omry Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='mańka_']Nie miałam nigdy Furkidza, więc nie porównam- ale taśma składana jest podwójnie, wiec wydaje mi się, ze jest dość twarda (w fazie testowania na naszych własnych futrach pierwsze obroże były z pojedynczą taśmą, ale taka sie przy używaniu zwija.... podwójna się sprawdza w 100% jak dla mnie ;-) Dzięki za zagłosowanie! :-)[/QUOTE] Czyli tak jak Furkidz. DS podszywa jeszcze taśmą podkładową i jak dla mnie to był strzał w dziesiątkę, ale każdemu dogodzić to też się nie da :lol: Quote
mańka_ Posted December 16, 2012 Author Posted December 16, 2012 (edited) A taśma podkładowa to jaka? Bo mi do głowy przychodzi tylko poliuretanowa, ale to jak domyslam się nie to ;-) Porównac moge do AD - mamy ich komplety (są super ;-) ), i nasza smycz ma porównywalną twardość do smyczy od nich (oczywiście bez dodatków, materiału, polaru, taśmy ozdobnej itd - same tasmy zszyte 2). A niestety innych firm nie używałam :-( I wiesz, to jest kwestia tylko i wyłącznie tego, na co bedzie zapotrzebowanie - jeśli będą osoby chętne na bardzo twarde taśmy, to przecież problemu nie ma ;-) Ja to nie pod siebie robię, tylko staram się trafić w to, czego ludzie mogą oczekiwac - będzie potrzeba twardych taśm, to bedą - sa przecież jeszcze taśmy żeglarskie (bardzo twarde), są takie z rdzeniami (jak np. w paskach do spodni czasem), można zwykłą nośną zszyć w 3 warstwy ;-) Dopiero zaczynamy, więc oferta skromna - ale liczymy na właśnie takie uwagi jak Twoja ;-) Edited December 16, 2012 by mańka_ Quote
omry Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='mańka_']A taśma podkładowa to jaka? Bo mi do głowy przychodzi tylko poliuretanowa, ale to jak domyslam się nie to ;-) Porównac moge do AD - mamy ich komplety (są super ;-) ), i nasza smycz ma porównywalną twardość do smyczy od nich (oczywiście bez dodatków, materiału, polaru, taśmy ozdobnej itd - same tasmy zszyte 2). A niestety innych firm nie używałam :-( I wiesz, to jest kwestia tylko i wyłącznie tego, na co bedzie zapotrzebowanie - jeśli będą osoby chętne na bardzo twarde taśmy, to przecież problemu nie ma ;-) Ja to nie pod siebie robię, tylko staram się trafić w to, czego ludzie mogą oczekiwac - będzie potrzeba twardych taśm, to bedą - sa przecież jeszcze taśmy żeglarskie (bardzo twarde), są takie z rdzeniami (jak np. w paskach do spodni czasem), można zwykłą nośną zszyć w 3 warstwy ;-) Dopiero zaczynamy, więc oferta skromna - ale liczymy na właśnie takie uwagi jak Twoja ;-) Tak, jak są zwykłe taśmowe obroże, jak np. kura ma tu: https://lh4.googleusercontent.com/-2IulF2PIqqI/UJZghqze0NI/AAAAAAAAAJs/ow942aBkELI/s700/DSC_0451.jpg to na takie dopiero DS naszywa tę ozdobną bawełnianą. Tu dobrze to widać: http://i1112.photobucket.com/albums/k487/Dog-Style/obroze%20materialowe/DSC03535.jpg :) Quote
mańka_ Posted December 16, 2012 Author Posted December 16, 2012 No to szczerze mówiąc wydaje mi się, że dokładnie takie robimy my ;-) 2x taśma nośna (tylko taka grubsza, nie cieniutka) i na to materiał czy tam w przyszłości taśma ozdobna.... Ale jutro postaram się zacząć sukcesywnie wrzucać na FB to, co leci do testerów, to bedzie można popatrzec ;-) Quote
