Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeżeli taki temat już się pojawił lub ten jest w złym dziale to z góry przepraszam, nie jestem nowa i nie orientuję się zbytnio na tym forum...

A więc chciałabym psa ze schroniska, namawiam nawet rodziców na takiego cusia. Jednak mam parę pytań i wątpliwości...
1. Czy jest gwarancja, że psy ze schronisk są zdrowe?
2. Ile kosztuje adopcja? (słyszałam, że niektóre schroniska pobierają opłaty, a ja chciałabym się dowiedzieć gdzieś w jakim przedziale to może być [np "między x a y zł"])
3. Wszystkie są sterylizowane/kastrowane?
4. Co myślicie o schronisku Nowy Targ? (stamtąd chcę psa)

Liczę na szybką odpowiedź i pozdrawiam. :3

Posted

Odpowiem tylko na 1. pytanie: nie ma żadnej gwarancji, że adoptowany ze schroniska pies jest całkiem zdrowy. Po zabraniu psiaka do domu radzę w ciągu kilku dni zabrać go do weterynarza.
Odpowiedzi na pozostałe pytanie powinnaś znaleźć na stronie danego schroniska.

Posted

[quote name='Bobryna']Odpowiem tylko na 1. pytanie: nie ma żadnej gwarancji, że adoptowany ze schroniska pies jest całkiem zdrowy. Po zabraniu psiaka do domu radzę w ciągu kilku dni zabrać go do weterynarza.
Odpowiedzi na pozostałe pytanie powinnaś znaleźć na stronie danego schroniska.
Ale nie zrazaj sie, bo mowiac szczerze NIGDY takiej gwarancji w 100% nie możemy mieć. Nie da się uniknąć wszystkiego co może dopaść nam psiaka nawet biorąc go z renomowanej hodowli.

Wiele osób ma psy ze schroniska i są całkowicie zdrowe - nie licząc choróbsk, które nękają każde psy i gonią nas, właścicieli, do weta ;)

Posted

mam juz nie pierwszego psa ze schroniska /1987 gliwice,2009 krakow, 2011 tez ze schroniska blitej nie pytalam od osoby ktora ratowala bo pilne bylo/ w klrakowie wolne datki w gliwicach prowadzil to prywatnie pan za karme, wszystkie psy byla zdrowe tylko niedozywione zaraz tez szlam na kontrole do mojego weta jesli w schr.jest wet dostajesz psa po wizycie.wiekszosc psow jest sterylizowana jesli nie mozna dostac bon na sterylizacje. niektore schroniska prosza o zwrot kosztow szczepien /zawsze potrzeba pieniedzy miasto nie jest chetne do doplat/ Najlepiej skontaktuj sie z wolnotariuszem - ka powidza Ci jak sa traktowane psy w schronie i jakie maja plusy i minusy .A tak naprawde w kazdym schronisku siedza biedne psy ktore czlowiek skrzywdzil i podpisuje sie obiema rekami pod adopcja schroniskowa.

• 2 weeks later...
Posted

Hej, jestem wolo w schronisku w Bydgoszczy, odp na pytania:
1. nie ma żandej gwarancji, właśnie często jest wręcz przeciwnie...
2. adopcja czasem kosztuje czasem nie, u nas jest to od 0 do 50 zł.
3. u nas wszystkie psy chodzą sterylizowane do domu, ale wiem, że nie wszędzie tak jest.
ja mam adoptusia i jestem bardzo zadowolona, polecam ;)
aczkolwiek był nerwowy, bojaźliwy i bardzo chory :(