Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie. Niedawno wzięłam Czarok (niektórzy wiedzą o jakiego psa chodzi;)). Chciałabym dowiedzieć się jak karmić bernardyna.Jaką ilość pokarmu powinien dostawać. Wiem, że powinien jeść dwa razy dziennie.
Proszę o rady i wskazówki.
Dzieki.:lol:

• 3 weeks later...
Posted

Gagasia
znamy Czarok znamy...nawet osobiscie:oops:
Wiec -ja swoja bernardynke karmilam w ten sposob:
500-600dkg kurczaka/ lub innego mieska w zaleznosci do jakiego mialam dostep
paczka makaronu
i warzywka
gotowalam najpierw rosolek pozniej wyciagalam warzywa-wloszczyna i rozdrabnialam krojac lub reka- do rosolu wrzucalam makaron i gotowalam do miekkosci
nasza Bulba lubila bardzo makaron wiec dawalam jej go- niektorzy gotuja ryz- musisz wyprobowac co bardziej lubi Czarok- pozatym Bulba miala sporo ruchu wiec nie bylo obaw o nadwage/ niektorzy makaronu nie daja z tego powodu/ Niektorzy daja kasze wiejska- z tymi weglami musisz pokombinowac...
jesli chodzi o proporcje to powinno sie posilek czyli te potrawe gotowac 1/3 miesa 1/3 weglowodanow i 1/3 warzyw

czasem zwlaszcza na poczatku nie gotowalam warzyw w rosole/ rzeby zacghowaly wiecej witamin- przpusczalam je przez sokowirowke i mieszalam z przygotowana porcja/ wegle+mieso/ mozesz tez sprobowac- mysle ze czarok to by troche dowitaminizowalo. jabko tez mozesz jej tam zetrzec....czasem buraka.

pozatym ja dawalam raz w tygodniu 0,5kg sera bialego z kefirem lub jogurtem i 3 jajkami na twardo lub miekko.

hmmm i to wszystko
oczywiscie w sytuacjach wyjazdowych lub niestety zmozonego braku czasu nasz Sunia dostawala karme- ostatnio zmieniliscmy na chicopee http://chicopee.pl/content/view/25/40/
sunia wysmienicie sie po niej miala-bez porownania do innych.
ale oczywiscie najlepsze jedzenie gotowane-kazdy milosnik psa to potwierdzi...zaasiegalam w tym celu wielu opini wielu szanujacych osob zwiazanych z psiakami/wetow i innych.
pozdrawiam
pokiziaj od nas Czaroczke

Posted

wesolych wesolych
brzuszki swiatecznie napelnione juz zapewnie niezle-Czaroczki zapewne tez:loveu: pamietajcie o spacerkach coby swiatecznie sie nie przejesc:loveu:
aaa Gagasia-jeszcze jedna informacja
jest to istotna rzecz-na ktora zwracano nam bardzo uwage-to a'propos jedzonka i spacerow
duze psy min typu Bernardyn sa wrazliwe i bardzo poddatne na skrety zoladka/byc mze ktos Ci juz o tym wspomnial -i byc moze juz o tym wiesz/
ale jest to wazna informacja-zeby posilek bernardynom nie dawac ani przed spacerem ani po spacerze- minimum 30min najlepiej do 1h zeby nie bylo zagrozen. To jest bardzo niebezpieczne bo psina moze sie zawinac-oczywiscie nie jest to regula- ale nigdy nic nie wiadomo. Moj kolega stracil w ten sposob doga. :-( takze tyle info dodatkowych na temat pielegnacji duzych psiakow.
pysiaki dla Czarok i dla Was oczywiscie tez:eviltong:

Posted

no tak...
to jest bardzo ważne!
No i najepiej żeby po posiłku psina sie położyła, żeby raczej unikała schodów (szczególnie schodzenia z nich) bo to też jest dosyć niebezpieczne. Najlepiej żeby sobie godzinke po jedzonku odpoczeła, tak samo po spacerze a przed jedzonkiem ;-)

Posted

jak cos mi sie jeszcze przypomni napewno dam znac:loveu:
kurcze musze Ci wkoncu przeslac fotki Czaroczki-cos nie moge sie zebrac-ale zrobie to napewno:eviltong:

Posted

allcia napisał(a):
jak cos mi sie jeszcze przypomni napewno dam znac:loveu:
kurcze musze Ci wkoncu przeslac fotki Czaroczki-cos nie moge sie zebrac-ale zrobie to napewno:eviltong:

ja wciąż czekam.Oj czekam:)

Posted

Gagasia wyslij mi na priv swoj mail to Ci podesle te fotki jakims czasem
:lol:
teraz mamy akcje z kaziem w niedziele bedziemy probowali Go zlapac-pol roku blaka sie po wsi pod wegrowem-taka bida ze szkoda gadac-ale nie wiadomo jak zareaguje-w srode rozwiesilam tam afisze-dzis rozdzwonily sie telefony-pies zyje-bo byly rozne relacje..

