Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dyzio jest piękny :loveu:, pyszczek trochę siwy, gdzie nie gdzie pojedyńcze, srebrne włoski no i te jego oczy...
Gacuś również świetny, w niczym nie przypomina dawnego Pełzaczka, tylko chochliki w oczach :lol:

A co to za piękność z Gackiem, taki owczar.

• Replies 575
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dziekuje wszystkim za pomoc ,jak tylko uda nam sie jechac na badania,napewno was powiadomie :) Dyziu nasz chuderlak taki jest,ale to chyba wiek,byl odrobaczany niedawno,je normalnie,a wyglada jak wyglada.Psiaki szybko sie przyzwyczajaja do tego co dobre,Gacek bardzo upodobal sobie lozko :) lubi sie przytulac do wszystkich oprocz Felka :) owczarkowaty to Sonia -suka z porzuconego gospodarstwa ,pozostawiona w zime ze szczeniakami i swoim towarzyszem na koloni na wsi,pomagalam jej zime przetrwac,szczeniaczki poszly do adopcji,Felek (towarzysz jej trafil do mnie ),Sonia do kogos na lancuch przy stodole,nie miala nawet budy,zabralam ja na sterylke i juz nigdy nie wrocila tam skad ja wzielam :) byla do adopcji,ale zakochalismy sie w niej i zostala :) Jeszcze niedawno dziwilam sie Toyocie jak mozna miec tyle psiakow :) mozna :)

Posted

Ale piękna jest Twoja Sonia kuzlik. Jak dobrze, że ją zabrałaś do siebie, leży sobie na tapczanie z Gacusiem u boku a nie dynda na łańcuchu :angryy: i nie śpi na gołej ziemi w deszcz czy mróz czy upał. Nie wiem jak ludzie tak mogą traktować zwierzęta, nie mogę tego pojąć, choć tu na Dogo się napatrzyłam na różne 'obrazki'. Żeby nawet budy psu nie postawić, co za naród podły.
A Felek, towarzysz Soni też został u Was??

Też mam w domu Sonię, moją ukochaną Soniusię

Posted

Jaki on jest piękny ten Gacław teraz, aż mi się ryczeć chce ze wzruszenia !

[IMG]https://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/1069892_556469531082461_1566617331_n.jpg[/IMG]

Posted

ostatnio Gacusia przystrzyglam troche i jest teraz jeszcze ladniejszy :P chcialam go ogolic na czas letni,bo ma strasznie gesta i czarna siersciuche ale ma zbyt wielkie uszy i wygladal by jak ... :) Felek ciagle szuka domu,jest u nas na tymczasie,ale nie ukrywam ze jak nic sie nie znajdzie w najblizszym czasie to nie bede miala sumienia go komu kolwiek oddac,juz go pokochalismy,zmienil sie chlopak o 180 stopni,jest tak do nas przywiazany...
Felek w opuszczonym gospodarstwie
[url]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=519408818121866&set=a.519408294788585.1073741832.100001582566739&type=3&theater[/url]

Felek u nas :) nie widac wielkiej zmiany na fotach ,ale w zachowaniu owszem :)
[url]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=557968994265848&set=a.554322434630504.1073741848.100001582566739&type=3&theater[/url]
[url]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=554322474630500&set=a.554322434630504.1073741848.100001582566739&type=3&theater[/url]
[url]https://www.facebook.com/photo.php?fbid=519408851455196&set=a.519408294788585.1073741832.100001582566739&type=3&theater[/url]

