Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 929
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

czy pojawiła sie jakas szansa dla Mili ?

Ja ciągle myslę o tym, że powinniśmy (każdy osobno i wszystkie polskie fundacje) informować właśnie TERAZ (a najlepiej przez cały rok) na czym polega dom tymczasowy dla psa, dla kota, jak bardzo zwierzęta potrzebują tych domów tymczasowych, żeby oswoić się z człowiekiem, nauczyc życia
w domu, nabrać zaufania do człowieka, poczuć ciepły dotyk ludzkiej dłoni.

Prawie nikt nie wie że można tak pomagać, nie wszyscy mogą wziąć psa lub kota na kilka lat ale na miesiąc albo na kilka miesięcy to już może by mogli.

Marzy mi się, żeby w lokalnych gazetach były często reportaże, zdjęcia z domu wolontariuszy i innych ludzi o wielkich sercach, którzy zabierają ze schroniska (i z ulicy) te najbardziej bezbronne stworzenia i szukają im domów docelowych. Potrzebne sa przykłady, to bardzo zachęca, ludzie widzą
że tak można pomóc.

Nawet jeśli to zachęci tylko jedną osobę, to już sukces.

do tego radio, lokalna TV, może kablówka, ulotki w lecznicach,takie najtańsze małe czarnobiałe (może ktoś mógłby zasponsorować )

nie możemy nie wykorzystać takich możliwości, za chwilę wakacje i znowu następne psie i kocie tragedie, uczmy ludzi jak mogą pomóc

co o tym myślicie ? może w Ostrowcu też by taka akcja informacyjno-zachęcająca pomogła ?

Posted

taka kampania (ciagla) informujaca to super pomysl, sama o tym myslalam, powinno sie ludziom pokazywac, ze zabieranie psow ze schroniska takich, ktore maja tam male szanse (np. stare lub chore) to jest cos, co warto robic i ze powinno to byc norma, a nie czyms, co zakrawa na cud

Posted

Nikt na razie Milą się nie zainteresowa.
U nas były juz prowadzone takie programy w TV, gazeta lokalna tez się tym zajmowała...
tak sie składa, ze ucze filozofii więc próbuje uświadamiąć pewne sprawy. Efekt jest taki, że ludzie wiedza gdzie podrzucać psy i koty... :-(
Nic po za tym.

Posted

słyszałam, że mają być Dni Ostrowca, może warto taką wielką okazję wykorzystać i pokazać te najgrzeczniejsze psy z waszego przytuliska

może możnaby zachęcić np. harcerzy, żeby objęli patronat nad akcją;
jakieś stoisko, zagroda, materiały informacyjne, plakaty, ogłoszenia

albo byłaby to okazja do zbiórki karmy, misek, obroży dla psiaków

myślę, że to wielka szansa, oczywiście pomysłów może być wiele,
na pewno coś wymyślicie

warto dowiedzieć się czy na plakacie Dni Ostrowca możnaby umieścić informację o takiej akcji

Posted

harcerzom mogą nie pozwolić opiekunowie albo rodzice
Dni Ostrowca są 18-20 maja, jeśli cokolwiek się da zrobić to dobrze,
nawet rozdać ulotki, np. o TOZ-ie albo na czym polega dom tymczasowy albo nawet o forum www.dogomania.pl i www.miau

Mila przypomnina, że dla niej najbardziej potrzebny jest dom,
chociaż tymczasowy

Posted

Dzisiaj otrzymałam takiego meila:
Witam,
Niestety mieszkam w bloku, ale myślę, że to nie jest największy problem. Jeżeli adoptowałabym sunię to najszybciej w lipcu. Mam nadzieję, że do tego czasu znajdzie kochający dom. Proszę mi powiedzieć gdzie dokładnie znajduje się schronisko?]
Do lipca niestety jeszce dużo czasu!:-(

Posted

Ja wziełam psa ze schronu i też nie zabardzo wiedział że nie wolno załatwiać się w domu, a teraz nawet sygnalizuje że chce wyjść Więc myślę że MIla też by się nauczyła czytości!;)

Posted

haker ja wiem - moja onka tez 2 lata mieszkała na targowisku zannim trafiła do mnie. Zrobiła siusiu raz i to ze strachu. ale ja byłam przygotowana na to, ze bedzie brudzic...
a jak ktos ja bedzie chciał oddac? Nie wszyscy sa wyrozumiali...:shake:

Posted

dobrze, że rany się już zagoiły

kurcze, a może możnaby jako TOZ w waszej stałej rubryce w Gazecie Ostrowieckiej dopisywać, że potrzebny nowy teren na schronisko,
niedpłatna dzierżawa, wymyślcie dobry tekst,
i w ten sposób co tydzień w tej małej rubryce możnaby ponawiać tą prośbę, apel, na razie nic z dotychczasowych obietnic nie wyszło, ale może wreszcie przeczyta to ktoś kto mógłby pomóc

Posted

mulinka teren to własciwie mamy ale nie mamy kasy na ogrodzenie, budy, itd.:shake:

mamy stała ramke w ostrowieckiej ale nic to nie daje... uwierz mi nic:shake:

Posted

PITTY jesteś wspaniała !!! dziękujemy !!!

iwop a gdzie macie ten nowy teren ?
no to może w rubryce pt. "TOZ apeluje" dopisujcie pod psiakami do adopcji
że potrzebujecie wsparcia finansowego na ogrodzenie, budy, miski...itd.

dobrze by było, żeby jak najwiecej osób wiedziało o tym, jakie macie potrzeby
moze na wiosnę ludzie otworzą swoje serca i portfele ;)

Posted

Ciociu iwop, mam siedem dni na pierwszych stronach allegro do wykorzystania. Dać Milę? Piesek do domku pojechał, to może podmienię "towar".:evil_lol:

Posted

mulinka o budach narazie nie ma co myslec - nie ma na ogrodzenie, materiały itp. I na to aby zapłacic aby to ogrodzenie ktos wykonał...:shake:

Posted

Pamietacie Jurusia? Pieska z padaczką, który pojechał do Przemysla? Rozmawiałam z jego nowym panem. Juruś jest po kastracji - wczoraj zdjęto mu kołnierz.

Okazuje sie, że Jurus odżył" az troche za bardzo...Hmmm świetny z niego stróż - potrafi ugryźc! Ostatnio próbował zapolowac na lisa!
Najgłupsze z jego strony jest to, że dwa razy złapał zębami Bąbla - mastina. Bąbel to jeszcze szczeniak i na szczęscie troche ignoruje Jurusia -zbója ale raz juz nim rzucił" (może Juruś szacunku nabierze) Całe szczęscie, że Bąbel ma takie usposobienie bo przecież móglby Jurusia przegryźc na pól gdyby chciał...

Ale pan Jurusia powiedział, że Jurus jest świetny. I to najwazniejsze - jest kochany. Musze przyznać, że miał wyjątkowe szczęscie, że trafił do tego domu....:loveu: