Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W schronisku przebywa piękna,ok. 5-6 letnia sunia onkowata. Jest bardzo towarzyska,bezkonfliktowa zarówno do psów jak i innych suk. Wczesniej była przy budzie,teraz biega luzem po terenie schroniska,duzo czasu spędza ze swoją kolezanką Sarą. A w nocy spi z kotkami w kociarni. Jest bardzo karna,ładnie chodzi na smyczy,ale boi sie samochodów a podniesione kije do góry (przy zabawie) odbiera jako zagrożenie.
Sunia czeka na domek.

" class="ipsImage" alt="">

[IMG]http://images21.fotosik.pl/93/49a59d48233af95b.jpg" class="ipsImage" alt="">" class="ipsImage" alt="">

• Replies 115
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

TOLA sunia towarzyska
Widać to od razu z pyska
Z każdym psiakiem się dogada
W nocy kotkom też jest rada
Domku szuka więc dla siebie
Bo w tym względzie jest w potrzebie

Posted

Puchatek napisał(a):
LARA sunia towarzyska
Widać to od razu z pyska
Z każdym psiakiem się dogada
W nocy kotkom też jest rada
Domku szuka więc dla siebie
Bo w tym względzie jest w potrzebie

a ja nadal jestem za TOLĄ :cool3::cool3: sunia przepiękna!!

Posted

Ratujcie! Poradźcie mi jak namówić tate na schroniskowego psa? Mój tata koniecznie chce rasowego, i mówi że nie ma pewności że to rasowy. JA tłumacze że tyle schroniskowych psów czeka na nowy dom. I czym różnią się kundelki od rasowca? Ja chciałabym pomóc. Jak będe pełnoletnia to wezme psa ze schroniska, a teraz? TEraz nic nie mogę zrobić. Pomóżcie!! HElp ME

Posted

Matinka napisał(a):
Ratujcie! Poradźcie mi jak namówić tate na schroniskowego psa? Mój tata koniecznie chce rasowego, i mówi że nie ma pewności że to rasowy. JA tłumacze że tyle schroniskowych psów czeka na nowy dom. I czym różnią się kundelki od rasowca? Ja chciałabym pomóc. Jak będe pełnoletnia to wezme psa ze schroniska, a teraz? TEraz nic nie mogę zrobić. Pomóżcie!! HElp ME

I co matinka? nie udaje sie? szkoda!
dokładnie, rasowy to nie koniecznie z rodowodem, a ta sunia ta jest ładniejsza od wielu psów z rodowodem, naprawde!

Posted

Jeśli suka ma więcej szczeniąt niż norma przewiduje i "ponadnormatywne" zostanie wykarmione przez inną to chyba trudno mu zarzucić że nie jest danej rasy? A że papierów nie dostanie i nie będzie rodowodowy to inna sprawa. Nie chodzi mi o fachowe nazewnictwo tylko o fakty. Z fachowym nazewnictwem to róznie bywa. O ile się nie mylę to chyba marchewka ma prawnie zagwarantowany status owocu w UE.

Posted

I jeszcze jedno Matinko. Wiem że zaraz ściągnę tu na siebie gromy od hodowców ale mogę Ci powiedzieć czym różni się rasowy od kundla. Tym że krzyżując się ciągle w małym zasobie genowym ma wiele schorzeń typowych dla danych ras, krótko mówiąc jest mniej lub bardziej zdegenerowany (za mocne słowo ale bardziej adekwatne nie przychodzi mi akurat do głowy).
A poza tym zawsze się dziwię jak ludzie rozpoznają swojego psa wsród innych tej samej rasy. Czasem są tak podobne że wydaje się to niemożliwe. A mieszaniec, każdy inny, oryginalny. Spójrz na mój awatarek i znajdź mi takiego samego psa.
Powiedz tacie że u psa tak naprawdę najbardziej liczy się charakter. Jeśli weźmie szczeniaka nawet najbardziej odpowiadającej mu rasy to może mu się trafić jakiś 'nietypowy" albo jeśli nie zna się dobrze na wychowywaniu psów sam może mu charakter zepsuc. A tu ma psa o znanym już i sprawdzonym przez wolontariuszy charakterze, znanych relacjach z innymi zwierzętami. W pewnym sensie bierze już ukształtowane, o znanych cechach charakteru zwierzę. To duży plus.

Posted

TOLA raczej jest rasowa
Ale nierodowodowa
Lubi pieski, kotki, zgodna
I w ogóle jest łagodna
Przecież to jest niemożliwe
By stworzenie tak wrażliwe
Cierpieć musiało więzienie
Czekając na serca drgnienie
Może wreszcie się doczeka
Jedynego, Jej człowieka
Szybko zmieni swój boks ciasny