Posted

allcia napisał(a):
Gagasia wyslij mi na priv swoj mail to Ci podesle te fotki jakims czasem
:lol:

a może jakaś galeryjka waszych pociech? :cool3:
ja bym chętnie pooglądała inne bernardyny :loveu:

Posted

marymek napisał(a):
a może jakaś galeryjka waszych pociech? :cool3:
ja bym chętnie pooglądała inne bernardyny :loveu:

Zdjęcia są na wątku czarok i Medara. Tam zamieściłam zdjęcia Czarok, są też najnowsze Medara. Zapraszamy:)

Posted

Gagasia napisał(a):
Zdjęcia są na wątku czarok i Medara. Tam zamieściłam zdjęcia Czarok, są też najnowsze Medara. Zapraszamy:)

oki ;-)
napewno wejde pooglądać :loveu:

• 4 weeks later...
Posted

Mam kolejne pytanko. Czarok ma bardzo słabą sierść, taką rzadką i matową. Jaki preparta jest dobry na sierść? Poza dobrą karmą oczywiście?

Posted

Na wzmocnienie siersci bardzo dobry jest biosel-hk oraz preparat ale tablety WITA -VET nie sa to tanie rzeczy ale warto zaiwestowac.przetestowałam na swoim kudłaczu i jestem zadowolona ;-)

Posted

zuzolandia napisał(a):
Na wzmocnienie siersci bardzo dobry jest biosel-hk oraz preparat ale tablety WITA -VET nie sa to tanie rzeczy ale warto zaiwestowac.przetestowałam na swoim kudłaczu i jestem zadowolona ;-)

Dziękuję Zuza za radę. Spróbuję i ja któregoś z preparatów.

Posted

Ten wita-vet jest dostepny u weterynarza ....dla bernardyna to tak 3 tablety dziennie .....natomiast biosel-hk jest rzadko dostepny w Polsce ja sprowadzałam go z niemiec od weta kosztuje 10 euro ( siostra mi posyłała) ...to taki zastrzyk o konsynstencji musztardy;-) podaje sie go bezposrednio do pyszczka ,ma dozownik ,dawka to 4 mm....dla Twojego psioka zeby był efekt to jakies 4 zastrzyki ....
gdybys miala problem z dostaniem to daj znac ....
mizianko dla psiokaaa ;-)

• 5 months later...
Posted

no Gagasia wątpliwości mi opadły całkowicie hehe,teraz już wiem o kogo chodzi,wątek stary ale można odświeżyć,może ktoś nowy,jakiś miłośnik się znajdzie :cool3: gdzie się maniacy bernardynów podziali ?? wątek na molosach też zamiera...czy są jeszcze miłośnicy tej rasy ?? :loveu:

• 1 year later...
Posted

Gagasia
bernardyn powinien jest suche karmy nie musza byc dobrej marki moze byc chappi frolic itd.:) to tak:gotuj ryż dodaj warzywa marczewke pietruszke itd.tylko nie cebulowate:)pozniej kości ale wiesz bez kolców i mało nie mozesz dawac czesto raz na 4 miesiace gora ;)wątróbke mięsko skurczaka lub jeszcze serca:)i jedzonko gotowe;)pozdrawiam

Posted

Czaruni gotuję mięso z kaszą lub z ryżem. Ma stały dostęp do suchej karmy też. Uwielbia mleczko,więc też dostaje do picia.
Teraz,jak jest zimno,nie chce jeść gotowanego,więc kupuję jej gotową mięsną karmę.
Dzięki Bogu,Czarunia zdrowa.Ale chcę profiolaktycznie dawac jej preparat na stawy. Do tej pory dostawała Canviton forte,teraz chcę jej zmienic.