omry Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='mańka_']No to szczerze mówiąc wydaje mi się, że dokładnie takie robimy my ;-) 2x taśma nośna (tylko taka grubsza, nie cieniutka) i na to materiał czy tam w przyszłości taśma ozdobna.... Ale jutro postaram się zacząć sukcesywnie wrzucać na FB to, co leci do testerów, to bedzie można popatrzec ;-)[/QUOTE] No chyba że, bo na zdjęciach wyglądają jakby to była sama bawełna podwójnie :) Czekam na zdjęcia :) Quote
mańka_ Posted December 16, 2012 Author Posted December 16, 2012 Oj nie, absolutnie :D W środku jest 2x taśma :D sama bawełna nei dałaby rady, pojedyncza tasma też słabo :-) A moze tak wyglądać z prostego powodu - baawełna jest dość ściśle przyszyta :-) Ale już chyba wiem, dlaczego mogło wyglądać jak sama bawełna: Na tym zdjęciu KLIK marszczy się przy oczkach, nie? To tam faktycznie , w obroży Zuzi oczka siedzą na samym materiale (ale w środku obroży taśma 2x jest) - myslałam, ze tak bedzie wygodniej i estetyczniej, ale nie jest - no i jest to też potencjalnie mniej wytrzymała opcja, w związku z czym obroża Bohuna w prosiaki i obroże, które jutro wylatują z domu mają oczka na całej grubosci :-) Quote
Karro Posted December 19, 2012 Posted December 19, 2012 Hej ! Zagłosowałam oczywiście ! :) Trzymam kciuki za Wasze MiauHau! :loveu: Quote
mańka_ Posted December 20, 2012 Author Posted December 20, 2012 Haha, dzięki - i za głosowanie, i za kciuki :-) Przydadzą się! :-) Quote
Czekunia Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 Witam się:) do tej pory tylko podglądałam i podczytywałam, ale postanowiłam się odezwać:) Planuję razem z Tztem i naszymi 2 czworonogami wyjazd w góry, a ponieważ widzę, że z Was górscy zapaleńcy, więc chcę zasięgnąć języka:lol:. Poradźcie gdzie jechać z psiskami, może macie jakieś sprawdzone noclegi? :) Quote
mańka_ Posted December 20, 2012 Author Posted December 20, 2012 Jak w góry - to na początek możemy polecić Mała Fatrę :-) Można jechać w ciemno - my zawsze spimy w Stefanovej (to kilka km. od Terchovej), noclegu konkretnego niestety nie polecimy, bo numerów nie bralismy - ale jest taki wybór, ze spokojnie mozna coś na bieżąco znaleźć. No i pięknie można pochodzić, nawet jeśli jesteście początkujący :-) Chcecie jechać zimą czy latem? :-) Quote
Czekunia Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 [quote name='mańka_']Jak w góry - to na początek możemy polecić Mała Fatrę :-) Można jechać w ciemno - my zawsze spimy w Stefanovej (to kilka km. od Terchovej), noclegu konkretnego niestety nie polecimy, bo numerów nie bralismy - ale jest taki wybór, ze spokojnie mozna coś na bieżąco znaleźć. No i pięknie można pochodzić, nawet jeśli jesteście początkujący :-) Chcecie jechać zimą czy latem? :-)[/QUOTE] Chcemy jechać już teraz - do 7 stycznia mamy urlopy, więc myślałam, żeby wyjechać ok. 27 grudnia i zostać do Nowego Roku:) Ogolnie w górach byliśmy już wielokrotnie, ale bardziej na nartach;) mój Tz jest większym zapaleńcem w chodzeniu po górach niż ja, ale wreszcie czas spróbować, tylko właśnie nie mogłam znaleźć jednoznacznych informacji, gdzie z psem można, a gdzie nie. A coś w Polsce polecicie;)? Quote
