Evra Posted April 3, 2008 Posted April 3, 2008 Czym zabezpieczacie swoje boksie p/kleszczom na sezon 2008? Wczoraj znalazłam dwa żywe kleszcze w mieszkaniu, łaziły sobie po stole... W zoologu polecono mi krople, więc zakupiłam , a potem w domu czytam, że p/kleszczom działają tylko max 4 tyg. Jakie znacie sprawdzone środki, które działają dłużej? Zastanawiam się nad obrożą Preventic, ktoś stosował? Jaki ma zapach i czy czuć go w domu? Poczytałam wątki o kleszczach, są sprzeczne opinie, chyba najbardziej pozytywne były na temat kropli Advantix i obroży Preventic. Za 3 tyg. kupię jedno lub drugie. Quote
nefesza Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 4 tyg to maksymalny czas jaki dzialaja srodki p/kleszczom. Preventic pachnie jakby mieta przez ok tydzien. Dlaczego planujesz zakup dopiero za 3 tyg? Quote
Evra Posted April 8, 2008 Posted April 8, 2008 nefesza napisał(a):4 tyg to maksymalny czas jaki dzialaja srodki p/kleszczom. Preventic pachnie jakby mieta przez ok tydzien. Dlaczego planujesz zakup dopiero za 3 tyg? Ponieważ zakropliłam już boksię kroplami, a podobno nie powinno się używać kilku środków jednocześnie. Codziennie ją oglądam i nie zauważyłam więcej kleszczy żywych ani martwych, ale prawdziwy wysyp dopiero się zacznie. Ciekawa jestem czy Preventic faktycznie działa do 4 m-cy. Quote
Kiłi Posted April 15, 2008 Posted April 15, 2008 My mamy kiltixy, a koty są czymś zakropione, na razie ani jednego kleszcza:cool1: Quote
kingilka Posted April 21, 2008 Posted April 21, 2008 A moje psiska w tym roku jeszcze nie miały żadnego kleszcza. W zeszłym roku Kora miała kleszcza ale udało się go wyciągnąć całego, i Korze nic nie jest. A tak w ogóle to ja psom jeszcze nigdy nie kupowałam żadnych środków na kleszcze czy obroży, a teraz chyba jednak będę musiała zainwestować. Wiecie może ile kosztuje taka obroża, bo z tego co czytałam to te wszystkie środki do zakrapiania i smarowania zwierząt to nie zdają w pełni egzaminu.... ? Quote
mariee Posted April 22, 2008 Posted April 22, 2008 Nie ma idealnej ochrony, ale stosujac ochrone jest mniejsze ryzyko zakazenia. Na rynku pojawil sie produkt Prac-tic oparty na innym srodku jak Fiprex czy frontline. Quote
Jagoda1 Posted April 23, 2008 Posted April 23, 2008 Od ponad roku stosuję "Advantix", co miesiąc, jest skuteczny, żadnego pajączka psiaki nie przyniosły z łąk i lasów, po nas też kleszcze nie łażą. Quote
Rybka_39 Posted April 27, 2008 Posted April 27, 2008 Moja już ma kleszcza na brzuchu...:mad:..stosowałam kropelki obroże..i co roku Kora ma minimum 5 kleszczy:roll: Quote
Evra Posted May 20, 2008 Posted May 20, 2008 Zdecydowałam się w końcu na obrożę Kiltix, po sezonie napiszę czy się sprawdziła. Zapach znośny, ale przez pierwszy dzień dość drażniący. Jak na razie zero kleszczy na boksi, ja po każdym spacerku strącam po kilka ze spodni. Rozmiar "średni" pasuje na styk, obroża mogłaby być dłuższa, podczas dzikich szaleństw z psiakami potrafi spaść, musiałam dorobić dodatkowe zapięcie. Chyba lepiej kupić większy rozmiar i nadmiar obroży odciąć. Quote
Evra Posted October 26, 2008 Posted October 26, 2008 Informuję wszystkich zainteresowanych, iż obroża Kiltix przez 5 miesięcy użytkowania skutecznie zabezpieczyła moją bokserkę przed kleszczami i pchłami. Quote
Evra Posted April 30, 2009 Posted April 30, 2009 W tym roku testujemy krople Fiprex. Na razie działają, kleszcze nawet nie próbują się przyczepić do suńki, łażą niezdecydowane po sierści, a potem same odpadają w poszukiwaniu smaczniejszego żywiciela :evil_lol: Quote
kwiatek82 Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 My (tzn Unka) stosujemy od tamtego sezonu krople Fiprex - jak na razie dwa kleszcze chodzily po "małej" ale szybko zauwazone zostaly zabite z zimną krwią :) nie bede testowac czy sie wbiją - jak na razie (odpukac) nic się nie wbiło ! Quote
nefesza Posted May 5, 2009 Posted May 5, 2009 Ja polecam krople Prac-Tic. Polecil mi je nasz wet i sprawdzily sie. Zawsze po wyjezdzie na dzialke staram sie dokladnie ogladac swoje psy. O ile na boksi jest to proste, to w kudlach lhasakow juz nie. No i przy kapieli, spomiedzy kudlow wypadl zasuszony kleszczyk. Znaczy, nie pozyl za dluzo... Do tego obroza Preventic. Poki co ten zestaw sie prawdza, oby tak dalej! Quote
gosikf & dogs Posted May 9, 2009 Posted May 9, 2009 Ja jednak polecam kropelki Frontline. Ja ich właśnie używam, a zabezpieczać psy zaczynam co roku już od marca do października. Obroże u nas się nie sprawdzają choć są takie, które działają aż 7 miesięcy więc sama bym taką chciała, bo to niesamowita oszczędność, ale moje dwa boksery zdejmują je sobie nawzajem przy okazji zabaw(w domu, na spacerach, a może nawet przyszłoby im do głowy je zjeść...)wolę nie ryzykować. Przy jednym psie na pewno bym się zdecydowała na obrożę, konkretnie BAYER Kiltix - Obroża dla psów dużych (dł. 66cm) Quote
mgie Posted May 13, 2009 Posted May 13, 2009 Przepraszam za off 2 boksery żyjące w tragicznych warunkach szukają DT http://www.dogomania.pl/forum/f28/boguszyce-bokserka-z-niebieskim-okiem-bokser-potrzebne-dt-137663/ Quote
kwiatek82 Posted May 18, 2009 Posted May 18, 2009 kwiatek82 napisał(a): jak na razie (odpukac) nic się nie wbiło ! niestety wczoraj zauwazylismy wbitego kleszcza, wyciagnelismy go ale niestety cos chyba zostalo, bo byl maly czarny punkcik. Dzis rano Kuba ma za zadanie bacznie obserwować Unke ! echh kleszcz co prawda byl malutki, jakby wysuszony, niemrawy, nienapity itp ale i tak strasznie sie boje :( Quote
Recommended Posts