Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

Dzisiaj dostałam telefon od kogoś z Zespołu Szkół Architektonicznych i Budowlanych w Sosnowcu, że na ich placu znajduje się pies. Podobno w złym stanie z krzywą szczęką, przez którą nie mógł jeść :( Cały pokołtuniony.

Niestety schronisko nie pojechało na interwencję, czemu ? Nie wiem, ale zrozumiałam, że nie mają samochodu... Straż Miejska jak zwykle sprawy mieszkańców ma w głębokim poszanowaniu i także nie pomogła.

Na szczęście Kinga jechała ze swoją tymczasowiczką do Lupusa i udało jej się podjechać do tego ZS. Okazało się, że psiak jest niewielki, w typie Pekińczyka.
Został zgarnięty i od razu przewieziony do Lupusa na oględziny. Ma około 10 lat, nie ma części zębów i krzywy zgryz (jeśli dobrze zrozumiałam).
W schronisku na pewno nie dałby sobie rady :shake: dlatego został przewieziony do PDT do Sosnowca.
Koszt miesięczny to 150zł. Teraz Kinga miała zapłacić 50zł na karmę, ale na przyszłość będziemy mu załatwiać z darów, żeby obniżyć koszty DT.

Jak Kinga wróci to na pewno napisze więcej + wrzuci fotki.

Oto on

Edited by gosia2313
Posted

Psiak to mix pekińczyka z shih tzu.
Został obejrzany i zbadany, nie miał gorączki, pcheł też nie było.
Po zębach został oceniony na 10lat, uzębienie nie pełne z wielkim kamieniem, krzywy zgryz.
Psiak był przerażony, ale po jakimś czasie się do nas przyzwyczaił.
Ładnie jeździ w aucie, nie piszczy, spokojnie leży sobie, a czasami wygląda przez okno.
Na smyczy ładnie chodzi, ale czasami jest uparty i nie do końca chciał iść tam gdzie ja ;P
Za to na rękach był przeszczęśliwy.

Psiak jest kochany, bardzo łagodny do ludzi, bardzo lgnie do człowieka.
Lubi się przytulać, jak go zostawialiśmy to zaczął do mojej mamy skakać żeby go zabrała :P
Do psów obojętny, w lecznicy trzymał się bliżej człowieka niż psa, ale nie atakuje, nie przejawia agresji.
Jak Czaruś szczekną na niego to się przestraszył, jak kopnęłam niechcący w drewno też się troszkę wystraszył, czyli boi się hałasu.
Widać że był wychowywany w domu.
Jest troszkę zaniedbany, kołtuny na ogonie, uszkach, cała reszta była obcinana ręcznie.
Pies przylepka :)

Jak coś jeszcze sobie przypomnę to napiszę.

Posted

Crys napisał(a):
Czy ktoś ma pomysł na imię dla niego??

Kurcze :( Możnaby zrobić bazarek cegiełkowy na wybór imienia dla niego, ale my jako fundacja nie mamy takiej zgody na sprzedawanie cegiełek :(

Posted

dobrze, że na DT bo w schronie pewnie by sobie nie poradził, jeśli będzie trzeba to mogę dzwonić do Kociego Świata i Figu na pewno by go zawiozła.

a imię, może Misza, Frodo, Smerfik,

Posted

abra64 napisał(a):
mam numer ale zadzwonię jutro bo dziś może już za póżno:)

Okej :)
A ja potem (czyli nie wcześniej niż jutro) zrobię jakiś bazarek, żeby było na opłacenie DT, no i jutro podobno psiak ma jechać na szczepienia itp

Posted

Miałam przyjemność zobaczyć maluszka na żywo w warunkach domowy;)
Na koty nie reaguje, wskakuje na łóżko, bez problemu dał się wziąć na ręce;)
Ma coś z tą szczęką... prawie cały czas ma wyciągnięty na zewnątrz języczek
Wydawało nam się, że pokasłuje...
Może komuś zginął, bo to tłuścioszek:lol:

Posted

Mamy też zdjęcia z DT, jak się trochę ogarnę z bazarem to wstawię , jak nie dzisiaj to jutro.
Chłopak bardzo przyjacielski, kita mu do nas latała, zabaweczki przynosił, ale rzeczywiście pokasłuje

Posted

ta rasa jest bardzo przytulaśna, ja mam w domu takiego mieszańca shi tzu to po prostu przytulak niemożliwy :)
gdyby nie to, że mam w domu 2 psy i rodzinę nietolerancyjną to bym go wzięła na DT

Posted (edited)

Ten niby kaszel można skonsultować jeszcze z kimś, ale dzisiaj jak był badany i osłuchiwany to było wszystko oki.
On tak chrumka i p. doktor stwierdziła że takie psy na starość mogą wydawać takie dziwne dźwięki z powodu zwężonych nozdrzy jeśli dobrze zrozumiałam.

Edited by Crys
Posted

Crys napisał(a):
Ten niby kaszel można skonsultować jeszcze z kimś, ale dzisiaj jak był banany i osłuchiwany to było wszystko oki.
On tak chrumka i p. doktor stwierdziła że takie psy na starość mogą wydawać takie dziwne dźwięki z powodu zwęrzonych nozdrzy jeśli dobrze zrozumiałam.

Wszystko możliwe, że ten kaszelek jest od tego co napisałaś
To nie musi być nic poważnego;)

Posted

AgusiaP napisał(a):
Wszystko możliwe, że ten kaszelek jest od tego co napisałaś
To nie musi być nic poważnego;)

te rasy płaskonose tak mają , one właśnie tak chrumkają , mają zwężoną tchawicę i nozdrza

Posted

abra64 napisał(a):
ta rasa jest bardzo przytulaśna, ja mam w domu takiego mieszańca shi tzu to po prostu przytulak niemożliwy :)
gdyby nie to, że mam w domu 2 psy i rodzinę nietolerancyjną to bym go wzięła na DT

Basiu moja mama też chciała go zabrać chociaż by na tą noc na przetrzymanie, ale 4 psy w mieszkaniu to troszkę nie bardzo niestety :(

Posted

Wiecie co, nie wiem jak wygląda ten jego wystający język, ale może to z braku zębów? Bo kiedyś spotkałam się z jakąś wiekową yorczką, która właśnie jakichś zębów nie miała i przez to cały czas wyglądała tak, jakby ludziom język pokazywała :D