mańka_ Posted December 20, 2012 Author Posted December 20, 2012 W Polsce - słabo. Moim zdaniem lepiej pojechać te 100km dalej i nie mieć żadnych problemów jesli chodzi o chodzenie z psem i znalezienie noclegu. W Polsce możesz chodzic z psem w Świętokrzyskim PN, Karkonoskim, Gór Stołowych, w Beskidach.... czyli to co najfajniejsze (wg mnie przynajmniej) odpada. + to, że jednak w Polsce noclegi są sporo droższe niż na Słowacji - rok temu w zimie spaliśmy w Małej Fatrze za 7 euro od osoby za dobę i mielismy praktycznie całe piętro dla siebie - za psy nie dopłacalismy... Quote
Czekunia Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 [quote name='mańka_']W Polsce - słabo. Moim zdaniem lepiej pojechać te 100km dalej i nie mieć żadnych problemów jesli chodzi o chodzenie z psem i znalezienie noclegu. W Polsce możesz chodzic z psem w Świętokrzyskim PN, Karkonoskim, Gór Stołowych, w Beskidach.... czyli to co najfajniejsze (wg mnie przynajmniej) odpada. + to, że jednak w Polsce noclegi są sporo droższe niż na Słowacji - rok temu w zimie spaliśmy w Małej Fatrze za 7 euro od osoby za dobę i mielismy praktycznie całe piętro dla siebie - za psy nie dopłacalismy...[/QUOTE] No właśnie tego się obawialam i tak właśnie podejrzewałam... a teraz, w zimowym okresie można trochę połazić? Są tam takie szlaki? Quote
mańka_ Posted December 20, 2012 Author Posted December 20, 2012 Ale gdzie konkretnie? Tak naprawde wszędzie da się pochodzić zimą. Tylko proponuję zabranie kijków... no i nam rok temu przydały się raki (ale dałoby się i bez nich pewnie ;-) ) Quote
Czekunia Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 [quote name='mańka_']Ale gdzie konkretnie? Tak naprawde wszędzie da się pochodzić zimą. Tylko proponuję zabranie kijków... no i nam rok temu przydały się raki (ale dałoby się i bez nich pewnie ;-) )[/QUOTE] No o Słowacji mówię;) zachęciłaś mnie tymi cenami, trochę więcej za paliwo, ale w takim razie reszta się zwróci:) Czyli w ciemno mogę jechać i z noclegiem nie powinno być problemu? No i plus, z tego co piszesz, że nie będę musiała stresować się psiskami. Quote
mańka_ Posted December 20, 2012 Author Posted December 20, 2012 My zawsze jeździmy w ciemno i jeszcze nigdy problemu nie było ;-) Tylko czasem trzeba troszkę pochodzić po wsi, co by cenę znaleźć taką, jak pasuje ;-) Co do szlaków: w MF zamknięte sa tylko szlaki na Rozsutce (ale tam na pierwszy raz z psami nie polecam - sa łąńcuchy, więc trochę trzeba się nauczyć wspólnie z psami chodzić po nich ;-) ). Reszta - otwarta. Bardzo polecić mogę Stoh - przepiękne widoki. Tylko to jak już się trochę rozchodzicie, nie na pierwszy dzień i NIE od Sedla Medziholie (od tego siodła trzeba byłoby wejść pn-wsch zboczem, a tam lubi lawina zejść). Od strony Poludniowego Grunia jest dłużej, ale zimą najbezpieczniej (choć samo podejście na Poludniowy Grun dla mnie było mało przyjemne - dość stromo jest). Najszybciej wyjść niebieskim szlakiem na Grun od Stefanovej (milutko idzie się lasem, psy można puścić spokojnie, śliczne widoki na Stoh) - zajmie wam to pewnie z godzinkę. Na Gruniu psy trzeba wziąć na smycze, bo tam jest wyciąg narciarski i wejść żółtym (nie zgubcie szlaku -nam się udało - najlepiej po prostu prosto w górę, tam się nie zgubicie ;-) ) na Poludniowy Grun - 11h 30 minut trzeba liczyc, chyba ze jestescie super kondycyjnie ;-) Z Poludniowego Grunia już bezpsrednio granią na Stoh - piękne widoki, leciutko się idzie, tylko ubrać się trzeba lepiej bo potrafi wiać. Dalej - na pewno Chleb :-) Pięknie, malowniczo z niego widać i da się zrobić lajtowo. Podjeżdżacie do Doliny Vratnej do stacji kolejki i idziecie zielonym szlakiem (zaczyna się po lewej stronie kolejki, ale w pewnym momencie - dość nisko - przecina stok i wchodzi w las po prawej - nie zgubcie sie, my za pierwszym razem poleźliśmy na dziko (zanim się skapnelismy ze na dziko to było juz bez sensu wracać) i było masakrycznie). Szlak najpierw idzie lasem - bardzo miło, niezbyt stromo, potem wychodzi na otwartą przestrzen (i tu znowu - uwaga na narciarzy) i idzie po prawej stronie kolejki (juz jej nie przekraczacie) aż do stacji górnej. Stamtąd- 5 minut na Snilevskie Sedlo, skąd w prawo macie Wielki Krywań, a w lewo Chleb. Znak mówi, że na Chleb jest chyba 30 minut, ale nam to moze 15 zajęło ;-) Trzecia rzecz -> Wielki Krywań :-) Być tam i najwyższego szczytu nie zaliczyc (ja mam wyjatkowy do niego sentyment - TŻ mi się tam ośwaidczył ;-) ) to grzech. Najłatwiej wejść od Snilevskiego (tak jak na chleb), ale ja bym Wam osobiście poleciła szlak okrążający vratną od prawej - niesamowite widoki. Jadąc od Stefanovej nie dojeżdżacie do vratnej - jest po prawej parking (już za Starym Dworem, przed samą Vratna). Idziecie zielonym szlakiem w las - przepiękny las, naprawdę. W pewnym momencie jest dosć strome podejście jeszcze w tym lesie - ale moze na 30 minut - i wychodzicie w kosodrzewinę. Jest przepięknie, widać Rozsutca.... cudo. Tym szlakiem dochodzicie do Sedla za Kraviarskim. Wybieracie szlak niebieski prowadzący na Chrapaky i Wielki Krywań - na poczatku jest podejście (ale niewielkie - na 15 minut moze), a potem leciutko idzie się trawersem na Snilevskie Sedlo. A stamtąd to już 20 minut na Krywań ;-) Wrócić można spokojnie tym zielonym szlakiem do vratnej (co pisałam przy Chlebie). Polecić jeszcze mogę wlasnie Kraviarsky. Dojeżdżacie do Starego Dvoru (tam mozna zostawic samochód) i najpierw drogą, potem z niej schodzicie niebieskim szlakiem prowadzącym na sedlo Prislop. A dlaje - jak w morde strzelił prosto ;-) niebieski szlak nadal - najpierw macie szczyt Baraniarky, a potem Male Sedlo, Velkie i Kraviarsky :-) Zejść mozecie albo niebieskim jak szliście, albo zielonym -tym co pisałam przy wchodzeniu na krywań :-) Fajne są jeszcze Tiesnavy, ale tego na zimę nie polecam - również łąńcuchy, chyba tez szlak zamknięty. Można tez wejść na Sedlo Medziholie (od Stefanovej zielony szlak - baaardzo miły i piekny widok na Rozsutca) i tam zobaczyc co dalej - mozna isć na Osnice (niebieskim prosto), ale tam nigdy niewiadomo jaka sytuacja. Jak szlak widać i wydeptany - to idźcie spokojnie. Jak nie widać - ja proponuję się wrócić, bo tam niespodzianki różne bywają w kosodrzewinie ;-) Uff, ale sie rozpisałam.... :-D Aha: mapa z której korzystamy: http://mapy.mk.cvut.cz/data/Slovensko-Slovakia/Slovenske.Tatry/110_Mala_Fatra_Vratna.jpg Można ją spokojnie kupić ;-) Quote
