gosia2313 Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 (edited) Dzisiaj dostałam telefon od kogoś z Zespołu Szkół Architektonicznych i Budowlanych w Sosnowcu, że na ich placu znajduje się pies. Podobno w złym stanie z krzywą szczęką, przez którą nie mógł jeść :( Cały pokołtuniony. Niestety schronisko nie pojechało na interwencję, czemu ? Nie wiem, ale zrozumiałam, że nie mają samochodu... Straż Miejska jak zwykle sprawy mieszkańców ma w głębokim poszanowaniu i także nie pomogła. Na szczęście Kinga jechała ze swoją tymczasowiczką do Lupusa i udało jej się podjechać do tego ZS. Okazało się, że psiak jest niewielki, w typie Pekińczyka. Został zgarnięty i od razu przewieziony do Lupusa na oględziny. Ma około 10 lat, nie ma części zębów i krzywy zgryz (jeśli dobrze zrozumiałam). W schronisku na pewno nie dałby sobie rady :shake: dlatego został przewieziony do PDT do Sosnowca. Koszt miesięczny to 150zł. Teraz Kinga miała zapłacić 50zł na karmę, ale na przyszłość będziemy mu załatwiać z darów, żeby obniżyć koszty DT. Jak Kinga wróci to na pewno napisze więcej + wrzuci fotki. Oto on Edited October 24, 2012 by gosia2313 Quote
Martika&Aischa Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Jak zobaczyłam tą bidę to myślałam że mi serce pęknie ...to psiak w typie shih tzu to znaczy umaszczenie a mordka pekińczyka ....trząsł się biedak jak galareta :( biedny maleńki :( Quote
Martika&Aischa Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Mysz i AgusiaP zrobię małemu dziś zdjęcia to wstawią na wątek ........ Quote
Dorin91 Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Zaglądam do psiaka, dobrze że biedak już bezpieczny :( Czekamy na fotki Quote
gosia2313 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 To jak będą zdjęcia to może podeślę go do kociego-świata ? Quote
gosia2313 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 Już są zdjęcia od Kingi z dzisiaj, wrzucam w pierwszy post. Na grzbiecie ma takie zęby, jakby go ktoś po pijaku obcinał O.o Quote
Crys Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Psiak to mix pekińczyka z shih tzu. Został obejrzany i zbadany, nie miał gorączki, pcheł też nie było. Po zębach został oceniony na 10lat, uzębienie nie pełne z wielkim kamieniem, krzywy zgryz. Psiak był przerażony, ale po jakimś czasie się do nas przyzwyczaił. Ładnie jeździ w aucie, nie piszczy, spokojnie leży sobie, a czasami wygląda przez okno. Na smyczy ładnie chodzi, ale czasami jest uparty i nie do końca chciał iść tam gdzie ja ;P Za to na rękach był przeszczęśliwy. Psiak jest kochany, bardzo łagodny do ludzi, bardzo lgnie do człowieka. Lubi się przytulać, jak go zostawialiśmy to zaczął do mojej mamy skakać żeby go zabrała :P Do psów obojętny, w lecznicy trzymał się bliżej człowieka niż psa, ale nie atakuje, nie przejawia agresji. Jak Czaruś szczekną na niego to się przestraszył, jak kopnęłam niechcący w drewno też się troszkę wystraszył, czyli boi się hałasu. Widać że był wychowywany w domu. Jest troszkę zaniedbany, kołtuny na ogonie, uszkach, cała reszta była obcinana ręcznie. Pies przylepka :) Jak coś jeszcze sobie przypomnę to napiszę. Quote
gosia2313 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 Crys napisał(a):Czy ktoś ma pomysł na imię dla niego?? Kurcze :( Możnaby zrobić bazarek cegiełkowy na wybór imienia dla niego, ale my jako fundacja nie mamy takiej zgody na sprzedawanie cegiełek :( Quote
abra64 Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 dobrze, że na DT bo w schronie pewnie by sobie nie poradził, jeśli będzie trzeba to mogę dzwonić do Kociego Świata i Figu na pewno by go zawiozła. a imię, może Misza, Frodo, Smerfik, Quote