Posted

Wczoraj pozno wrocilismy to juz nie pisalam .Dyzio podroz zniosl w miare.szczekal mniej niz ostatnio ,tylko jedna kupa i jedno zsikanie sie w samochodzie :) troche marudzil przy pobieraniu krwi ale sie udalo,dal sie tez ladnie osluchac.Morfologia wyszla w porzadku ,biochemia takze :) Az sie wet zdziwil ze ma takie wyniki,bo wyglada jak wyglada.Ma problemy z kregoslupem(dyskopatia),ale to wiedzielismy,widac jak sie porusza,jest "autystycznym" psiakiem,to tez dalo sie zauwazyc.Wet stwierdzil ze Dyzio ma napewno wiecej niz 12 lat,na dzien dobry dostalam zjebke za jego zeby,trzeba mu kamien zdjac,ale tyle czytalam o tym i kazdy pisal ze starym psom sie tego nie robi,potrzebna narkoza,a wiadomo jak to jest przy takim wieku,no ale to nie ja jestem weterynarzem :) mowil ze da sie mu czesciowa narkoze.Niestety ma niewydolnosc serca,dostalismy leki-Benacor.Dyzio byl tak zmeczony jak wrocilismy ze wysiadl z samochodu,zrobil 10 krokow i zasnal na dworze na trawie,obudzilam go na karmienie,opierdzielil cala miche,gdzie zazwyczaj polowe zostawia,dzisiaj rano tez cala,chyba naprawde zglodnial :)

Posted

Zapomnialam napisac ze za wizyte zaplacilam 105 zl ,morfologia i biochemia 55 zl,Benacor 35 zl i dostalismy jeszcze krople do oczu bo mial troche zawalone Atecortin 15 zl,dziekuje wszystkim za wplaty i pomoc dla Dyzia :iloveyou:

Posted

Zaraz wychodzę do pracy, ale tak na szybko - Dyzio ma lekką niedokrwistość (=anemia) z niedoboru żelaza
HB=10,0g/dl i MCV= 64um (dolna norma), RBC też w dolnej normie. Reszta wyników w normie.

Wieczorem wpadnę tu do Was i powiem Ci o zębach, bo akurat jestem po sanacji jamy ustnej (tak to się fachowo nazywa) u mojej suczki.

Posted

Calkiem dobre te wyniki ma Dyzio,jak na tyle lat w schronie. Kilka starszych psow z Mielca ma niedokrwistosc, wet nasz kazal dawac dobre mieso, watrobke, serca, cos lepszego niz ten shit schronowy. Kupuje np. ja 1kg serc-1kg zoladkow-1 kg watrobki, mieszam i daje tych anemikom.
Co do czyszczenia zębow z kamienia,to mojej 8-letniej Kostaryce robilam czyszczenie 2 x, ostatnio na czesciowym przyspieniu, bo to collie,tez wrazliwe psy. Kostaryka po czyszczeniu wstala i wyszla, ani sladu zabiegu.

Posted

Dyzio je ciagle gotowane,ryz,makaron,kasza z warzywami(marchewka,pietrucha,czasami buraczki) z watrobkami i sercami drobiowymi,jak juz kasy brak to mieszam z karma z puszki :) moze dlatego nie ma niedokrwistosci :) Moze warto sprobowac z tymi zebami,ja wiedzialam ze ma kamien ale jego wiek dla mnie byl przeszkoda,teraz jeszcze chore serce i narkoza...nie wiem sama.

Posted

Kuzlik Dyzio ma niedokrwistość z niedoboru żelaza. Ulka bardzo dobrze mówi - należy podawać dobre mięso tylko lekko obgotowane, nie ugotowane tak do miękkości no i wątróbkę. Wątróbkę sparzyć 2-3 minuty i taką podawać.
Mięso wołowe ma sporo żelaza w sobie, a wątróbka to rezerwuar żelaza w organiźmie ludzi i zwierząt. Gotowanie tak do miękkości niszczy żelazo dostępne pokarmowo. Mięso drobiowe niestety się nie nadaje aby uzupełnić braki żelaza (musi być mięso czerwone), wątróbka drobiowa tak. Serca też są dobre, ale żołądki pod tym względem nie pomogą.
Wiem, to wszystko pieniądze, ale mówię jak wiem nie licząc kosztów.