Czekunia Posted December 20, 2012 Posted December 20, 2012 [quote name='mańka_']My zawsze jeździmy w ciemno i jeszcze nigdy problemu nie było ;-) Tylko czasem trzeba troszkę pochodzić po wsi, co by cenę znaleźć taką, jak pasuje ;-) Co do szlaków: w MF zamknięte sa tylko szlaki na Rozsutce (ale tam na pierwszy raz z psami nie polecam - sa łąńcuchy, więc trochę trzeba się nauczyć wspólnie z psami chodzić po nich ;-) ). Reszta - otwarta. Bardzo polecić mogę Stoh - przepiękne widoki. Tylko to jak już się trochę rozchodzicie, nie na pierwszy dzień i NIE od Sedla Medziholie (od tego siodła trzeba byłoby wejść pn-wsch zboczem, a tam lubi lawina zejść). Od strony Poludniowego Grunia jest dłużej, ale zimą najbezpieczniej (choć samo podejście na Poludniowy Grun dla mnie było mało przyjemne - dość stromo jest). Najszybciej wyjść niebieskim szlakiem na Grun od Stefanovej (milutko idzie się lasem, psy można puścić spokojnie, śliczne widoki na Stoh) - zajmie wam to pewnie z godzinkę. Na Gruniu psy trzeba wziąć na smycze, bo tam jest wyciąg narciarski i wejść żółtym (nie zgubcie szlaku -nam się udało - najlepiej po prostu prosto w górę, tam się nie zgubicie ;-) ) na Poludniowy Grun - 11h 30 minut trzeba liczyc, chyba ze jestescie super kondycyjnie ;-) Z Poludniowego Grunia już bezpsrednio granią na Stoh - piękne widoki, leciutko się idzie, tylko ubrać się trzeba lepiej bo potrafi wiać. Dalej - na pewno Chleb :-) Pięknie, malowniczo z niego widać i da się zrobić lajtowo. Podjeżdżacie do Doliny Vratnej do stacji kolejki i idziecie zielonym szlakiem (zaczyna się po lewej stronie kolejki, ale w pewnym momencie - dość nisko - przecina stok i wchodzi w las po prawej - nie zgubcie sie, my za pierwszym razem poleźliśmy na dziko (zanim się skapnelismy ze na dziko to było juz bez sensu wracać) i było masakrycznie). Szlak najpierw idzie lasem - bardzo miło, niezbyt stromo, potem wychodzi na otwartą przestrzen (i tu znowu - uwaga na narciarzy) i idzie po prawej stronie kolejki (juz jej nie przekraczacie) aż do stacji górnej. Stamtąd- 5 minut na Snilevskie Sedlo, skąd w prawo macie Wielki Krywań, a w lewo Chleb. Znak mówi, że na Chleb jest chyba 30 minut, ale nam to moze 15 zajęło ;-) Trzecia rzecz -> Wielki Krywań :-) Być tam i najwyższego szczytu nie zaliczyc (ja mam wyjatkowy do niego sentyment - TŻ mi się tam ośwaidczył ;-) ) to grzech. Najłatwiej wejść od Snilevskiego (tak jak na chleb), ale ja bym Wam osobiście poleciła szlak okrążający vratną od prawej - niesamowite widoki. Jadąc od Stefanovej nie dojeżdżacie do vratnej - jest po prawej parking (już za Starym Dworem, przed samą Vratna). Idziecie zielonym szlakiem w