Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A więc problem polega na tym ,ze Kaja 3letnia suka atakuje bezpowodu i kiedy ma paowód Czarka większego i starszego od siebie psa.
Zwykle wyglada to tak ,że czarek wchodzi do pokoju kaja wstaje powoli podchodzi i gryzie.GRyzie mocno (czasem do krwi).
Ona dominuje w ich małym stadzie.Jezeli Czarek sie postawi wyszoruje nią glebe naprzykład zostaje pogryziony do krwi.Zwykle wychodzi z tego z zadrapaniami w najlepszym wypadku.
Pół godziny temu ugryzła go w okolice odbyty ,bez wyraźnego powodu.
Niewiem już jak reagować.Dostała w kufe i odesłałem ją do łazienki.Ale co dalej?
Może ktoś doświadczony mi doradzi jak reagować.
Z góry dziękuje.

Posted

Hmm a może to Tobie się wydaje, że ona nie ma powodu go gryźć? Może on narusza jakieś jej terytorium albo przestrzeń osobistą? I dlaczego od razu bić po kufie? szkoda tysięcy receptorow węchowych, które pies w tym momencie straci bezpowrotnie - a węch to jego podstawowy zmysł.
Pozwól psiakom ustalać właśną hierarchię stada. Może jakoś sam ją zaburzasz wyróżniając np psa - przytulając po ugryzieniu. Wiem, że to brzmi drastycznie, ale... powinieneś raczej pokazać psu, że suka jest wyżej w hierarchi - wtedy on zrozumie, że to fakt i przestanie się jej narażać, a ona zdobędzie pewność siebie i może nie będzie tak zaciekle atakować.

Posted

Oni mieszkają razem rok.Były juz małe kotłowaniny.Ale to co teraz Kaja wyprawia przechodzi już wszelkie granice...
Narazie spokój nawet jedli z 1 miski i nie było warczenia.

Posted

Witaj! Jaki Kaja ma dokładnie wiek? I prosze Ciebie o opisanie więcej o Kaji....co to za pies? Kiedy miała i czy już miała cieczkę, zbyt mało wiadomo by doradzać lub ja czegos nie wiem

Borsuk

Posted

Kaja jest po sterylce ma prawie 3 lata.ADHD i ogólnie jest dosc narwana:) Aczkolwiek uwielbia ludzi.Z psami gorzej.
Kajut to kundel nie sięgający do kolana jakies niespełna 50 w kłebie.

Posted

Jeśli wcześniej (mam na myśli 3-5 mies) nie było takich zgrzytów, tam musiało się cos stać. W Twoim wypadku, opis do tej sytuacji musi być bardzo szczególowy, łacznie ze szczególami, które Tobie wydają sie nieistotne. Jeśli mam to pominąć, zapytam, czy pracowałes wczesniej, w kierunku PT z którymkolwiek z psów?
Borsuk