Anna-Maria Posted October 30, 2012 Posted October 30, 2012 Witam wszystkich bardzo serdecznie, To mój pierwszy post tutaj, przy czym wertuję Dogo już od dawna, a od kilku dni intensywnie, ponieważ jutro spodziewamy się nowego członka rodziny - 8-tygodniowego maluszka Shih Tzu. :loveu: Dawno już nie miałam szczeniaka, więc jestem zakłopotana jego jedzonkiem. Czytałam setki Waszych postów, nawet sobie notesik założyłam i notowałam, co ważniejsze informacje. :lol: Ale. Do rzeczy. Kupiłam mu RC do 10 miesiąca dla Shih Tzu - pani z hodowli powiedziała, że może być, ale jak dostanie biegunki, mam dołożyć mu marffefkę gotowaną. I teraz mam kilka pytań - maluszka karmić 4 - 5 razy dziennie? I tylko tą suchą karmą? Kupiłam też tacuszki Animondy, ale czytałam raz, że można dawać, raz, że nie można i się zakręciłam, jak dekielek od ogórków. :lol: Nie mogę rozgryźć też opisu z tyłu opakowania od karmy, jak karmić maluszka. :placz: Chyba jestem za głupia na to. ;p Ogólnie, prosiłabym o wszelkie rady odnośnie jedzonka dla naszego psiego dzidzusia, bo nie chciałabym mu zaszkodzić. Wszelkie rady będą mi pomocne. :cool1: Pozdrawiam serdecznie, A-M Quote
filodendron Posted November 1, 2012 Posted November 1, 2012 Pies powinien dostawać na początek to samo, co w hodowli. Jak rozumiem raczej nie było to RC, skoro hodowca zakłada możliwość wystąpienia biegunki. Karmę, do której maluch był przyzwyczajony stopniowo miesza się z nową zmieniając dzień po dniu proporcje na korzyść tej drugiej - tak żeby przejście było płynne i bez drastycznych zmian. Z tego co pamiętam, tabele dawkowania na RC to kombinacja wieku psa na ten moment z docelową wagą dorosłego psa. Przynajmniej kiedyś tak było, tyle że jeśli karma jest super-hiper-specjalna dla shih tzu (Royal powinien dostać odznaczenie za marketing :evil_lol:) no to producent powinien teoretycznie tę docelową wagę danej rasy zakładać a priori. Quote
Recommended Posts