gosia2313 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 Basiu, ja już napisałam maila do plaskatych, ale jak masz numer tel to może przedzwoń - na pewno szybciej się dowiedzą niż przez maila :) Quote
abra64 Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 mam numer ale zadzwonię jutro bo dziś może już za póżno:) Quote
gosia2313 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 abra64 napisał(a):mam numer ale zadzwonię jutro bo dziś może już za póżno:) Okej :) A ja potem (czyli nie wcześniej niż jutro) zrobię jakiś bazarek, żeby było na opłacenie DT, no i jutro podobno psiak ma jechać na szczepienia itp Quote
AgusiaP Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Miałam przyjemność zobaczyć maluszka na żywo w warunkach domowy;) Na koty nie reaguje, wskakuje na łóżko, bez problemu dał się wziąć na ręce;) Ma coś z tą szczęką... prawie cały czas ma wyciągnięty na zewnątrz języczek Wydawało nam się, że pokasłuje... Może komuś zginął, bo to tłuścioszek:lol: Quote
Mysza2 Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Mamy też zdjęcia z DT, jak się trochę ogarnę z bazarem to wstawię , jak nie dzisiaj to jutro. Chłopak bardzo przyjacielski, kita mu do nas latała, zabaweczki przynosił, ale rzeczywiście pokasłuje Quote
abra64 Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 ta rasa jest bardzo przytulaśna, ja mam w domu takiego mieszańca shi tzu to po prostu przytulak niemożliwy :) gdyby nie to, że mam w domu 2 psy i rodzinę nietolerancyjną to bym go wzięła na DT Quote
Crys Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 (edited) Ten niby kaszel można skonsultować jeszcze z kimś, ale dzisiaj jak był badany i osłuchiwany to było wszystko oki. On tak chrumka i p. doktor stwierdziła że takie psy na starość mogą wydawać takie dziwne dźwięki z powodu zwężonych nozdrzy jeśli dobrze zrozumiałam. Edited October 15, 2012 by Crys Quote
AgusiaP Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 Crys napisał(a):Ten niby kaszel można skonsultować jeszcze z kimś, ale dzisiaj jak był banany i osłuchiwany to było wszystko oki. On tak chrumka i p. doktor stwierdziła że takie psy na starość mogą wydawać takie dziwne dźwięki z powodu zwęrzonych nozdrzy jeśli dobrze zrozumiałam. Wszystko możliwe, że ten kaszelek jest od tego co napisałaś To nie musi być nic poważnego;) Quote
abra64 Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 AgusiaP napisał(a):Wszystko możliwe, że ten kaszelek jest od tego co napisałaś To nie musi być nic poważnego;) te rasy płaskonose tak mają , one właśnie tak chrumkają , mają zwężoną tchawicę i nozdrza Quote
Crys Posted October 15, 2012 Posted October 15, 2012 abra64 napisał(a):ta rasa jest bardzo przytulaśna, ja mam w domu takiego mieszańca shi tzu to po prostu przytulak niemożliwy :) gdyby nie to, że mam w domu 2 psy i rodzinę nietolerancyjną to bym go wzięła na DT Basiu moja mama też chciała go zabrać chociaż by na tą noc na przetrzymanie, ale 4 psy w mieszkaniu to troszkę nie bardzo niestety :( Quote
gosia2313 Posted October 15, 2012 Author Posted October 15, 2012 Wiecie co, nie wiem jak wygląda ten jego wystający język, ale może to z braku zębów? Bo kiedyś spotkałam się z jakąś wiekową yorczką, która właśnie jakichś zębów nie miała i przez to cały czas wyglądała tak, jakby ludziom język pokazywała :D Quote
Beatkaa Posted October 16, 2012 Posted October 16, 2012 Zapisuję wątek bidulka..:( jak dobrze,że już w DT.. Quote
Recommended Posts