las - przepiękny las, naprawdę. W pewnym momencie jest dosć strome podejście jeszcze w tym lesie - ale moze na 30 minut - i wychodzicie w kosodrzewinę. Jest przepięknie, widać Rozsutca.... cudo. Tym szlakiem dochodzicie do Sedla za Kraviarskim. Wybieracie szlak niebieski prowadzący na Chrapaky i Wielki Krywań - na poczatku jest podejście (ale niewielkie - na 15 minut moze), a potem leciutko idzie się trawersem na Snilevskie Sedlo. A stamtąd to już 20 minut na Krywań ;-) Wrócić można spokojnie tym zielonym szlakiem do vratnej (co pisałam przy Chlebie). Polecić jeszcze mogę wlasnie Kraviarsky. Dojeżdżacie do Starego Dvoru (tam mozna zostawic samochód) i najpierw drogą, potem z niej schodzicie niebieskim szlakiem prowadzącym na sedlo Prislop. A dlaje - jak w morde strzelił prosto ;-) niebieski szlak nadal - najpierw macie szczyt Baraniarky, a potem Male Sedlo, Velkie i Kraviarsky :-) Zejść mozecie albo niebieskim jak szliście, albo zielonym -tym co pisałam przy wchodzeniu na krywań :-) Fajne są jeszcze Tiesnavy, ale tego na zimę nie polecam - również łąńcuchy, chyba tez szlak zamknięty. Można tez wejść na Sedlo Medziholie (od Stefanovej zielony szlak - baaardzo miły i piekny widok na Rozsutca) i tam zobaczyc co dalej - mozna isć na Osnice (niebieskim prosto), ale tam nigdy niewiadomo jaka sytuacja. Jak szlak widać i wydeptany - to idźcie spokojnie. Jak nie widać - ja proponuję się wrócić, bo tam niespodzianki różne bywają w kosodrzewinie ;-) Uff, ale sie rozpisałam.... :-D Aha: mapa z której korzystamy: http://mapy.mk.cvut.cz/data/Slovensko-Slovakia/Slovenske.Tatry/110_Mala_Fatra_Vratna.jpg Można ją spokojnie kupić ;-) O jaaa:-o Ale referat:) biorę się za czytanie. Dziekuję Ci bardzo! Quote
roadtonowhere Posted December 22, 2012 Posted December 22, 2012 Witamy :bye:Piękne berneńczyki :loveu: Będziemy wpadać to tej śledziowej galerii. Pozdrawiamy! Quote
mańka_ Posted December 22, 2012 Author Posted December 22, 2012 Dzięki! :-) To w takim razie trochę zdjęć z dzisiejszego spacerku :-) Pogoda ostatnio u nas piękna, śnieg, słoneczko, żadnego wiatru i -10 mrozku.... wiec ruszyliśmy dziś na spacer :-) Ale zanim - to takiego gościa mieliśmy dziś na śniadanku :-) Ktoś wie co to za jeden? ;> A potem był spacer :-) niestety... normalnie chodzić się nie dało; dało się tylko tak: Quote
mańka_ Posted December 22, 2012 Author Posted December 22, 2012 psy oczywiście nieco... zmrożone ;-) Quote
mańka_ Posted December 22, 2012 Author Posted December 22, 2012 Zuzel - śniegożujka Bawimy się! Quote
mańka_ Posted December 22, 2012 Author Posted December 22, 2012 I zagadeczka: pieski leżą czy stoją? :cool3: Bohunek mówi "papa" :eviltong: Quote
omry Posted December 22, 2012 Posted December 22, 2012 A u nas chlapa :mad: Kiedy planujecie zacząć sprzedaż obroży? :cool3: Quote
mańka_ Posted December 22, 2012 Author Posted December 22, 2012 Zapraszamy do zamówień po świętach :-) Quote
Naklejka Posted December 22, 2012 Posted December 22, 2012 Świetne! http://szwajcary.com/obrazky/6729_1356191882.jpg Też chcę śnieg:placz: Quote
Recommended Posts