Nie wiem czy można psu podać jakiś preparat zawierający żelazo, czy są takie preparaty. Trzeba by poszukać w jakiś zoologach w Internecie.

Posted

A teraz o czyszczeniu zębów.
Miesiąc temu moja Sonia miała usuwany kamień nazębny. Było to przy okazji innego zabiegu chirurgicznego robionego w narkozie (szkoda było nie wykorzystać zastosowanego stanu narkozy). Sonia skończyła 9 lat, więc młoda już nie jest, zwłaszcza, że to większy pies (25 kg). Pytałam o to jaka jest narkoza jeśli chodzi o moc - do czyszczenia zębów stosuje się lekką narkozę, taką tylko żeby się pies nie ruszał i dał sobie otworzyć pysk i żeby krótko działała no bo usuwanie kamienia nie trwa długo. Jak mi to obrazowo powiedzieli - taki silniejszy 'głupi Jaś'.
Przed zabiegiem weterynarz bada osłuchowo serce, bo to ono jest najważniejsze w tej całej narkozie. Bada też wydolność nerek (mocznik i kreatynina) bo narkoza może upośledzić czynność nerek.
Jeśli serce jest bardzo słabe to odradzi zabieg, bo pies mógłby się nie wybudzić z narkozy.
Kamień nazębny jest szkodliwy, jest w nim oprócz wapnia bardzo dużo bakterii. Te bakterie powodują stan zapalny dziąseł, dziąsła stają się czerwone (sprawdź dziąsła Dyzia). Ogólnie mogą być przyczyną stanów zapalnych różnych narządów.
Teraz decyzja weterynarza, czy serce jest na tyle mocne, że można zastosować lekką narkozę bez obaw o wybudzenie.
Zdaj się na weterynarza i jego opinię. Jeśli Ci mówi, że trzeba oczyścić zęby to widocznie zbadał serduszko Dyzia i wie że można, no albo dopiero zbada jak się zdecydujesz na zabieg.

Posted

kamień na zębach, zwłaszcza u starszych psów, jest nieciekawy ze względu na ryzyko uszkodzenia serca.

ale co do głupiego jasia - mój wieczny tymczas lisław, którego nikt nie chce i mało kto lubi, miał usuwany kamien na zywca. trochę go było, choć nie mega masakryczny, ale po prostu został zdrapany przy mojej anestezji ręcznej, czyli trzymanie za głowę i łapy.

A gacio z sonią wyglądają razem przebosko :-)

Posted

Wątróbkę, serduszka możesz mu dawać codzień jako normalne jedzonko np z ryżem.

A w ogóle jak się Dyziu czuje i czy postanowiłaś coś względem usuwania tego kamienia nazębnego??

Gdzieś na jakimś wątku przeczytałam, że weterynarz zalecił podawanie psu anemikowi żelazo jako suplement diety. Czyli można kupić preparaty z żelazem. No i obejrzałam opakowanie z witaminami mojej suczki (Canifos firmy Biowet), tam w składzie jest żelazo ale niewiele (36ug). No to zawsze coś.

Posted

Zelazo takie ludzkie trzeba podawac Dyziowi? Sorbifer albo preparaty na recepte?
Co do watrobki, to moje psy maja biegunke, jesli jedza czesto, ja daje mniej wiecej raz na tydzien gotowana.

A jak Dyziolski teraz?

Posted

Decyzji jeszcze nie podjelam co do zebow,ciagle rozwazam,poza tym to nie bedzie tak hop ciup jak juz sie zdecyduje,oczywiscie chodzi o koszty.Bania juz nie chodzi,teraz zbieramy na wozek :( mysle ze Dyzio wytrzyma jeszcze kilka miesiecy z takimi zebami,niestety.Wczoraj obgadywalismy z mezem Dyzia ze jest jakis taki zwawszy :) Widac roznice jak sie na niego patrzy,poprostu jest inny .Bede mu podawala co drugi dzien :)