a pies ma swoja miske na stojaczku. Ale wode pija z jednej miski ktora stoi na ziemi. Przychodzi do mnie na dozywianie prawie codziennie moja kotka ktora sie wyprowadzila do sasiadki przed 7 laty. Obrazila sie na mnie za to ze mialam czelnosc przyjac do domu nastepnego kota, ktory jest do dzis i o dziwo nasz amstaff chetnie ja wita. Sa sytuacje bardzo rzadkie kiedy pies pokazuje swoja zazdrosc i musze wydac komende "zostaw kotka".
Zycze powodzenia.

Posted

Dzięki za wszystkie rady,są naprawde pomocne.Kot jak narazie nie może uwierzyć w to że ten wielki stwór nie chce mu zrobić krzywdy.Dzisiaj były nawet bardzo blisko siebie.Ja siedziałam na podłodze Rokiego trzymałam za obroże po jednej stronie a kot siedział po drugiej i tylko syczał ale już nie uciekał.Myśle że będzie dobrze jak ten mordziak zrozumie że nie ze wszystkimi można się bawić.Mimo że nie jest to już taki całkiem mały psiak nie umie nic ale jest mądry i szybko się uczy.Dzięki serdeczne.Będe zdawała relacje jak kontakty między zwierzakami!